Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Korrupciógyanús közbeszerzés a Miniszterelnökségen

Korrupciógyanús közbeszerzés a Miniszterelnökségen

Az SBGK Ügyvédi Iroda és az Ész-Ker Zrt. alkotta konzorcium nyert a Miniszterelnökség közbeszerzési, jogi tanácsadásra kiírt közbeszerzését – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből.

A tender a korrupciógyanús közbeszerzés iskolapéldája:

  • A végső ár pontosan megegyezik a kiírásban becsült árral, egész pontosan 472 441 362 forint.
  • A közbeszerzésen egyetlen induló volt, az SBGK Ügyvédi Iroda és az Ész-Ker Zrt. alkotta konzorcium.

Mindez nem jelenti, hogy korrupció történt volna, mindössze azt, hogy a beszerzés gyanús, mert egyáltalán nem volt semmiféle verseny.

A 472 441 362 forintos összeg (ami még gyanúsabb lenne, ha kerek összeg volna) csak keret, vagyis a Miniszterelnökségnek nem kell ekkora értékben szolgáltatást igénybe vennie.

A nyertesek régi ismerősök

Az SBGK egyik ügyvédje, Bajkai István Fidesz-alapító, erzsébetvárosi alpolgármester. 2016 áprilisban ő látta el az irodán keresztül Orbán Ráhel jogi képviseletét is. Az Ész-Ker Kft. vezetője Kárpáti Péter György, akinek a cégei korábban Hódmezővásárhelyen nyertek számos önkormányzati megbízást. Ez a két cég nyerte el (egy harmadikkal együtt) a Miniszterelnökség öt milliárd forintos tanácsadói megbízását, ami 2020 végéig van érvényben.

A megbízást az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálta 2017 végén – írta a 24.hu. Az OLAF szemét az Ész-Ker már korábban szúrta, például sokallták az átfedéseket, mivel a cég a kancellária hivatalos közbeszerzési tanácsadója, és a főellenőr közbeszerzési felügyeleti főosztály külső tanácsadója is a projektek ellenőrzésében.