Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Rendszeresen leszállítanak a troliról egy mopeddel közlekedő rokkant nőt

Rendszeresen leszállítanak a troliról egy mopeddel közlekedő rokkant nőt

Az 53 éves nő szerint megalázó, ahogy az egyik szegedi sofőr beszél vele, és az is, hogy el kell hagynia a járművet, ha a vezető úgy ítéli meg, kell a hely másoknak.

“Súlyosan mozgáskorlátozott vagyok. Az egyik lábamat amputálták, a gerincem is olyan állapotban van, hogy alig bírok mozogni. Az orvosok nem tudnak segíteni, idő kérdése, mikor bénulok le teljesen” – mesélt állapotáról a Délmagyarnak Bodorné Fehér Gyöngyi.

Az asszony a mopeddel közlekedik a klinikára és a rendelőintézetbe, és azért száll vele trolira, mert a jármű akkumulátora nem bírna ki egy oda-vissza utat Tarjánból. Azt mondja, a sofőrök többsége rendkívül kedves, segítőkész, van azonban egy férfi, aki sportot űz abból, hogy leszállítja a troliról.

Gyöngyi elmesélte, bár a végállomáson mindig felengedi a trolira, ha valaki babakocsival száll fel útközben, felszólítja, hogy adja át a helyet, és szálljon le. “Az utasok több ilyen esetben is mellém álltak már. Volt, amikor a babakocsis mondta, hogy megvárja a következő járatot, de ez a sofőr minden alkalommal megmakacsolja magát, és azt mondja, addig nem megy tovább, amíg én nem szállok le.”

Szabó István, a belföldi tömegközlekedési dolgozók szakszervezetének elnöke elmondta, bírósági határozat van arról, hogy a mopedek szállítása megtagadható a tömegközlekedési eszközökön. Amikor tehát valaki felveszi Gyöngyit, az a jóindulatán múlik.

Majó-Petri Zoltán, a Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezető igazgatója is elmondta, mivel közlekedésbiztonsági szakemberek véleménye szerint az elektromos moped biztonságos rögzítése nem, vagy csak részlegesen oldható meg, Szegeden az utazási feltételek között az szerepel, hogy ez a jármű az utastérben nem szállítható.

“Járművezetőink az alacsonypadlós járműveiken, amennyiben a két babakocsi rögzítésére alkalmas tér üres, segítőkészek a mopeddel közlekedőkkel: előzetes tájékoztatás mellett felengedik őket, elsősorban a csúcsidőn kívül. Ha azonban időközben babakocsival érkező utas szeretne felszállni, akkor a babakocsis utas élvez elsőbbséget. Mindazonáltal amennyiben járművezetőnk viselkedése, hangneme, mondatai egy ilyen speciális helyzetben sértők voltak az utas számára, társaságunk nevében ezúton is elnézést kérek” – tette hozzá.