Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Dúsgazdag ékszerész lehet az új amerikai nagykövet

Dúsgazdag ékszerész lehet az új amerikai nagykövet

A republikánus kötődésű David Cornstein lehet Magyarországon a következő amerikai nagykövet – írta a kormánypárti Magyar Idők, miután a napokban Washingtonban tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Az új misszióvezető személyét ugyanakkor még nem jelentette be hivatalosan a Fehér Ház. Ráadásul még egy szenátusi meghallgatás is vár az állítólagos jelöltre.

Ú az új nagykövet. Fotó: Howard Earl Simmons/NY Daily News Archive via Getty Images)

A Bloomberg portréja szerint David B. Cornstein a vicces nevű, World President’ Organization azaz világ elnökeinek szervezetének elnöke. 4800 ember alkotta globális szervezetről van szó, amelynek tagjai a legfontosabb üzleti vállalkozások vezető tisztségviselőiként határozzák meg magukat. A dúsgazdag üzletember ékszerből szerezte a vagyonát, hálózata, a Finlay Fine Jewelry ezek bérbeadásával foglalkozik. Az igazgatói posztról már 1999-ben visszavonult a most 78 éves, a 168Óra szerint anyai ágon magyar üzletember.

Rengeteg hivatalos kereskedelmi tisztséget is viselt, tagja volt New York gazdaságélénkítő bizottságának és alelnöke a város gazdaságfejlesztési társaságának. Cornstein a Lafayette Főiskolán szerezte alapdiplomáját, a mesterfokozatot a New York-i Egyetemen kapta meg.

Egy vele készült interjú:

A napokban lesz egy éve, hogy Donald Trump beiktatásával távozott a követség korábbi vezetője, Colleen Bell. Azóta ügyvezető diplomata áll a képviselet élén.

Mindkettejüknek feszült volt a viszonya a magyar kormánnyal. David J. Kostelancik októberben – amint arról a Zoom.hu elsőként beszámolt – a Magyar Újságírók Országos Szövetségének konferenciáján éles kritikákat fogalmazott meg a magyar kormánnyal szemben. Elmondta, hogy Magyarországon folytatódnak a negatív tendenciák, és továbbra is veszélyben van a sajtószabadság.

Nem ez volt az első alkalom, hogy az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének vezetője a sajtószabadság mellett szólalt fel. Colleen Bell 2016-ban a magyar sajtó napja alkalmából tartott beszédet, amelyben kiállt az újságírók mellett. A diplomata akkor úgy fogalmazott: Magyarországhoz hasonló országokban alapvető felelősség, hogy ne csak a kormányra és a bíróságokra hagyatkozzanak, hanem a sajtó is leplezze le azokat, akik „fajgyűlölettel, idegengyűlölettel és antiszemitizmussal házalnak”