Világszerte egyre több helyen perelik be az Apple-t a telefonlassítások miatt

Világszerte egyre több helyen perelik be az Apple-t a telefonlassítások miatt

Az Apple az év elején hivatalosan is beismerte, amire a cég telefonjainak felhasználói régóta gyanakodtak, hogy egész egyszerűen szoftveresen lelassítják a régi modelleket az új modellek megjelenésekor. Az Apple azzal magyarázta a dolgot, hogy az új készülékekkel új operációs rendszerek is megjelennek, ezek viszont olyan funkciókat is tartalmazhatnak, amik túlságosan igénybe veszik a régebbi készülékek erőforrásait. Azért, hogy a készülékek tovább bírják akkukapacitással, szoftveresen csökkentették a teljesítményüket.

A fogyasztók reakciója erre persze az volt, hogy nem a telefonokat kéne lassítgatni, hanem ha tudják, hogy gyorsan romlanak az akkumulátorok, akkor nem kéne azokat aranyáron mérni, és mindenki boldogan használhatná tovább a régebbi készülékét. Az Apple hallgatott a fogyasztók panaszaira, egyrészt a jövőben több információt kapnak majd a felhasználók a telefonjaikban található akkumulátorok állapotáról, másrészt olcsóbbá teszik az akkucserét.

Ez viszont sokaknak nem volt elég, az Apple világszerte perek tucatjaiba futott bele, az elégedetlen felhasználók volt, hogy perközösségekbe álltak össze, így nagyobb eséllyel tudnak kártérítést kicsikarni a cégből.

Európán belül Franciaországban lesz valószínűleg igazán érdekes a kérdés, itt nem is a fogyasztók, hanem az ügyészség perelte be a céget, merthogy az Apple magatartása a francia fogyasztóvédelmi törvénybe ütközik. Eszerint egy cég nem tehet olyat egy termékével, ami szándékosan nehezíti a használatát, hogy így ösztönözzék a fogyasztókat újabb termék vásárlására. A pereskedés érdekes lesz, ugyanis az Apple éppen azt mondja, hogy a telefonok élettartamának megnövelése érdekében csökkentette a régi készülékek teljesítményét. A valóságban viszont persze könnyen kiderülhet, hogy azért az is szempont lehetett, hogy így motiválják a vásárlókat a készülékcserére.

(CNN)