Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Diáktüntetés – szikrázott az Alkotmány utca

Diáktüntetés – szikrázott az Alkotmány utca

A péntek délutáni diáktüntetés résztvevői egy igazságosabb oktatási rendszert szeretnének látni, s olyat, amelyben a diákok igényei jobban megjelennek, kiélhetik kreativitásukat. 

Az első, és szinte biztosan nem az utolsó tüntetést szervezték a Független Diákparlament tagjai a Kossuth térre pénteken. A több ezer demonstráló diák, egy szülő és egy középiskolai tanár is hatásos szöveget mondott, okos, konkrét követeléseket fogalmaztak meg 12 pontban. Ezek megvalósítására törvényi garanciát kértek a kormánytól január 31-ig. Alapvetően egy igazságosabb oktatási rendszert szeretnének látni, amelyben modernebb és a diákok érdekei jobban megjelennek.

A nagyrészt diákokból, de jelentős számú felnőttekből is álló tömeg az eső ellenére is kitartóan végigállta a két órát, egy Magyarországon ritka hangulatos, sokszor kifejezetten szellemes demonstrációt.

Fotó: Halász Nóra

A diákok világosan beszéltek arról, hogy mi a legfőbb gondjuk a jelenlegi oktatási rendszerrel.

  • Túlságosan leterheltek
  • Nem a kreatív gondolkodásra nevelik őket, hanem a felesleges tudásanyag elsajátítását erőlteti a rendszer

Bognár András, az első szónok azt mondta, olyan iskolát szeretnénejk, ahol kiélhetik a kreativitásukat, nem veszítik el az identitásunkat, és megmarad a kritikus gondolkodás.

Idézte Szent-Györgyi Albert szavait, aki 1936-ban azt írta az iskoláról, hogy az 12 év szabadságvesztést, és ugyanennyi kényszermunkát jelent.

„Nem akarunk túlterhelt, szorongó gyerekek lenni, ez az ország csak akkor jut valamire, ha a mai fiatalság megfelelő oktatást kap” – fogalmazott.

Egy egyetemista arról beszélt a színpadon, hogy eddig három félév alatt eddig közel 600 ezer forintos tartozása gyűlt össze diákhitelből, ami egy normális országban nem történhetne meg. Hatalmas ováció fogadta azt a megjegyzését, hogy a diákokat nem hitellel és röghöz kötéssel kell Magyarországon tartani, hanem valódi lehetőségekkel. Egy szekszárdi diáklány a tanulók leterheltségét kérte számon. Szerinte minden tanár azt kéri, hogy délután foglalkozzanak egy órát az ő tantárgyával, de ebben az esetben éjfélig tanulniuk kellene, ami lehetetlen.

Fotó: Veres Viktor

„Nem diákok vannak a kormány, hanem a kormány a diákok ellen. Ha a seggünkön ülünk, nem történik majd semmi” – fogalmazott egy alternatív iskolában tanuló szónok.

Több beszédben is elhangzott, hogy az iskolákban megszűnt a szólásszabadság, több egyetemen a rektor és a kancellár azt követeli, hogy ha valaki nyilatkozik a sajtónak, azt csak írásos engedély után tehesse.

Sok a helyen a diákok és a tanárok sem mernek beszélni.

A tüntetők a beszédek között újra elővették a 2012-ből jól ismert rigmusokat, együtt kiabálták, hogy „Semmit rólunk, nélkülünk” és, hogy „Nem hagyjuk”! Megszületett az új sláger, a „Ki nem ugrál, Balogh Zoltán, hej, hej!” is, amit sokszor elővettek a szervezők, rendkívül hatásosan, mert több ezren ugráltak egyszerre.

Fotó: Halász Nóra

Beszélt egy szülő, Gerse Ferenc is, aki elmondta, átérzi a gyerekei problémáit, nem terelni akarja őket, hanem segíteni. Egy tanár is felszólalt abból a komáromi iskolából, ahol szégyenfalra tették az intőt kapó diákokat. Balla István szavai szerint majdnem kirúgták, amikor felszólalt ez ellen, de nem hátrált. A “World is yours” című szám alatt, amit a pedagógus játszatott be, minden tüntető elővette a telefonját, és az netadó elleni demonstrációhoz hasonlóan szikrázott az Alkotmány utca.

Ezután olvasták fel a diákok követeléseit 12 pontban. Utóbbi hangsúlyosabb elemei:

  • általános iskolában heti 25, középiskolában heti 30 órára csökkentsék az óraszámot
  • töröljék el a 0. órákat
  • ne rekesszék ki a 18 éven aluliakat az oktatásból
  • ne növeljék a tanév hosszát
  • állítsák vissza a 2011-es felsőoktatási keretszámokat
  • legyen szólásszabadság az iskolákban
  • legyen névtelen tanárértékelő rendszer

A két órás tüntetés végén, a főszervező, Gyetvai Viktor, bejelentette, hogy elvárják a kormánytól, hogy teljesítsék a követeléseiket. Január 31-ig várnak jogszabályi garanciát erre. Ha ez nem teljesül, akkor további demonstrációkat szerveznek.