Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Trump vs Oprah: ki a jobb üzletember?

Trump vs Oprah: ki a jobb üzletember?
  • Komoly igény mutatkozik rá, hogy Oprah Winfrey induljon a 2020-as amerikai elnökválasztáson.
  • Winfreynek semmi politikai tapasztalata sincs, de Donald Trumpnak sem volt, mielőtt megválasztották. Üzleti tapasztalata viszont mindkettejüknek van.
  • Trump gazdagabb, mint Winfrey. Ugyanakkor Winfrey Trumppal ellentétben teljesen önerőből lett dollármilliárdos.
  • Trump üzleti kalandor, szinte mindennel foglalkozott már, sok siker és kudarc érte. Winfrey elsősorban médiavállalkozó, portfoliója sokkal kevésbé sokszínű, kevesebb kudarc és siker van a háta mögött.
  • Ami mindkettőjükben közös: sikeresen csináltak márkát saját magukból.

A Golden Globe-gálán elmondott beszéde után komolyan felvetődött, hogy Oprah Winfrey elindulhat a 2020-as amerikai elnökválasztáson. Legalábbis rajongói és hívei közül sokan (beleértve például Stephen Spielberget) szívesen látnák, ha indulna. Maga Winfrey korábban „határozottan” azt állította, soha nem fog közhivatalt vállalni. A Golden Globe után párja, Stedman Graham viszont azt nyilatkozta a Los Angeles Times-nak: „Az embereken múlik. Egyértelműen megcsinálná.” Winfrey közeli barátja, Gayle King már óvatosabban fogalmazott a gála után, azt mondta, Winfrey jelenleg nem készül ilyesmire, de azért megjegyezte, az emberek bármikor meggondolhatják magukat.

Oprah Winfrey annyiban feltétlenül hasonlít Donald Trump hivatalban lévő elnökre, hogy nincsen semmiféle politikai vagy államigazgatási tapasztalata, ahogy Trumpnak sem volt megválasztása előtt. Trump a kampányában a releváns tapasztalat hiányát azzal igyekezett elütni, hogy rendkívül sikeres üzletember, és ha jól tud vezetni egy cégbirodalmat, akkor nyilván alkalmas egy ország vezetésére is. Attól függetlenül, hogy e tétel igaz-e általában vagy Donald Trump esetében, felmerül a kérdés: Trump vagy Winfrey a sikeresebb üzletember?

Mekkora a vagyonuk?

Ha a vagyon mértékét tekintjük az üzleti siker elsődleges fokmérőjének, akkor a versenyt Donald Trump nyeri. A Forbes Winfrey vagyonát 2,8 milliárd dollárra becsüli, míg Trumpét 4,1 milliárdra. Igaz, a Bloomberg szerint Trump vagyona csak 2,9 milliárd. Mivel a Trump-birodalom hatalmas, a cégek adatai pedig nem nyilvánosak, pontos számot lehetetlen mondani. Maga Trump 10 milliárd dollárt szokott bemondani vagyona értékére, de ez egész biztosan túlzás. Szavai alapján úgy tűnik, milliárdokra becsüli saját személye, illetve a „Trump” márka értékét.

Honnan indultak?

Donald Trump gyakran hangsúlyozza, hogy saját magának köszönheti a vagyonát, ez azonban nem (teljesen) igaz. Donald Trump apja, Fred sikeres ingatlanmágnás volt, az 1970-es évek Amerikájának egyik leggazdagabb embere. Trump azt állítja, saját karrierje beindításához egymillió dolláros kölcsönt kapott apjától, amit kamatostul visszafizetett. Még ha ez igaz is, 1974-ben 40 millió dollárt örökölt, amikor apja meghalt, ráadásul már 1971-ben átvette a családi cég vezetését. A kezdőtőke mértékétől függetlenül

építhetett apja kapcsolataira és hitelességére (ami konkrét, és nem elhanyagolható hitelképességet is jelentett).

