Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Gigafejlesztés jön a közoktatásban, az iskolákat egységes rendszerbe integrálják

Gigafejlesztés jön a közoktatásban, az iskolákat egységes rendszerbe integrálják
 • A Klebelsberg Központ megerősítette, hogy egységes közoktatási ügyintézőrendszer fejlesztésére írt ki közbeszerzést.
 • Ennek része egy e-napló is, de a tervek szerint megtartják a 700 millióért nemrég kifejlesztett KRÉTA-t, amit integrálnak majd az egységes rendszerbe.
 • A közbeszerzés feltételei enyhén szólva szűkre szabottak, a legesélyesebb induló a KRÉTA-t és a felsőoktatásban használt Neptunt fejlesztő SDA-csoport.

„A XXI. századi kihívásoknak történő megfelelés nem képzelhető el elektronikus ügyintézés nélkül. Az adatok elemezhetősége, a társadalmi, gazdasági kihívások gyors, pontos kiszolgálása, valamint a hosszú távú stratégiai tervezés érdekében szükségessé vált egy egységes és integrált rendszer kialakítása” – közölte az állami iskolafenntartók központi szerve, a Klelsberg Központ (KK) a Zoom.hu-val. Az integrált rendszer fejlesztéséről szóló közbeszerzés már megjelent az uniós értesítőben. A KK szerint a közbeszerzés célja „az intézményekben megjelenő kiemelt folyamatok elektronikus ügyintézési lehetőségének megteremtése”. A hirdetményben nem szerepel irányár.

A kiírás szerint az új rendszernek (vagyis rendszereknek) gyakorlatilag az iskolák napi működésével és fenntartásával kapcsolatos minden ügyét tudnia kell majd kezelni a gazdálkodástól a HR-en keresztül a tanulók osztályzatainak naplózásáig. A megbízás elemei többek közt:

 • Köznevelési elektronikus ügyintézési rendszer, amely képes kiszolgálni 130 ezer pedagógust és 2 millió szülőt.
 • Köznevelési kapcsolattartási és értesítési rendszer, amely képes kiszolgálni 130 ezer pedagógust és 2 millió szülőt.
 • Köznevelési integrációs komponens, amely képes egységes köznevelési törzsadatokat kezelni.
 • Tanulmányi pénzügyi rendszer, amely képes kiszolgálni 130 ezer pedagógust és 2 millió szülőt, képes kezelni az oktatásért fizető személyek befizetéseit, egyenlegeit.
 • Köznevelési gazdálkodási és HR-folyamatokat támogató rendszer, 600 felhasználóra szabva.

A KRÉTA nem vész el, csak integrálódik

Különös, hogy a megbízásban megjelenik egy „köznevelési kapcsolattartási és értesítési rendszer”, vagyis egy elektronikus napló, ugyanis az állam nemrég fizetett bő 700 millió forintot a KRÉTA-ért. A KRÉTA a felsőoktatásban legelterjedtebb rendszer, a Neptun átalakított változata, az államnak korlátlan licence van rá, az SDA Informatikai Zrt. fejlesztette.

A papír alapú iskolai osztálynaplókat és üzenőket kiváltó elektronikus napló bevezetésével hosszú évek és százmillió forintok óta küzd a kormány. Az állam még 2013-ban 543 millió forintért megvásárolta a Magiszter nevű rendszer licencét egy évre (korábban az iskolák több különböző szoftvert használhattak, persze azokat se ingyen). A Magiszterrel rengeteg gond volt, már azon túl is, hogy összeomlott, amikor az iskolák tömegével kezdték használni.

Aztán az oktatási államtitkárság háttérintézménye, az Educatio a Neptun bevezetéséről döntött. Azonban a Neptunt a közoktatásra kellett szabni, amit csak az SDA végezhetett, mert még 2001-ben ingyen átadta a licencjogokat az államnak azzal, hogy a programot csak ő fejlesztheti tovább. Volt még egy esélyes versenyző, a @Napló nevű szoftver, azonban az SDA megszerezte a @Napló jogait is. A kormány persze választhatott volna más szoftvert vagy fejlesztethetett volna újat, de erre nem volt idő.

A KK szerint a most kiírt közbeszerzésben nem azért szerepel e-napló, mert le akarják cserélni a KRÉTA-t. A kifejlesztendő egységes rendszer „egy része az e-napló rendszer adataira támaszkodik, így ezek között interfész kapcsolat megteremtése szükséges”. Magyarul

a terv az, hogy megtartják a KRÉTA-t, csak integrálni fogják az egységes ügyintézőrendszerbe.

A közbeszerzésben az e-napló azért szerepel külön tételként, mert „a versenyegyenlőség biztosítása érdekében a hazai és a nemzetközi jogszabályok” ezt indokolták.

A KK szerint számos cég tud pályázni

Ha már a KRÉTA integrálásánál és a versenynél tartunk, az egységes ügyintézőrendszer kiépítésének nem vághat neki akárki. A feltételek rendkívül szigorúra szabottak, nem indulhat olyan cég, amelyiknek nincs tapasztalata többek közt:

 • Legalább 10 000 regisztrált felhasználót kiszolgáló, integrált tanulmányi információs, gazdálkodási, humánerőforrás-menedzsment és iratkezelési modulokból felépülő intézményirányítási szakrendszerrel.
 • Elektronikus ügyintézést és iratkezelést támogató, legalább 10 000 regisztrált intézményi felhasználóval rendelkező informatikai rendszerrel.
 • Oktatási szolgáltatásokat igénybe vevő személyek befizetéseit kezelő, legalább 10 000 regisztrált felhasználóval rendelkező informatikai rendszerrel.
 • 30 köznevelési tagintézmény fenntartási feladatait ellátó intézményfenntartó szervezethez bevezetett tanulmányi ügyintézést, és/vagy adminisztrációt támogató informatikai rendszerrel.

A feltételeket több cég is teljesítheti együtt, ha konzorciumban indul, mindenesetre

Magyarországon azért nem terem minden bokorban olyan cég, amely már fejlesztett 10 000 felhasználót kiszolgáló oktatási szakrendszert.

Az SDA-csoport, amelynek egyik tagja, az SDA Informatikai Zrt. a Neptunt és újabban annak közoktatásban használt mutációját, a KRÉTA e-naplót fejleszti és üzemelteti, megfelel a feltételeknek.

Megkérdeztük a KK-t, szerintük hány magyar szereplő van, amelyik önállóan meg tud felelni e közbeszerzés feltételeinek. Az a válasz érkezett, hogy „számos európai uniós tagállam cége alkalmas érvényes ajánlat beadására, valamint számos magyar vállalat is képes ajánlatot adni egyedül, vagy konzorciumi formában”. Bővebb információval nem tudtak szolgálni „folyamatban lévő közbeszerzési eljárásról lévén szó”.