Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
18
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Agyonlőtt vlogger, megnyomorított kisgyerek, ezek voltak a Youtube legnagyobb botrányai

Agyonlőtt vlogger, megnyomorított kisgyerek, ezek voltak a Youtube legnagyobb botrányai

Magyarországon már akadnak viszonylag népszerű youtuberek/vloggerek, vagyis olyan – jellemzően – fiatalok, akik igyekeznek hivatásszerűen használni a Youtube videómegosztót, olyan egyedi tartalmakat előállítani, amikre rengetegen kíváncsiak, hogy az így termelt reklámbevételekből vagy más támogatásokból akár meg is tudjanak élni. Viszont a magyar szcéna még annyira kicsi és annyira radar alatt van, hogy viszonylag ritkán kerülnek ki a magyar Youtube botrányai a videómegosztó felhasználói körén vagy úgy általában az interneten kívülre.

Kicsit más a helyzet a globális vloggerekkel, akik viszont már annyira professzionálisan használják az oldalt, hogy egyrészt a nevük világszerte ismert, másrészt akadnak köztük olyanok, akik például a Disney műsoraiban szereztek szerepeket annak köszönhetően, hogy népszerűek az interneten, arról nem is beszélve, hogy szemmel látható pénzeket tudnak összekalapozni ilyen-olyan megkeresésekből és szponzorációkból. Értelemszerűen a legnépszerűbb vloggerek botrányai pedig akkorát szólnak, hogy az bejárja a világsajtót is.

Ezek közül a botrányok közül gyűjtöttük össze a legdurvábbakat, amelyek jellemzően egy tőről fakadnak: emberek gyakorlatilag bármeddig hajlandóak elmenni azért, hogy minél több emberhez jussanak el, hogy a népszerűséget növelve maximlaizálják a bevételeiket.

Logan Paul

A gyűjtés apropóját a Youtube-ot gyakorlatilag az év eleje óta lázban tartó botrány adja. Logan Paul egy Japánba tett utazása során az Aokigahara erdőbe is ellátogatott, amit az öngyilkosok erdejének is hívnak. Az volt a célja, hogy lefilmezzen egy halottat a csatornája követőinek. Úgy gondolta, Youtube-történelmet fog írni a videóval. Ez meg is történt, miután kirakta a felvételt, amin egy idióta sapkában használja valaki halálát a szenzációhajhászásra, gyakorlatilag az egész világ ellene fordult. Paul végül levette a videót, miután a fél világ róla beszélt, azóta pedig egy időre visszavonult a videózástól. A testvérével ott tanyáztak a Youtube legnépszerűbb videósai között. A testvére tavaly nyáron lőtt túl a célon, amikor arról forgatott videót, hogy ő mennyire gyűlöletes szomszéd, mert annyira botrányosan viselkedik, és ezt be is mutatta, medencébe dobott lángoló matractól az csendes utcában egykerekezve krosszmotorozásig. Az lett a dolog vége, hogy kirúgták a Bizaardvark című Disney-sorozatból, ahova pont a youtube-os népszerűsége miatt került be korábban.

PewDiePie

Ha Paulékkal kezdtük, akkor érdemes PewDiePie-jal folytatni, akiről valószínűleg még azok is hallottak, akik nem követik mélységében, hogy mi történik a Youtube-on. Az ő esetében nem túlzás arról beszélni, hogy a legnépszerűbb vlogger a videómegosztón. PewDiePie-t olyan sok felhasználó követi rendszeresen, hogy megelőzi a Youtube saját gyűjtőcsatornáit, mint a Hírek vagy Mozi csatornát. Közel kétszer annyi követője van, mint Justin Biebernek, pedig Bieber a Youtube-ról indulva lett világsztár. A polgári nevén Felix Kjellberg nevű svéd blogger annak ellenére maradt a legtöbb követővel rendelkező videós, hogy több botrány is megtépázta a népszerűségét. Az eleinte főleg játékkommentálásaival népszerűséget szerző PewDiePie többször zsidózott és négerezett már csúnyán, ami azután már viccből sem fér bele, hogy az embert leszerződteti a Disney, mint ahogy az vele is történt. Kjellberg népszerűségének viszont ezek a rasszista botrányok nem ártottak különösebben. A mainstream cégek megszüntették vele a kapcsolatot, de a rajongóinak mindig elég volt annyi magyarázat, hogy ezek igazából csak rosszul elsült viccek.

