Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A KRÉTA-t készítő cég a teljes közoktatást felfalhatja

A KRÉTA-t készítő cég a teljes közoktatást felfalhatja
 • A Klik a közoktatás minden ügyét intézni képes rendszerre írt ki közbeszerzést.
 • A feltételek enyhén szólva szigorúak, első pillantásra csak a felsőoktatásban használt Neptunt, és annak a közoktatásban használt mutációját, a KRÉTA-t fejlesztő cégcsoport tud önállóan pályázni.
 • Az új közoktatási rendszer a kiírás szerint e-napló is lenne, a KRÉTA-t az iskolák csak nemrég kezdték használni, bő 700 millióba került.

Az állami iskolafenntartó (a Klik, Klebelsberg Intézményfenntartó Központ) gigaközbeszerzést írt ki „elektronikus ügyintézési és intézményirányítási rendszerek” bevezetésére a fenntartókhoz és az iskolákhoz. A megbízáshoz irányárat nem írtak.

A kiírás szerint az új rendszernek (vagyis rendszereknek) gyakorlatilag az iskolák napi működésével és fenntartásával kapcsolatos minden ügyet tudnia kell majd kezelni a gazdálkodástól a HR-en keresztül a tanulók osztályzatainak naplózásáig. A megbízás elemei többek közt:

 • Köznevelési elektronikus ügyintézési rendszer, ami képes kiszolgálni 130 ezer pedagógust és 2 millió szülőt.
 • Köznevelési kapcsolattartási és értesítési rendszer, ami képes kiszolgálni 130 ezer pedagógust és 2 millió szülőt. (Vagyis egy elektronikus napló.)
 • Köznevelési integrációs komponens, ami képes egységes köznevelési törzsadatokat kezelni.
 • Tanulmányi pénzügyi rendszer, ami képes kiszolgálni 130 ezer pedagógust és 2 millió szülőt, képes kezelni az oktatásért fizető személyek befizetéseit, egyenlegeit.
 • Köznevelési gazdálkodási és HR folyamatokat támogató rendszer, 600 felhasználóra szabva.

Tökéletesen szabott közbeszerzés

A közoktatás minden ügyét kezelő informatikai rendszer (javasoljuk a Közoktatás Univerzális Rendszere elnevezést) kiépítésének nem vághat neki akárki. A feltételek rendkívül szigorúra szabottak, nem indulhat olyan cég, amelyiknek nincs tapasztalata többek közt:

 • Legalább 10 000 regisztrált felhasználót kiszolgáló, integrált tanulmányi információs, gazdálkodási, humánerőforrás-menedzsment és iratkezelési modulokból felépülő intézményirányítási szakrendszerrel.
 • Elektronikus ügyintézést és iratkezelést támogató, legalább 10 000 regisztrált intézményi felhasználóval rendelkező informatikai rendszerrel.
 • Oktatási szolgáltatásokat igénybe vevő személyek befizetéseit kezelő, legalább 10 000 regisztrált felhasználóval rendelkező informatikai rendszerrel.
 • 30 köznevelési tagintézmény fenntartási feladatait ellátó intézményfenntartó szervezethez bevezetett tanulmányi ügyintézést, és/vagy adminisztrációt támogató informatikai rendszerrel.

A feltételeket több cég is teljesítheti együtt, ha konzorciumban indulnak, mindenesetre

első blikkre Magyarországon egyetlen egy olyan szereplő van, ami önállóan rendelkezhet a szükséges referenciákkal: az SDA-csoport,

amelynek egyik tagja, az SDA informatikai Zrt. a legtöbb felsőoktatási intézményben használt Neptunt, és újabban annak közoktatásban használt mutációját, a KRÉTA e-naplót fejleszti és üzemelteti.

A KRÉTA-t épp csak beüzemelték

A papír alapú iskolai osztálynaplókat és üzenőket kiváltó elektronikus napló bevezetésével hosszú évek és százmillió forintok óta küzd a kormány. Az állam még 2013-ban 543 millió forintért megvásárolta a Magiszter nevű rendszer licenszét egy évre (korábban az iskolák több különböző szoftvert használhattak, persze azokat se ingyen). A Magiszterrel rengeteg gond volt, már azon túl is, hogy összeomlott, amikor az iskolák tömegével kezdték használni.

Aztán az oktatási államtitkárság háttérintézménye, az Educatio a Neptun bevezetéséről döntött. Azonban a Neptunt a közoktatásra kellett szabni, amit csak az SDA végezhetett, mert még 2001-ben ingyen átadta a licencjogokat az államnak azzal, hogy a programot csak ő fejlesztheti tovább. Volt még egy esélyes versenyző, a @Napló nevű szoftver, azonban az SDA megszerezte a @Napló jogait is. A kormány persze választhatott volna más szoftvert, vagy fejlesztethetett volna újat, de erre nem volt idő.

Az SDA bő 700 millió forintért alakította át a Neptunt,

a Népszabadság korabeli cikkében megszólaló szakértők szerint feleannyi pénzből új rendszert lehetett volna fejleszteni.

Panaszra nem lehet okuk

Az SDA-csoport egy másik tagja, az SDA DMS Zrt. nyerte meg 2016-ban a fővárosi kormányhivatal egymilliárdos közbeszerzését az egységes központi elektronikus irat- és dokumentumkezelési rendszer (EKEIDR) fővárosi és megyei kormányhivatalokban történő kiterjesztésére – írta meg az Átlátszó. A szerződést az SDA DMS-nek Budapest Főváros Kormányhivatala felhívás közzététele nélkül arra hivatkozva ítélte oda, hogy a tendert csak egy szereplő képes teljesíteni a kizárólagos jogok védelme miatt.

A cégcsoportnak általában véve nem lehet oka panaszra, állami megrendelésekben nem szenved hiányt. Az SDA Informatikai Zrt. beszállítója volt többek közt a NAV-nak vagy a Volánbusznak is.