„A magyar nyelv a lovak nyelve” – így gyalázták a magyarokat korábban

„A magyar nyelv a lovak nyelve” – így gyalázták a magyarokat korábban

A román Gheorghe Funar szerint a Saul fia Oscar-díja románoknak járó elismerés, mert az egyik szereplő kolozsvári magyar, a szlovák Jan Slota lovas bohócnak nevezte Szent Istvánt, Szlovéniában meg hosszúbelűnek titulálták a magyarokat. Összeszedtük, az elmúlt évtizedben hogyan gyalázták a környező országok politikusai a magyarokat.

A román kormányfő, Mihai Tudose szerda késő este a Realitatea hírtelevíziónak a magyar autonómiatörekvésekről azt mondta: „Ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor, nem tudom, milyen nap alkalmából, zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is”.

A visszhang nem maradt el: Hidvéghi Balázs Fidesz-szóvivő primitívnek nevezte a kormányfőt, Tudose szavai kapcsán a magyar külügy már be is rendelte a budapesti román nagykövetet.

A bárdolatlan román szociáldemokrata politikus azonban nem az első, és feltehetően nem az utolsó, aki a kisebbségi vagy az anyaországi magyarokba törölte a lábát. Az elmúlt tíz évből szedtünk össze jó pár példát a durva magyarellenes kijelentésekre.

Hulladék gazember

A 2000-es évek végén elsősorban Ján Slota kijelentései miatt került előtérbe a magyarellenesség a sajtóban. A 2009-es szlovák nyelvtörvény-módosítást követően Dunaszerdahelyen tízezer magyar tüntetett a stadionban, Slota pedig azt nyilatkozta, ,,valós veszély, hogy Magyarország háborút szít a két ország között”.

A nyelvtörvényt 2011-ben ismét megvitatták a pozsonyi parlamentben is. Slota elégedetlen volt a vita kimenetelével, távozáskor a parlament felé köpött, és kijelentette, hogy ,,az többé már nem szlovák”, valamint, hogy ,,a Híd [részben magyar párt] képviselői a parlamentben feleslegesek”, vezetője pedig ,,hulladék gazember”.

Az azóta már visszavonult szlovák szélsőséges politikus személyeket is előszeretettel sértegetett. 2008-ban előbb Szent Istvánt egy sajtótájékoztatón nevezte „lovas bohócnak” (úgy, hogy mellette ült Robert Fico kormányfő, aki nem emelt kifogást a szavai ellen). Majd nem sokkal később „kócos asszonynak” nevezte Göncz Kinga külügyminisztert, egyszer nyomorultnak is mondta.

Miattuk éhezik háromezer szlovén

A szlovén parlament magyar képviselői már nem csak a parlamenten kívülről kaptak dühös fenyegetést. Zmago Jelincic, a Szlovén Nemzeti Párt vezetője 2009-ben azt javasolta a parlamentben, hogy szüntessék meg a magyar és az olasz kisebbségek képviseletét. Jelincic szerint az olaszok és a magyarok ,,kijelentéseikkel rontják Szlovénia nemzetközi megítélését”, a Muravidéken pedig a magyarul beszélő szlovén tanárok zavarják a szlovén diákokat.

Bár a Muravidéken nem történt fizikai erőszak a magyar kisebbséggel szemben, mint a Vajdaságban a 2000-es években, egy Joze Sukic nevű férfi nyílt levelekkel ostromolta a szlovén állami szervezeteket, és azt állította a magyar kisebbségről, hogy ,,hosszúbelűek, luxuskörülmények között élnek, és miattuk éhezik háromezer muravidéki szlovén”.

A magyarok nem tudnak élni az európai civilizációban

A utóbbi öt évben négy parázs hangulatú vb-, illetve Eb-selejtezőn csapott össze a magyar és a román futballválogatott, és előfordult, hogy egy nacionalista román politikus egy ilyen alkalmat is kihasznált magyarellenes provokációra. A 2013-as tavaszi vb-selejtező előtt Corneliu Vadim Tudor, a Nagy-Románia párt vezetője azt mondta: ,,a magyarok nem tudnak élni az európai civilizációban, de nem félünk tőlük, ha pimaszok lesznek, ellátjuk a bajukat!”

A főleg a ’90-es években nagyon aktív Vadim Tudortól később az a Gheorghe Funar vette át a Nagy-Románia párt vezetését, aki korábban 12 éven keresztül Kolozsvár polgármestere volt. Funar hivatali ideje alatt tízezer román zászló lobogott Kolozsváron, a közterületen lévő padokat, oszlopokat pedig a román nemzeti színre, piros-sárga-kékre festette. Bár Funar is inkább a kilencvenes években volt a román politikai élet egyik főszereplője, magyarellenességét az utóbbi időszakban sem tartja magában.

Ne használja a lovak nyelvét

2006-ban a román parlamentben jelentette ki, hogy ,,a magyar nyelv a lovak nyelve”, a 2014-es elnökválasztás előtt pedig a közszolgálati tévében szólt rá az RMDSZ szenátorára, hogy ,,ne használja a lovak nyelvét”, miután magyarul is köszöntötte a nézőket. A Kolozs megyei adóhivatalnak ezért büntetésként 2000 lejt (140 ezer forintot) kellett fizetnie.

Funar a Saul Fia Oscar-díja után is megszólalt. Azt nyilatkozta, hogy a díj valójában egy ,,román Oscar-díj”, mert az egyik színész, Molnár Levente kolozsvári magyar, és a film csak azért kapta meg a díjat, hogy róla beszéljenek. Polgármestersége idején nem engedte a Molnak, hogy benzinkutat nyissanak Kolozsváron, az interjúban azt mondta: ,,azért, mert Magyarországnak sem olaja, sem ilyen hagyománya nincs”.