Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Stop Soros: „Be sem fogják nyújtani, mert azonnal elbukna”

Stop Soros: „Be sem fogják nyújtani, mert azonnal elbukna”

„Az egész nevetséges” – kommentálta Lattmann Tamás a hírt, amely szerint „Stop Soros” néven új törvénycsomagot készít elő a magyar kormány. „Ha kormány észlel egy problémát, akkor válaszolnia kell, be kell nyújtania a törvénycsomagot. Ehelyett társadalmi vitára bocsájtják”. Felhívta rá a figyelmet, hogy a közbeszéd tematizálására tett kísérletről van szó, melyről bővebben korábbi cikkünkben írtunk.

„Ha így benyújtják, akkor az alkotmányellenes lenne, valószínűleg ezért be sem fogják nyújtani.”

„Stop Soros” néven törvénycsomagot készít elő a kormány

„Stop Soros” néven törvénycsomagot készít elő a kormány Az illegális migrációt elősegítő szervezeteket súlyosan megbírságolhatják, a külföldi személyeket akár ki is tilthatják. És ez még nem minden. „Stop Soros” néven új törvénycsomagot készít elő a magyar kormány – jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter a kormányülés szünetében.

A jogász az egyes pontokat is megpróbálta külön értelmezni. A beharangozott első lépés, amely az illegális migráció támogatásában résztvevő szervezeteket adatszolgáltatásra kötelezné, Lattmann szerint definiálhatatlan.

„Az illegális migráció jogilag értelmezhetetlen, hiszen irreguláris migrációt ismerünk”.

A második pontban a külföldről pénzt kapó szervezeteket sarcolnák meg. A jogász szerint az Alkotmánybíróság és Strasbourg fogja eldönteni, lehet-e diszkriminálni meghatározott jogalanyokat ilyen mértékben.

A harmadik pont, amely a magyar állampolgárokat eltiltaná attól, hogy a schengeni határt nyolc kilométerre megközelítsék, egyszerűen kivitelezhetetlen – vélekedett. Példaként azt hozta, hogy eszerint a magyar állampolgárokat figyelni kéne, hogy Szlovákiában ne közelítsék meg az ukrán határt.

„Nem mellesleg a mozgás szabadságának aránytalan korlátozása áll fenn, ami Strasbourgban biztosan megbukna”.

Nem bírják a kritikát

Az elmúlt években világossá vált, hogy nem bírja a kritikát a kormány – mondta el a Zoom.hu megkeresésére Szabó Máté. A TASZ szakmai igazgatója kifejtette, hogy folyamatosan szűkíti a kabinet „az őt kritizáló vagy helyette dolgozó szervezeteket mozgásterét”. Kommunikációs hadjáratot folytattak, adminisztratív és büntetőjogi eljárásokat indítottak, és törvényi korlátokat emeltek a civilek elé – sorolta az előző évek történéseit. Azonban ezek a törekvések, melyek a szervezetek elhallgattatására irányultak, mind elbuktak – tette hozzá. A mostani javaslatcsomag – amely egyik állomása csak a támadássorozatnak – is el fog bukni valamelyik bíróságon, hiszen maga az intenció is jogellenes.

Ellentétes hatás

A társadalmi célját sem éri el a mostani lépés, ahogyan a korábbiak sem, hiszen mindig is lesznek kritikus hangok – fejtette ki. Éppen ellenkező hatást érnek el vele, a TASZ példáját hozta, mely megduplázta a jövedelemadó 1 százalékából befolyó összeget.

A Helsinki Bizottság és a Nyílt Társadalom Alapítvány megkeresésünkre közölte, megvárják az írásos jogszabály-tervezetet, csak utána kommentálják azt.