Sem Moszkva, sem Brüsszel nem örül Trump bejelentésének az iráni atomalkuról

Sem Moszkva, sem Brüsszel nem örül Trump bejelentésének az iráni atomalkuról

Oroszország elutasítja Donald Trump amerikai elnök közleményét az iráni atomprogramról kötött hathatalmi megállapodással kapcsolatban. Az Európai Unió meglehetősen hűvösen reagált Trump javaslatára.

Az amerikai elnök pénteken bejelentette, hogy egyelőre meghosszabbítja az Irán elleni szankciók felfüggesztését, de mint írta, „ez az utolsó eset”, hogy – igazolva a nukleáris megállapodásban foglaltak Irán általi betartását – kiterjeszti a szankciók felfüggesztését további 120 napra. Az Egyesült Államok még nem vonul ki a megállapodásból, de a mostani igazolás jelentette „az utolsó esélyt”. Ha viszont „nem kerül elérhető távolságba” az egyezmény módosítása, Washington a maga részéről „azonnal felmondja” azt – írta Trump.

Irán erre reagálva közölte, hogy a megállapodást nem hajlandó újratárgyalni.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szombaton orosz hírügynökségek szerint kijelentette, hogy Trump „buldózerrel próbálja megváltoztatni a megállapodást”. Hozzátette, hogy szerinte az amerikai kormány már eldöntötte, hogy a maga részéről felmondja a megállapodást, és ez egy „nagy külpolitikai hiba” volt.

Az Európai Unió első állásfoglalásában hűvösen reagált az amerikai elnök indítványára. Az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének, Federica Mogherininek szóvivője leszögezte, hogy az EU tartja magát az Iránnal kötött atomalkuhoz.

„Számunkra a legfontosabb a megállapodásban foglaltak teljes és hatékony betartása” – fogalmazott a szóvivő, hozzátéve: „Tudomásul vesszük Donald Trump nyilatkozatát.”

A német külügyminisztérium annyit közölt, hogy folytatja a megállapodás végrehajtását, és a berlini vezetés találkozni fog európai partnereivel, megvitatandó, hogyan reagáljanak az amerikai elnök álláspontjára.

Lu Kang kínai külügyi szóvivő közölte, hogy Peking ellenez mindenfajta egyoldalú washingtoni szankciót, és síkraszáll „a sok munkával tető alá hozott értékes megállapodás” megtartása mellett. A szóvivő szerint az átfogó megállapodás elérése nem volt könnyű feladat, ezért minden érintett félnek a megszokottnál is sokkal nagyobbra kell értékelnie ezeket az eredményeket.