Trevor ‘TmarTn’ Martin és Tom ‘Syndicate’ Cassel

A Youtube és az online közvetített számítógépes játékok, illetve azok nézése teljesen összefonódott az évek során. A szcéna egy jó része ebből a vonalból nőtt ki, ahogy PewDiePie is játékkommentátorként kezdte, míg mostanra inkább önjelölt realitycelebként tevékenykedik, mint sokan mások. A CS:GO játék körül sürgölődött két népszerű videós, TmarTn és Syndicate is, akik a videóikban egyszerű és gyors pénzkereseti forrást hirdettek. A CS:GO-ról elég róla annyit tudni, ha nem ismeri valaki, hogy egy nagyon népszerű lövöldözős játék, amit ha elkezd játszani az ember, akkor az első hatmillió próbálkozás során valószínűleg egy tízéves srác fogja agyonlőni, aki valamilyen orosz zsákfaluban ül egy üres sörös rekeszekből épített asztalra rakott rozoga számítógép előtt, legalábbis az internetes sztereotípiák szerint. A játék egyik fontos eleme, hogy mindenféle ritka fegyvert, kiegészítőt lehet benne összegyűjteni, amik aztán megfelelő trükközések után valódi pénzre is válthatóak. TmartTn és Syndicate arról kezdtek el videókat posztolni, hogy nyertek egy nemrég indult oldalon, a CS:GO Lottón, aminek a lényege, hogy a játékosok bedobják a közösbe a fölöslegesnek tartott fegyvereiket és egyéb cuccaikat, aztán a hagyományos lottóhoz hasonlóan sorsolás után nyer valaki. Több videót is forgattak arról, hogy nyernek a játékon, és mindenkit arra buzdítottak, hogy menjen CS:GO lottózni. Azt felejtették el hozzátenni, hogy a CS:Lottót ők üzemeltetik, szóval ha valaki nagy pénzt szakíthat a játékból, azok nem a felhasználók, hanem ők maguk.

Keemstar

A Youtube egyik nagy problémája, amire viszonylag gyorsan választ kell találnia a videómegosztót üzemeltető Google-nek, hogy nagyon nehéz hiteles információkhoz jutni rajta, a legnépszerűbb szereplők abszolút profiként használják a rendszert, de az állandó követőszám-növelés és szenzációhajhász visítozás közben nem igazán tud egy-egy népszerű videós hiteles hírforrássá válni. Logan Paul esetében is az volt a legnagyobb probléma, amit több vele foglalkozó elemzés is kiemelt, hogy egy olyan helyzetben találta magát (öngyilkosok erdeje, nagyon érzékeny téma, bejáratott feldolgozási protokollokkal), ahol ha tudósítani akar, muszáj lett volna az újságírás írott és íratlan szabályait betartva viselkednie, hogy ne legyen ízléstelen, amit csinál. Ezek a jellemzően etikai szabályok teljesen hiányoznak a Youtube-ról. Nem véletlenül: az egész Youtube-jelenség lényege, hogy nincsenek szabályok, mindenki mondja, ami a száján kifér. Daniel Keem, vagyis Keemstar például DramaAlert néven hírműsort indított, ami a Youtube történéseivel foglalkozik. Beszél népszerű játékközvetítésekről, más vloggerekről, a világ dolgairól. Egyszer aztán megpróbált összefüggéseket feltárni, aminek az lett a vége, hogy teljesen tévesen vádolt meg egy 62 éves, szabadidejében játékközvetítéseket néző férfit azzal, hogy pedofil, ráadásul regisztrált szexuális ragadozó. Mi szolgáltatott alapot a vádhoz? Egy névegyezés. Keemstar aztán bocsánatot kért, és levette az eredeti videót, de addigra az internetes népharag már megtalálta magának az idősödő internetezőt.

Marina Joyce

Szintén nagyon népszerűek a Youtube-on a különféle életmód-csatornák, például Marine Joyce-é is, aki különféle szépség- és sminktrükköket, öltözködési tanácsokat oszt meg a követőivel. Teljesen ártalmatlan, ha eltekintünk attól, hogy ezek általában hosszú percesre nyújtott reklámok, a Big Brother és a TeleShop fura szerelemgyerekei az ilyen videók, egy rakás hasonló csatorna van a videómegosztó magyar bugyraiban is. Marina Joyce esete azért különleges, mert az egyik videójában – ami itt fent is megtekinthető – nagyon máshogy viselkedett, mint ahogy szokott. Furán, bambán bámult a kamerába, a Youtube fiatal közönsége pedig elkezdett Joyce-ért aggódni, úgy értelmezték, hogy a videó egyfajta kódolt üzenet arról, hogy a vlogger bajban van. Amikor Joyce néhány nappal későbbre egy bulit hirdetett, akkor sokan meg voltak róla győződve, hogy valami súlyos tragédia fog ott történni a vloggerrel. Az aggódó rajongók végül ráhívták a rendőröket Joyce-ra, aki elmondta, hogy minden rendben vele, majd egy videóban elnézést kért mindenkitől, aki rosszul érezte magát a videója miatt. Az eredmény: jelenleg 47 milliós megtekintés, a pánik időszakában plusz több mint egymillió követő, és a Youtube történetének legnagyobb összeesküvés-elméletének megszületése.

