Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Szél Bernadett: Orbán a legnagyobb nemzetbiztonsági kockázat

Szél Bernadett: Orbán a legnagyobb nemzetbiztonsági kockázat

Sem őt, sem az LMP-t nem lehet zsarolni – mondja a Zoom.hu-nak adott interjújában Szél Bernadett. A 16 évesen fél évig Soros-ösztöndíjasként tanuló képviselő beszélt fura irományokról, Németh Szilárdról és a titkosítás jogszerűségéről.

Csütörtökön hallgatná meg a nemzetbiztonsági bizottság Orbán Viktor miniszterelnököt a tavaly – Altusz Kristóf külügyi államtitkár megfogalmazása szerint – titokban befogadott 1300 menekültről. Németh Szilárd szerint Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje nem vehet részt az ülésen, mert ő és pártja is nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mivel mindkettő Soros érdekeit szolgálja. Ha Szél mégis elmegy az ülésre, a többséget alkotó fideszes honatyák kivonulnak az ülésről. Szél Bernadettet kérdeztük.

A Facebookon bejelentette, hogy ott lesz csütörtökön a nemzetbiztonsági bizottság ülésén. Csak azért is?
Egy kormányváltásra készülő párt és annak miniszterelnök-jelöltje semmilyen körülmények között nem hagyhatja magát zsarolni. Nem Németh Szilárd kényén-kedvén múlik, ki vehet részt ennek a fontos bizottságnak az ülésén, ahogyan az sem, ki milyen fontos vagy kevésbé fontos információkhoz juthat ott, vagy hogy a zárt ajtók mögött milyen kérdéseket tehet fel az illetékes vezetőknek. A szabályok egyértelműek. Engem átvilágítottak és megválasztottak a nemzetbiztonsági bizottság tagjának. Jogom van részt venni a testület ülésein és erről a jogomról nem mondok le azért, mert Németh Szilárdnak vagy a Fidesz propagandistáinak nem teszik a jelenlétem.
Mi a gond önnel? Végül is nem most tárgyal a nemzetbiztonsági bizottság a Soros-tervről. Miért éppen most lett persona non grata?
Benne volt ez már a levegőben. A bizottság zárt ülésein Németh Szilárd mind gyakrabban és egyre durvábban beszólt nekem. Piaci kofa stílusról beszélt, indoklás és magyarázat nélkül pletykáknak minősítette a kérdéseimben megfogalmazott felvetéseket. Nem egyszer megtörtént, hogy félbe kellett szakítanom a kérdésemet, mert az alelnök úr párhuzamosan mondta a magáét, ami egy idő után már nemcsak engem zavart, hanem a titkosszolgálatok és rendőrség jelen lévő vezetőivel szemben is illetlenség. Nyilvánvaló volt számomra már egy ideje, hogy

Németh Szilárd és a Fidesz még zárt ülésen sem képes elfogadni, ha valaki olyan kérdéseket feszeget, amik nem illenek bele a propagandájukba.

Láthatóan zavarta őket, hogy felkészült voltam, hogy konkrétumokat kérdeztem, és nem hagytam, hogy semmitmondó általánosságokkal szúrják ki a szememet. Volt olyan bizottsági ülés, amelyen több órát tárgyaltunk a soros-tervről. Azért olyan hosszú ideig, mert a szolgálatok behoztak egy… valamit…, egy olyan irományt, amely álláspontom szerint nem tartalmazott minősített információt. Semmi nem volt benne, ami titok volna. Kértem, hozzák nyilvánosságra, de ezt elutasították. Azzal érveltek, hogy van benne egy olyan információ, ami valamiféle titkos jelentésen alapszik. Még nem adtam fel. Végső esetben bíróság elé viszem, a bíróságtól kérem a titkosítás jogszerűségének vizsgálatát.

Percekkel az interjú tervezett közlése előtt jelent meg a hirado.hu portálon, hogy miért akarja Németh Szilárd távol tartani Szél Bernadettet a nemzetbiztonsági bizottság üléseitől. Eszerint: Szél a migrációs válság közepén olyan külsős szakértőt jelölt a nemzetbiztonsági bizottságba, aki Kabulban született és a „leginkább migránsbarát szervezet”, a MigSzol alkalmazottja volt. Nem tudni, e két körülményen kívül felmerült-e más nemzetbiztonsági kockázat a jelölttel szemben, ugyanakkor tény: az Alkotmányvédelmi Hivatal elutasította a jelölt szakértői megbízását. Szél Pintér Sándor belügyminiszternél opponált a döntés ellen, de Pintér helybenhagyta azt. Szél Bernadett lapunk kérdésére nem kívánt reagálni a hirado.hu értesülésére, helyette figyelmünkbe ajánlotta az LMP kommünikéjét. Ebben rögzítik: a bojkott és a Fidesz támadásai csak azt bizonyítják, hogy az LMP jó úton jár, ezért folytatják a munkát és továbbra is a valóságról kívánnak beszélni, amely a Fidesz-kormány legnagyobb ellenfele.

Fel sem vetődött önben, hogy a cél érdekében – mármint, hogy a bizottság meghallgathassa a miniszterelnököt – helyettesítteti magát a csütörtöki ülésen?
Nem. Mint mondtam, nem hagyjuk magunkat zsarolni. Én sem hozakodom elő azzal, hogy

Orbán Viktor mekkora nemzetbiztonsági kockázatot jelent szerintem. Pedig meggyőződésem, hogy ő a legnagyobb nemzetbiztonsági kockázat jelenleg ebben az országban.

