Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hackertámadás érte több ügyvéd telekomos e-mail fiókját

Hackertámadás érte több ügyvéd telekomos e-mail fiókját

Hackertámadás érte több ügyvéd e-mail fiókját, több, a Telekomhoz tartozó elektronikus levélcím is érintett – írta a 168 Óra.

A cikk szerint a Magyar Telekom is megerősítette az adatlopást, legalábbis a cég PR irodája azt írta a lap érdeklődésére: „A tegnapi nap során nemcsak Telekom szolgáltatáshoz kötődő e-mail adatbázis lopásra (nyilvánosságra kerültek e-mail címek és hozzájuk tartozó jelszavak) reagálva, a Telekom elsődlegesen az érintett ügyfelei biztonságát szem előtt tartva, azonnali jelszó módosítást kért az interneten nyilvánosságra került e-mail címek esetében, megelőzve azt, hogy illetéktelenek beléphessenek az adott fiókokba.

A jelszó módosítással elkerülhető, hogy illetéktelenek hozzáférjenek a postafiókhoz.”

A cikkben idézett szakértők szerint az ügyvédek email címei az ügyvédi kamara honlapjáról egyszerűen hozzáférhetőek, sokkal nehezebben szerezhették meg a Telekom rendszeréből, vagy a januártól életbe lépett Központi Azonosítási Ügynök szolgáltatásból. Ez az, amelyen keresztül az ügyvédeknek kötelező az iratforgalmukat elektronikusan bonyolítani. Egyelőre nincs válasz arra, miért sok az ügyvéd az érintettek között és honnan szerezték meg a hackerek az adataikat. De bárhonnan is lopták el a címeket, a jelszavakhoz egyik felsorolt helyen sem juthattak hozzá – írták.

Frissítés:

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet honlapján közzétett információk szerint mintegy 6800 e-mail címet szereztek meg. Ezek mindössze kis része a Telekom internetszolgáltatásához kapcsolódó (t-online.hu vagy t-email.hu kiterjesztésű) e-mail cím, és azok sem a Magyar Telekom rendszeréből kerültek ki. A Telekom pont biztonságuk érdekében küldött jelszóváltoztatási kérést ezen ügyfeleknek, hogy megelőzzön egy esetleges postaládafeltörést.