Winfrey ezzel szemben valóban a nulláról indult, se kapcsolati, se pénzbeli tőkét nem kapott senkitől. A 70-es években televíziós hírolvasóként kezdte, ami nem ment neki, állítólag azért, mert túl érzelmes volt. Ezután lett belőle talk show-házigazda, amiben viszont olyan jó volt, hogy pár évvel később a műsora már a saját nevén futott. Gazdagodása akkor kezdődött, amikor úgy döntött, saját maga fogja gyártani és országosan terjeszteni a talk show-ját. Erről a néhai filmkritikus és Winfrey jó barátja,

Roger Ebert győzte meg annyival, hogy egy szalvétára felírta, mennyi pénzt kereshet,

ha a saját kezébe veszi a műsorát (legalábbis Ebert szerint így történt). Egyszóval Ebert sorsfordító jótanácsát leszámítva Winfrey valóban az amerikai self made woman iskolapéldája, miközben Trump a családi üzletből gazdagodott meg még jobban.

Mi mindennel foglalkoztak, és mennyi volt kudarc?

Nem tudni, Winfreynek pontosan mennyi pénze származik a beszélgetős műsorából. A showt 2011-ben fejezte be, akkoriban a Forbes vagyonát 3 milliárd dollárra taksálta, vagyis valamelyest csökkent azóta. Winfrey vállalkozóként is elsősorban a médiában tevékenykedett (azon belül viszont az újságoktól a mozifilmekig foglalkozott mindennel), több-kevesebb sikerrel.

Legnagyobb dobása a nevét viselő kábelcsatorna elindítása volt

(Oprah Winfrey Network, OWN), amibe a show befejezése után vágott bele. A csatorna 50 százalékos tulajdonosa Winfrey produkciós cége, a Harpo és a Discovery volt, de részesedése felét 2017 végén eladta a Discoverynek. Ennek köze lehet ahhoz, hogy a csatorna a vártnál rosszabb nézőszámokat hozott. De az is lehet, hogy nem, Winfrey 2011 óta számos médiaérdekeltségét eladta. 2015-ben 10 százalékos részesedést szerzett egy népszerű testsúlycsökkentő program cégében, a befektetőssel körülbelül 300 millió dollárt keresett 2017 végéig.

Donald Trump az ingatlanbiznisz mellett szinte mindennel próbálkozott már a focicsapat-tulajdonlástól a légitársaságon keresztül a nyakkendőkig. Vállalatbirodalma (aminek vezetését elnöki karrierje idejére fiaira bízta – ez egyébként még mindig felveti az összeférhetetlenség kérdését) legalább 500 cégből áll. Kísérleteinek jelentős része (beleértve a focicsapatot és a légitársaságot) bukás volt, bár Trump azt állítja, üzletileg a kudarcainak nagy része is sikeres volt, mármint pénzt keresett rajtuk. A New York Times górcső alá vette az ezredforduló és 2012 közti 61 projektjét, az elemzés eredménye az lett, hogy

harmaduk volt sikeres, harmadukkal gondok voltak, harmaduk pedig elbukott.

Ehhez meg kell jegyezni, hogy egyáltalán nem rossz arány, sőt. Általánosságban csak az újszülött vállalkozások ötöde-tizede éli túl az első éveket.

Egyszóval Winfrey sose volt merész, kísérletező vállalkozó, leginkább a megfontolt, fokozatos építkezés jellemezte, így a nagyobb kudarcok is elkerülték. Trumpnak sikerből és kudarcból is kijutott bőven.

Mi a titkuk?

Azon túl, hogy milliárd dolláros vagyont nyilván nem lehet üzleti érzék és némi szerencse nélkül összehozni, Winfrey és Trump titka nagy vonalakban ugyanaz: a márkaépítés. Mármint

saját maguk márkaként való felépítése és e márka pénzre váltása.

A médiából indult és a médiában tevékenykedő Winfrey esetében ez kézenfekvő (bár egyáltalán nem egyszerű) módszer a sikerhez. Az ingatlanos gyökerű Trumpnál szokatlan, életrajzírója, Michael D’Antonio szerint fiatalon Trump színész vagy filmproducer akart lenni, személyisége alapvető vonása a showmankedés, ez a vonása üzleti magatartását is meghatározta, és sikeres marketingstratégiának bizonyult.

(CNN, Investopedia, Washington Post, Forbes, Washington Post, Business Insider, Politico)