Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ön átmenne a teszten, amin Donald Trump?

Ön átmenne a teszten, amin Donald Trump?

Donald Trump, az USA elnöke január 12-én átesett az éves orvosi vizsgálatán, ami igazán különleges volt benne, hogy kifejezetten megkérte a vizsgálatot végző orvost, Dr Ronny Jacksont, hogy végezzen el rajta elmeorvosi vizsgálatot is, ha már annyian mondták rá a szokatlan döntései és viselkedése miatt, hogy bizonyára azért ilyen, mert mentális problémái vannak.

Jackson eleget tett a szokatlan elnöki kérésnek, és egy mára igen elterjedt, 1996-ban kitalált felmérési módszert, a Montreál Kognitív Felmérést (MoCA, Montreal Cognitive Assessment) végezte el rajta. Azért praktikus ez a teszt, mert tíz perc alatt megvan, és ugyan definiálni nem lehet vele mentális betegségeket, de arra jó, hogy megmutassa, hogy valakinek minden szempontból rendben működik-e az agya, vagy szüksége van további kezelésekre.

A teszt jelenleg a 8.1-es változatánál jár, ezt töltötte ki Trump is, de igazából mindegyiknek ugyanaz a felépítése, csak néhány apró részletben térnek el a feladatok egymástól. Jelenleg magyar nyelven a 7.2-es verziót lehet elérni, ezt itt lent, pontosan ilyen tesztet töltött ki az amerikai elnök is. Önnek menne?

Trump tesztjében olyan apró különbségek voltak, hogy az első feladatban más sorrendben kellett húzni a nyilakat, a másodikban nem téglatestet, hanem kockát kellett rajzolni, a harmadikban más időpontot mutatott az óra, a negyedikben más állatokat kellett felismernie, az ötödikben más szavakat, de nem bonyolultabbakat kellett megjegyezni és így tovább.

A teszt alapvetően angol nyelvre van kifejelesztve, ezért nem egyszerű fordítások a lokalizált verziók, hanem a helyi sajátosság – kulturális kötődések, iskolázottsági adatok – figyelembe vételével készült változatok.

A teszten összesen 30 pontot lehet elérni, 26 pont fölött lehet arról beszélni, hogy valakinek rendben van az elméje, az ép elméjű emberek 27,4-es átlagot hoztak az évek alatt, a kezdődő demenciában szenvedők 22 pont körül szoktak teljesíteni, az alzheimeresek pedig 16 pontot érnek el általában.

(CNN)