Sam Pepper

Sam Pepper esetében nehéz eldönteni, hogy a népszerűség őrült hajhászásáról vagy egy túl durvára sikerült szívatásról volt-e szó. Vagyis az utóbbi egészen biztosan megtörtént, de Pepper ma már némileg tetszhalott állapotban lévő csatornájának a lényege az volt, hogy a brit Big Brotherben megismert srác mindenféle átveréseket és szerinte vicces szívatásokat csinált. A célon akkor lőtt túl, amikor egy haverjával közösen végrehajtották a következő átverést. Pepper szövetkezett egy másik népszerű youtuberrel, Colby Brockkal, hogy szívassák meg Brock jó barátját, a szintén népszerű youtuber Sam Golbachot. A szívatás az volt, hogy Golbachot és Brockot elrabolják, majd egy szintén beépített férfi Golbach szeme látjára látszólag agyonlövi Brockot. A videót leforgatták, Golbach jól láthatóan kis híján szívrohamot kap, annyira retteg, hogy az sem nyugtatja meg különösebben, amikor kiderül, hogy mindenki épségben van, átverés volt az egész. Pepper a videó posztolása után tudta még fokozni a dogot: azt mondta, ha összekalapoznak neki másfél millió dollárt, akkor nemcsak a videót, de az egész csatornáját törli.

Sam és Nia Rader

Raderék 2015-ben viszonylag ismeretlen vloggerek voltak, aztán egy elég durva sztorival alapozták meg a követőbázisukat. A mai napig nem tudni, hogy mennyire volt megrendezett a történet, de ha valódi volt, akkor is több mint megkérdőjelezhető Raderék viselkedése. Először leforgattak egy videót arról, hogy Sam, a férj titokban elvégez egy terhességi tesztete a felesége vizeletével, amiből kiderül, hogy Nia, a feleség terhes. Nagy boldogság, a szokatlan megoldás, miszerint a férj közli a feleséggel a nagy hírt, hogy terhes hozotti is nekik több millió megtekintést. Aztán három nappal később készült egy második videó, amiben arról számolnak be, hogy Nia elvetélt. A videó címe: a kisbabánknak volt egy szívdobbanása. A nézők akkor fordultak el tőlük, amikor azt mondták, hogy a meghalt gyerek több mint 10 millió megtekintést és több mint százezer új feliratkozót hozott nekik. Jelenleg valamivel több mint 2 millió követőjük van, Raderék tagadják, hogy a legelső, terhességi tesztes videó kamu lett volna.

DaddyOFive és MommyOFive

Viszonylag kevés Youtube-botrányból lesz rendőrségi ügy, de Michael és Heather Martin ügyesen vették ezt az akadályt. Olyan jó csatornát indítottak közösen, hogy jelenleg öt év próbára bocsátásukat töltik gyermekbántalmazás miatt. Martinék csatornájának a lényege az volt, hogy a családjuk tagjai szívatják egymást, és ezt videóra is veszik. A történetben itt is előkerül a követőszám hajkurászása, ami azt eredményezte, hogy egyre durvább és durvább videókat forgattak le, hogy minél több ember megnézze azokat. A cérna akkor szakadt el, amikor az anyuka szétlocsolt egy üveg tintát a kisfia szobájában a szőnyegre, amíg a gyerek nem volt ott, majd elkezdett üvöltözni a gyerekkel, hogy mégis mit művelt. A gyerek pedig bömbölve üvöltötte, hogy esküszik, hogy nem ő tintázott össze mindent. Azon túl, hogy bűnösnek találta a szülőket a bíróság, arra is kötelezték őket, hogy töröljék az összes családi videójukat. Jelenleg FamilyOFive néven visznek csatornát, továbbra is mennek a szívatások, de most már nagyon odafigyelnek mindenre. A sok százezres követőtáborukból nagyjából 200 ezer követő maradt.

Monalisa Perez

Mind közül egyértelműen Pedro Ruiz és a barátnője, Monalisa Perez története, akik tavaly tavasszal szerettek volna nagy népszerűségre szert tenni egy teljesen értelmetlen videóval. A 22 éves Ruiz azt találta ki, hogy a 19 éves barátnője lőjön rá úgy, hogy Ruiz maga elé tart egy könyvet, hogy az felfogja a golyót. Elmentek felvenni a videót, a vége pedig az lett, hogy Ruiz meghalt, a barátnője pedig ott maradt terhesen, a 3 éves kislányukkal, aki egyébként a hírek szerint végignézte a balesetet. Perez nagyjából 30 centiről tüzelt, Ruiz pedig azonnal meghalt a lövés után. Az ügynek még nincs vége, Perez tavaly decemberben bűnösnek vallotta magát a bíróságon.Az ügyészséggel vádalkut kötött, megegyezett 3 hónap börtönben, amit további 3 hónap házi őrizet követ, 10 évre próbára bocsátják, a fegyverektől örökre eltiltják, valamint attól is, hogy az esetébeől pénzügyi haszonra tegyen szert. Vagyis nem írhat róla könyvet, nem forgathat videókat róla, és hasonlók. Idén februárban várható ítélet az ügyében, akkor derül majd ki, hogy a bíróság elfogadja-e a vádalkut.

Források: Vulture, Digital Spy, High Snobiety