Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Miniszterelnökségi milliárdokat kaptak a Microsofttól kirúgott cégek

Miniszterelnökségi milliárdokat kaptak a Microsofttól kirúgott cégek
  • Milliárdokat szakított az utóbbi egy hónapban állami közbeszerzéseken az a három informatikai beszállító cég, amelyet 2017 végén a Microsoft magyarországi leányvállalata egy mai napig nem cáfolt belső ellenőrzést követően törölt partnereinek listájáról.
  • A kormányzat legnagyobb informatikai beszállítói közé sorolható Racionet Zrt., Euro One Zrt., Humansoft Kft. vezetői, tulajdonosai összekapcsolhatóak a Microsofttól távozott vezetőkkel, akik az anyavállalat vizsgálatát követően kormányzati „mentőcsónakba” ültek.
  • Sagyibó Viktor, a Microsoft korábbi kormányzatiüzletág-vezetője a Lázár János vezette Miniszterelnökségen kapott – távozása után szinte azonnal – pozíciót.
  • Sagyibó körülbelül mindössze két hetet töltött el vezető pozícióban az egyik kirúgott cég anyavállalatánál: forrásaink szerint a Microsoft „nyúlt utána”, mivel a tőzsdén is bejegyzett 4iG Nyrt., a Humansoft tulajdonosa jelenleg is élvezi a Microsoft bizalmát, és továbbra is az úgynevezett „large account reseller” (LAR) partnerek között tudhatja magát.

Úgy fest, ami nem volt megfelelő a Microsoftnak, az tökéletesen jó a Miniszterelnökségnek: a belső vizsgálatot követően a szoftveróriástól 2017 végén kényszerűen elbúcsúzó három cég, a Racionet Zrt., a Euro One Zrt. és a Humansoft Kft. még mindig száz százalékosan élvezi az állami hivatal bizalmát. Legalábbis erre utalnak a Közbeszerzési Értesítő decemberi és januári adatai, amelyek alapján biztosan állítható:

nem törte meg a Racionet Zrt.-be, a Humansoft Kft.-be és az Euro One Zrt.-be vetett kormányzati bizalmat, hogy a Microsoft magyarországi leányvállalata csúfos körülmények között szakított az említett informatikai cégekkel.

Sőt, úgy tűnik, mintha az állami megrendelők azon lennének, hogy a botrányos elválás okozta kiesést mielőbb pótolják beszállítóiknak.

Egy 75 milliárdos összértékű közbeszerzésen is nyertek

A három cégbe vetett miniszterelnökségi bizalom mintha csak erősödött volna, amióta a Microsoft-botrány kirobbant. Erre nemcsak az enged következtetni, hogy a kancellária-miniszterség – ahogyan azt Lázár János, a hivatalt vezető miniszter a 24.hu-nak bő egy hónapja nyilatkozta – a Microsoft belső ügyének tekinti a három cég eltávolításával végződött botrány kirobbanását, hanem az is: az állami cégek és szervezetek azóta is tömik közbeszerzéssel az érintett vállalkozásokat, amelyek korábban is szépen kaszáltak a közpénzből finanszírozott projekteken.

Most úgy tetszik, mintha a trend erősödött volna, legalábbis a három érintett cég által decemberben és januárban elnyert summákat tekintve.

Az Euro One Számítástechnikai Zrt.

  • az MVM Net Zrt. pályázatán 382 millió forint,
  • a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. pályázatán közel egymilliárd forint,
  • a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. pályázatán pedig 673 millió forint értékű szerződéseket húzott be a botrányról megjelent első újságcikkek napja, december 12-e és január 5-e között.

Vagyis csak az Euro One összesen több mint 2 milliárd forintot nyert el 4 hét alatt

A Racionet a Főpolgármesteri Hivatal pályázatán jutott mintegy százmilliós megbízáshoz, de igazán nagyot a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság pályázatain kaszálhat a három cég, még úgy is, hogy a szervezet szoftverfejlesztési projektjeihez kapcsolatos tanácsadásra kiírt, 50 milliárd forintos összértékű pályázatán az Euro One, a Racionet és a Humansoft is eredménytelenül szerepelt, mivel érvénytelenné vált betonbiztosnak mondható pályázatuk a Microsofttal való szakítás miatt.

Mindhárom érintett vállalat szerepel ugyanis

a nyertes cégek között a tavaly november 7-én közzétett Közbeszerzési Értesítőben a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság 75 milliárd forintos összértékű, „szerverekre és tárolókra, valamint az ezekkel kapcsolatos szolgáltatásokra” kiírt pályázatán.