Elég, ha a Putyin elnökkel fenntartott kapcsolatára gondolunk. Az orosz elnök már szinte hazajár Magyarországra. Ezzel együtt a miniszterelnöknek van egy érvényes meghívása a nemzetbiztonsági bizottság csütörtöki ülésére, ahol egyebek mellett elmondhatja, mire alapozza azokat a Soros Györggyel kapcsolatos állításait, amelyeket még a kormány irányítása alá tartozó szolgálatok sem tudtak megerősíteni.
Orbán Viktor sokat idézett dakota közmondása szerint: „Ha észreveszed, hogy döglött lovon ülsz, akkor szállj le róla!” Nem gondolja, hogy önök, az egész ellenzék döglött lovat lovagolnak? Látható, hogy a Fidesz a migránsválságra építi a kampányát, és ehhez önök harcosan asszisztálnak…

…ebben a kérdésben nem említeném együtt az LMP-t és a több ellenzéki pártot. Mi a Fidesz és a kormány minden állításának utánajártunk. Amikor Soros-hálózatról beszéltek, kértük, mutassák meg. Elénk tettek egy listát…, hát, ha mond egy nevet, negyedóra alatt csinálok egy hasonló hálózatot köré, és bebizonyítom, hogy – olyan alapon, ahogy a kormány kezeli ezt a kérdést – bárki a Soros-hálózathoz sorolható. Amikor a nemzeti konzultáció sikerpropagandája zajlott, akkor is nyilvánvaló volt, hogy nem mondanak igazat. Ennek ellenére elmentünk a postára, a hivatalba, mindenhová, ahová beengedtek minket, hogy saját szemünkkel lássuk, hogy mi történik itt valójában. Ezért lettem én, és lett az LMP szálka a kormány szemében. Nem vagyunk hajlandók sem elfogadni, sem zsigerből elutasítani kormánypropaganda sületlenségeit. Utánajárunk, cáfolunk és érvelünk. Az igazat mondjuk, amit meggyőződésem szerint joguk van tudni az embereknek.

A titkosszolgálatok láthatóan komolyan foglalkoztak a Soros-tervvel. A zárt ülésen hallottak alapján ki merné jelenteni, hogy az, amit a kormány ez ügyben állít, kitaláció, semmi titkos nincs benne, és hogy egy szó sem igaz az egész Soros-tervből?

Amit a kormány állít, nettó propaganda. Nem létezik Soros-terv.

Amikor ezt a legutóbb hasonló határozottsággal kijelentette, a miniszterelnök másnap a szokásos heti rádióinterjújában kijelentette: „Itt a Soros-terv”, és még idézett is belőle.

A rádióban lobogtatott valamit, ahol senki nem láthatta. Ne ott lobogtasson ki tudja, miféle iratokat. Mutassa be a magyar népnek a Soros-tervet, ha valóban létezik. De nem létezik. Amiket a nemzetbiztonsági bizottságnak bemutattak, azokban az iratokban semmi titkos nincs. Na jó, maximum az információk egy százalékáról el tudom fogadni, hogy nem kell nyilvánosságra hozni.

Azok is a Soros-tervről szólnak?

Azokról el tudom fogadni, hogy titkosak, ezért azokról nem beszélek.

Ön milyen kapcsolatban áll vagy állt Soros Györggyel és az ő szervezeteivel? Mire fel állítja Német Szilárd azt, hogy ön Soros érdekeit szolgálja?

Furcsa megjegyzés volt ez egy olyan párt alelnökének a szájából, amelynek az elnöke, Orbán Viktor és számos más, prominens politikusa Soros-ösztöndíjas volt. Én is az voltam. Tizenhat évesen fél évet Soros-ösztöndíjasként Connecticutban töltöttem. Később pedig aktivistaként dolgoztam a Humanista mozgalomban, amit ezek szerint a Fidesz most éppen Soros-szervezetnek tart. Ezek miatt jelentenék nemzetbiztonsági kockázatot. Ugyan. Akkor előbb talán nézzenek már körül a saját soraikban!

Németh Szilárdnak nincs joga kitiltani Szél Bernadettet a nemzetbiztonsági bizottság egyik üléséről sem, bármennyire is szeretné. Nem véletlenül visszakozott és módosította úgy korábbi kijelentését, hogy amennyiben az LMP-s képviselő elmegy Orbán Viktor csütörtökre tervezett meghallgatására, a Fidesz kivonul, azaz határozatképtelenné teszi az ülést. Így még a napirendet sem tudják majd megszavazni, vagyis az ülés úgy ér majd véget, hogy el sem kezdődött. De minek kellene történnie, ha komolyan felvetődne Szél Bernadettel vagy bárki mással kapcsolatban, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent?

Parlamenti és belügyminisztériumi forrásaink egybehangzó véleménye szerint ha Németh Szilárd komolyan mondja, és bizonyítéka is van rá, hogy a bizottság valamely tagja, esetünkben Szél Bernadett nemzetbiztonsági kockázatot jelent, kezdeményezheti Kövér László házelnöknél az illető ismételt nemzetbiztonsági átvilágítását. Kövér, ha megalapozottnak ítéli a kezdeményezést, elrendeli az átvilágítást, a titkosszolgálatok pedig elvégzik azt.

Amennyiben a titkosszolgálatok találnak valamiféle kockázatot a képviselő körül, az alkotmányvédelmi Hivatalt felügyelő Pintér Sándor belügyminiszter útján ők is kezdeményezhetik Kövérnél az érintett honatya ismételt átvilágításának elrendelését.