Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Újból nyomoznak a terézvárosi ingatlanügyben

Újból nyomoznak a terézvárosi ingatlanügyben

Február 7-én, 9-én és 28-án tárgyalja másodfokon a terézvárosi ingatlanpanama-pert a Fővárosi Ítélőtábla, a Fővárosi Főügyészség pedig további paloták ügyében porolta le az aktákat – tudta meg a Magyar Nemzet Gila Páltól, a VI. kerület jogi képviselőjétől. Az ingatlanokat áron alul értékesíthette az egykor Rolls-Royce-szal furikázó Fürst György volt alpolgármester előterjesztései alapján a kerület.

A Fővárosi Főügyészség a korábban egyszer már elrendelt, majd évekkel ezelőtt megszüntetett, később részben mégis újraindított nyomozásoknál a már megkezdett eljárások folytatását rendelte el hét ingatlan tekintetében. Ezek között találhatók az Andrássy út 21., 23., 35. és 45. szám alatti paloták, ahogyan a városrész szintén frekventált pontjain, az Anker köz 1–3., a Liszt Ferenc tér 7. és az Oktogon 4. szám alatt található, ugyancsak műemléki ingatlanok. Ibolya Tibor főügyésznek az önkormányzat számára küldött indoklása szerint az említett paloták eladása ügyében a most másodfokon folytatódó büntetőeljárásban vetődtek föl új bizonyítékok.

Mint ismert, az Andrássy út 47., illetve 3. szám alatti paloták 2004-es, áron aluli privatizációja miatt a volt MSZP-s alpolgármester, Fürst György és társai ügyében már született nem jogerős ítélet. A tizenkét vádlottat – akik valamennyien Terézváros szocialista és SZDSZ-es önkormányzati képviselői voltak – csaknem egy éve hűtlen kezelés vádjában találta bűnösnek a Fővárosi Törvényszék, de ahogy a Nemzet is emlékeztet rá, Fürst György, aki nemcsak az ügyben szereplő, hanem további sok tucat értékes műemléki ingatlan, palota és egyéb építmény pályázaton kívüli eladásának előterjesztője volt, két év szabadságvesztést kapott, öt év próbaidőre felfüggesztve.