A 75 milliárd forint értékű megrendelés összesen 12 konzorciumra van felosztva, amelyek szinte mindegyikében szerepel valamelyik érintett vállalkozás vagy annak leányvállalata, de többször is előfordul, hogy a leánycég és az anyavállalat együtt szerepel a nyertes konzorciumban. Így a cégek 2017-es és 2018-as árbevétele valószínűleg megközelíti vagy akár meg is haladhatja az eddig rekordjaikat, amelyeket rendre 2014 és 2016 között értek el.

Véletlenek márpedig vannak

Lehet a véletlen műve, hogy ezek a vállalkozások éppen abban az időszakban kezdtek el vaskos megrendeléseket behúzni a kormánytól, amikor olyan emberek álltak az élükön, akik a Microsoft akkori vezetőivel és Lázár Jánossal is jó kapcsolatot ápoltak. Lehet az is véletlen, hogy mindez éppen abban a periódusban történt, amelyet a Microsoft Magyarország Kft.-nél lezajlott, mai napig nem cáfolt belső nyomozás is vizsgált. A vizsgálat során a belső ellenőrök 2014 és 2016 között nyomoztak a Graphisoft Parkban. Lehet az is véletlen, hogy éppen 2016-ban távozott a Microsofttól az akkor kormányzatiüzletág-igazgatóként dolgozó Sagyibó Viktor, amikor a Microsoft hazai belső vizsgálata lezárult.

Annyi azonban biztos, hogy

Sagyibó pályája összefonódik az egyik érintett cég, a Humansoft vezetőjének karrierével.

Sagyibó ugyanis a 2000-es évek elején együtt dolgozott az akkori Pannon GSM-nél (ma: Telenor) Merényi Attila Zoltánnal, a Humansoft mostani ügyvezető igazgatójával. Sagyibó akkor értékesítési igazgató volt, Merényi pedig termékmenedzser, telekommunikációs tanácsadó, majd kiemelt ügyfélmenedzser, vagyis volt lehetőségük megismerni egymást. Sagyibó jelenleg a Lázár János vezette Miniszterelnökség miniszteri biztosa. A váltásra tavaly novemberben került sor, miután a tőzsdén bejegyzett, az állami informatikai közbeszerzéseken szintén gyakorta nyertes céget, a Humansoftot is a portfóliójában tudó 4iG Nyrt. éléről néhány hét után távoznia kellett. Értesüléseink szerint nem kizárt, hogy erre azért került sor, mert a Microsoft figyelmeztethette a céget,

ha Sagyibó marad, velük is szerződést bonthatnak.

A pletyka valóságalapját erősítheti, hogy a 4iG a nyertesek között szerepelt azon az 50 milliárd forint összértékű közbeszerzési pályázaton, amelyet a „2014-2020 programozási időszak Európai Uniós forrásból finanszírozott szoftverfejlesztési projektek megvalósításához kapcsolódó fejlesztési tanácsadásra” írt ki a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság, s ahol Microsoft Business Intelligence ellátási rendszerekkel is kell dolgozniuk a nyertes cégeknek.

Ezen a kiíráson a bukott hármas már érvénytelenné vált pályázattal szerepelt. A 4iG mögött a Simicska Lajos kegyvesztetté válása óta az egyik legbefolyásosabb udvari beszállítónak számító Duna Aszfalt tulajdonosa is felsejlik. A 24.hu információi szerint ugyanis a cég egyik részvényese a Tief Terra Kft., amely Szijj László érdekeltsége. Tulajdonos a cégcsoportban az a dr. Móricz Gábor is, aki a Magyar Honvédség vezető közgazdásza volt, a korábbi Concorde Értékpapír Rt., ma a Hold Alapkezelő Zrt. igazgatósági tagja, korábban a Concorde felügyelőbizottságának elnöke is volt.

Informatikai szövetségi szálak

Jelentős piaci tényező a Microsoft által szintén lerázott Racionet Zrt., amely a 2013 és 2016 közötti száguldásához képest tavaly gyengécske eredménnyel zárt: alig 4 milliárdos árbevétel mellett

szerény hárommillió forintos nyereséget termelt.

A cég amiatt is érdekes, mert kisebbségi tulajdonosa Laufer Tamás, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) elnöke. Az IVSZ szakmai és érdekvédő szervezet is egyben, így felvetődött a kérdés, hogy a szervezet hogyan reagált arra: vezetője a cégén keresztül érintettje volt a Microsoft-ügynek.

„Az IVSZ-t nem keresték meg azok a tagvállalatok, melyek érintettek a Microsoft kormányzati értékesítési stratégiájának átalakításában. Tudomásunk szerint azonban kérték a Microsoftot a döntés indoklására, de érdemi választ máig nem kaptak. Az üggyel szövetségünk csak akkor tud foglalkozni, ha azzal kapcsolatban hivatalos megkeresést kapunk. Ilyen nem érkezett. A Microsoft belső vizsgálatába nem látunk bele, és nem is kívánjuk kommentálni. Laufer Tamás 2010 óta az IVSZ elnöke. 2016 márciusában a szervezet közgyűlése három évre újra választotta” – válaszolta lapunk kérdéseire Major Gábor, az IVSZ főtitkára, aki életrajza szerint a 2000-es évek elején szintén Microsoft-alkalmazott volt, méghozzá értékesítési vezetőként.

