Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A lakóházak mellé csapódott egy kínai rakéta

A lakóházak mellé csapódott egy kínai rakéta

Még pénteken a Szecsuán tartományban található Hszicsang (Xichang) űrközpontból fellőttek a „Hosszú Menetelés 3B” rakétával két kínai Beidou-3 műholdat, melyek a kínai GPS rendszerhez tartoznak.

A fellövés nagyjából rendben ment, legalábbis arról nincs hír hogy nem sikerült volna pályára állítani a műholdakat, viszont a Hosszú Menetelés gyorsítófokozatának egyik rakétája a fallövés helyétől 7-800 km-re egy település, Csengtu (Xiangdu) mellé zuhant, nem messze a lakóépületektől.

A balesetben senki sem sérült meg, viszont látványos videók készültek a visszazuhanó rakétáról.

Kínában viszonylag gyakoriak az ilyen esetek, mert míg az USA az óceánokról indítja a rakétáit, hogy a visszahulló elemeik ne lakott területre essenek, addig Kína szárazföldi indítóállomásokat alkalmaz, ez viszont azzal jár, hogy a rakéták nagyobb eséllyel landolnak lakott terület közelében.

Kína nemrég elvesztette az irányítást a saját űrállomása fölött, ami várhatóan idén tavasszal vissza fog zuhanni a Földre. Kérdés, hogy azt sikerül-e valahogy nem lakott területre navigálni, de nem túl biztató jel, hogy már egy sima gyorsítórakétánál sem igazán jön össze a dolog.

(via Mashable)