Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Aknát kerestek, ókori mozaikra bukkantak

Aknát kerestek, ókori mozaikra bukkantak

Rutin aknamentesítést folytattak a szíriai tűzszerészek, mikor egy „furcsa kinézetű négyszögletű anyagba ütköztek a föld alatt” – számol be a felfedezésről az Al Sura. A katonák ezt követően óvatos ásásba kezdtek, majd „mindenki legnagyobb megdöbbenésére” egy ókori görög mozaik padló került napvilágra.

Forrás: Al Sura

Még a régészeket is csodálattal töltötte el, hogy az emberiség történetének egy ilyen fontos darabja épségben maradhatott Hamá városa mellett, mely komoly harcokat volt kénytelen elszenvedni.

Az építmény strapabíróságának a helyiek is csodájára járnak. A padlóra – ahogyan az a képeken is látszik – a feltárást végzők is biztonsággal ráállhattak – írják.

A helyi hatóságok a nagy felfedezést megosztották központi szervekkel, melyek az ásatások után elszállítják a mozaikot, hogy laboratóriumi körülmények között is vizsgálni tudják. A feltárások során előkerült görög feliratok az eddigi információk szerint az alábbiakat takarják:

„A legszentebb és tiszteletreméltó Sándornak és a legáldottabb kiválasztottnak Samosról, és a legtiszteletreméltóbb Evangelusnak dicsőséget kívánunk”

A fentiekből a tudósok arra következtetnek, hogy akár egy nagyobb szent hely részét képezhetik a most feltárt műalkotások, ami miatt a területet ásatási helyszínné nyilvánították. Jelenleg a szíriai hadsereg az aknamentesítést végzi, hogy lehetőséget teremtsen a további kutatásokra.