Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az LMP-frakció nagyon ügyesen tartotta az LMP közelében az adófizetők pénzét

Az LMP-frakció nagyon ügyesen tartotta az LMP közelében az adófizetők pénzét

A 168 óra a KDNP-frakció után az LMP-frakció tavalyi szerződéseit is kikérte, amiből kiderült, hogy a mindössze hatfős frakció összesen 136 millió 738 ezer 19 forint közpénzt költött el különféle feladatokra. Míg a KDNP esetében a költések leginkább gasztronómiai jellegűek voltak (nem vicc, 1,2 millió ment el csak lekvárra!), addig az LMP költései már jobban tükrözték egy politikai frakcióét, mindenféle marketing-tevékenységekre, kommunikációs tanácsadásokra, ügyvédi költségekre ment el a pénzek jó része.

Ami viszont már egyértelműen a magyar viszonyokra utal, hogy mennyi aktuális, egykori, vagy éppen LMP-közeli figura kapott a frakciótól megbízásokat. Félreértés ne essék, ez minden magyar párt frakciójában általános gyakorlat, de attól még a nepotizmus talán legklasszikusabb példája, és így eggyel kevésbé hiteles Orbán Viktor hasonló elvek szerint felépülő rendszerének megdöntéséről beszélni arra hivatkozva, hogy micsoda dolog a teljes haveri kör helyzetbe hozásával működtetni egy országot.

Nézzük, kikkel szerződött az LMP-frakció „házon belül” 2017-ben:

 • Gimes Gergely (Withby Kft) – az LMP egykori kampánymenedzsere
 • Vágó Gábor (Aku Take Kft, résztulajdonos) – volt LMP-s képviselő, jelenleg Karácsony Gergely zuglói átláthatósági biztosa
 • Gál József – az LMP szóvivője
 • Doszpoly Botond – az LMP miskolci egyéni országgyűlési képviselője
 • Cohen Áron – a Lehet Más a Jövő elnökségi tagja
 • Strenner Imre Viktor – az LMP korábbi önkormányzati képviselőjelöltje
 • Takács Lajos – az LMP Veszprém megyei elnökségi tagja
 • Gergely Erzsébet – az Ökopolisz Alapítvány (az LMP pártalapítványa) ügyvezető igazgatója
 • Sepsei Gergely – az LMP Pest megyei önkormányzati képviselője
 • Csarnó Ákos – az LMP egri önkormányzati képviselője
 • Schiffer András (Schiffer és Társai Ügyvédi Iroda) – az LMP egyik – ma már a pártban viselt tisztségeiről lemondott – alapítója
 • Bodolai László – az LMP delegáltja a Nemzeti Választási Bizottságban

Hogy kikkel, pontosan milyen értékben szerződött a frakció, az a 168 Óra cikkéből részletesen kiderül. Természetesen nem a pártközeli emberek vitték el az összes szerződést, a frakció költött még a kommunikációs, tanácsadói, ügyvédi tételeken felül rendezvényekre, meg olyan praktikus dolgokra, mint például szóróanyagok és egyéb kiegészítők, amik elengedhetetlenek a munkához.

Az LMP költései egyébként egy egészséges frakcióét mutatják, azzal a magyar sajátossággal, hogy ha egy forint megjelenik egy párt környékén, akkor a cél az, hogy annak a forintnak minél nagyobb része maradjon is a párt környékén.

Frissítés: Cikkünk előző verziójában azt írtuk, Schiffer András korábban kilépett az LMP-ből. Ezzel szemben a pártból nem lépett ki, csak a viselt tisztségeit adta le. A hibáért elnézést kérünk.

(168 Óra)