Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Lattmann Tamás szerint jogi nonszensz a Soros elleni akcióterv

Lattmann Tamás szerint jogi nonszensz a Soros elleni akcióterv

Kitilthatják Soros Györgyöt Magyarországról címmel közölt írást a kormánypárti lap, ami szerint többpontos akciótervet készített a kormány „a Soros-hálózat tevékenységének megfékezésére”. Az állítólagos első pont szerint „megvizsgálnák az amerikai–magyar kettős állampolgárságú Soros György Magyarország területéről való kitiltását”. A kérdés nem először kerül napirendre, ugyanakkor tavaly tavasszal a parlament honvédelmi bizottságában Pintér Sándor beszélt arról, hogy magyar állampolgárt nem lehet kitiltani hazánkból.

„A magyar alaptörvény értelmében nem tiltható ki egy magyar állampolgár Magyarországról”– erőstette meg Csontos Csaba, a Nyílt Társadalom Alapítvány budapesti szóvivője a Zoom.hu megkeresésére.

Nem csak az alaptörvény, de egy sor nemzetközi szerződés értelmében sem tilthatja ki saját állampolgárát egy ország

– hívta fel a figyelmet Lattmann Tamás. Egyetlen lehetőség az lenne Soros György kitiltására, ha csak külföldiként ítélnék el a kettős állampolgárt, és a büntetés mellett a kitiltást is elrendelné a bíróság – tette hozzá a nemzetközi jogász.

„De ehhez olyan szinten kéne megerőszakolni a jogszabályt, ami teljes nonszensz”

– tette hozzá.

A Magyar Idők szerint nyilvántartásba vennék a bevándorlást támogató szervezeteket, illetve megszüntetnék ezek nonprofit státuszát. „Az akcióterv harmadik pontja szerint a migrációt elősegítő szervezetek bevételeire bevándorlásszervezési illetéket vetnének ki” – írja a kormányközeli lap.

„Egy nem létező terv elleni kampányra költöttek sok milliárd forintot” – kommentálta a spekulációt Csontos. Senki nem szervezi a migránsok hazánkba utaztatását – tette hozzá. „A decemberi kormányzati állításokkal szemben bebizonyosodott a beérkezett pályázati anyagokból, hogy teljesen másról volt szó” – utalt a pécsi civil szervezeteket ért támadásokra, melyről portálunk is beszámolt.

„A kormány tematizálta a 2018-as választásra a migránsválságot”– hívta fel a figyelmet Lattmann Tamás. Teljesen értelmetlenek a felvetések, céljuk, hogy erősítse azt a hazug kormányzati állítást, miszerint a TASZ-nak, az AI-nek és más szervezeteknek nincsen jobb dolga, mint hogy a migránsokkal foglalkozzon – tette hozzá a jogász. Kiemelte:

a jogi terminológiák átpolitizálásának lehetünk tanúi,

amit saját, hazug narratívájába helyez a kormány. Hozzátette: a nonprofit státusz nem azt jelenti, hogy az adott szervezet az adott kormány szívéhez éppen közelálló tevékenységet támogat vagy folytat, a hanem olyan tevékenységet takar, ami nem a haszonszerzésre irányul.

„Ezek a tervezett intézkedések több emberi jogot sértenek és korlátoznak aránytalanul.”

Jó eséllyel – ha még maradt tisztesség a testület tagjaiban –, az Alkotmánybíróság előtt is megbuknak, hiszen még a mostani alaptörvénnyel is ellentétesek. De erre legkésőbb Strasbourgban sor kerül – húzta alá Lattmann.

A jogász szerint egyértelműen egy gumicsontról van szó, amin elcsámcsog a baloldali sajtó. „Közben érdemes arra figyelni, hogy mit lop ki a kormány a zsebünkből” – tette hozzá.

A Magyar Idők szerint a tervezetet a mai ülésén tárgyalja a kormány.