Laufer posztjára az a Papp István is pályázott, aki korábban a Microsoft vezérigazgatója volt, s öt év után, 2016-ban távoznia kellett a cégtől. Papp 2013-ban szállt ringbe az IVSZ elnöki pozíciójáért, de alulmaradt Lauferrel szemben. Papp a Microsoft után a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) üzletfejlesztési elnökhelyettesi székét foglalhatta el, azzal a céllal, hogy a magyar vállalkozások a „külföldi befektetők beszállítói körébe bekerülhessenek”. Ám valami közbejöhetett, mert Papp LinkedIn-oldala szerint már saját befektetési tanácsadói vállalkozását építgeti.

A videotonos Lakatos Péter is feltűnik az egyik cég mögött

A Microsoft által vizsgált időszakban a három informatikai vállalkozás közül a legnagyobb árbevételt elérő cég, az Euro One Zrt. 2008-ig a Széles Gábor jobboldali nagyvállalkozó tulajdonába tartozó Műszertechnika-Holding Rt. birtokában volt, majd átkerült a Bravogroup Holding Vagyonkezelőhöz. A Bravogroup tulajdonosai között azonban megjelenik a Műszertechnika egy korábbi vezetőjének, illetve családjának vagyonkezelője is. Az LPH Vagyonkezelő Kft. egyik birtokosa Lakatos Péter, aki a Videoton 26,475 százalékos tulajdonosi hányaddal rendelkező vezérigazgatója, Széles Gábor tulajdonostársa.

A szintén IVSZ-tag Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségnek többek között feladata a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program megvalósítása és összefogása, de gyakran közreműködik kormányzati döntés alapján – nem ritkán – európai uniós forrásból, költségvetési szerveknél megvalósuló fejlesztéseknél is. Szijártó Zoltán, a szervezet elnöke pályáját a Videotonnál kezdte. Egy IVSZ-tag forrásunk

egyre erősebbnek és aggasztóbbnak tartja a szervezet közeledését a kormányhoz, ami a szakmai függetlenséget is alááshatja, de legalábbis, gyengítheti.

Nem jó jelnek gondolja azt sem, hogy az IVSZ-nél dolgozók többségének fizetését már kormányprojektek finanszírozzák, ami mindenképpen egyfajta függőséget alakíthat ki ezekben a szakemberekben, ahogyan magában a szervezetben is a kormány felé. Mindemellett egyre több szerződést is köt állami szervezetekkel az IVSZ, amit forrásunk szintén nyugtalanítónak tart a szervezet függetlensége szempontjából.

A Microsoft hallgat

A Microsoft a botrány decemberi kirobbanása óta nem hajlandó elárulni a magyar sajtónak, pontosan milyen megállapításokra jutottak a cég tengerentúli, nyomozásban jártas szakértői és azon magyar ügyvédi iroda munkatársai, akik átvilágították az elmúlt években, de főleg a Papp István 2011 és 2016 közötti vezérigazgatósága alatti üzletmenetet. A szoftveróriás magyar leányvállalatának elküldött kérdéseinkre (amelyekben arról érdeklődtünk: milyen korrupciós szálakat tárt fel a nyomozás a cég vezetői, a beszállítók és a kormány alkalmazottai között, továbbá a beszállítók azonnali leépítése után hogyan tartja meg a Microsoft a kormányt ügyfélként) az alábbi, nehezen értelmezhető választ kaptuk:

„A Microsoft rendszeresen elemzi az üzleti partnerkapcsolatait annak érdekében, hogy a legjobb élményt biztosítsa a fogyasztóinak világszerte. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy ügyfeleinket segítsük a digitális transzformáció útján. Ehhez most az szükséges, hogy ügyfeleink sikerét a megfelelő partneri hálózaton keresztül biztosítani tudjuk. Elkötelezettek vagyunk a zökkenőmentes átmenet és amellett is, hogy magyarországi ügyfeleink számára – beleértve a magánszemélyeket, a vállalkozásokat és a kormányzati ügyfeleinket – biztosítsuk az üzletmenet folytonosságot.”

Pontosítás:

Cikkünk eredeti változatában az szerepelt, hogy a Racionet a Főpolgármesteri Hivatal pályázatán 1 milliárd forintos megbízáshoz jutott, de a hivatal reagálásából kiderült, hogy a Főpolgármesteri Hivatal a Racionet Zrt-vel kötött szerződésének értéke nem egymilliárd forint, hanem nettó 98.292.297 (bruttó 124.831.217) forint.

Kattintson és ismerje meg az ügyben érintett vezetőket!