Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Jávor Benedek az Eliosról szóló OLAF jelentés közzétételét kéri

Jávor Benedek az Eliosról szóló OLAF jelentés közzétételét kéri

Az Európai Parlamenti képviselő Lázár Jánoshoz fordult az kéréssel, miután szerinte a jelentés tartalma éppen olyan közügy, mint a 4-es metró hasonló dokumentuma.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért Európai Parlamenti képviselője pénteken Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterhez fordult azzal, hogy hozzák nyilvánosságra az Európai Unió Csalás Elleni Hivatal (OLAF) azon jelentését, amely Tiborcz István, Orbán Viktor vejének egykori cégének közbeszerzésen elért eredményeit vizsgálja.

Az EP képviselő szerint ugyanis “jogunk van tudni, hogy mit tartalmaz az OLAF-jelentés az Orbán-család korrupciójáról.” Hozzáteszi: a 4-es metró ügyében a nyilvánosságra hozatalhoz fűződő közérdeket tudták érvényesíteni, és akkor erre hivatkozva publikálták is az OLAF jelentését. Most ugyan ezt szeretne Jávor Benedek. Egyébként a 4-es metró esetében Tarlós István főpolgármester utasítására tették közzé a dokumentumot. Ráadásul a jobb kereshetőség miatt a pontos időpontokat a jelentés elején külön feltüntették.

Az Elios esetében, a miniszterelnök vejért érintő korrupciós ügyben semmivel sem kisebb a közérdek – fogalmaz Jávor.

Pénteken derült ki a The Wall Street Journal cikkéből, hogy az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala súlyos problémákat talált Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető Elios Innovatív Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert, uniós forrásból fizetett közbeszerzési pályázatai kapcsán. A szervezet azt javasolja az Európai Bizottságnak, hogy fizettesse vissza a szóban forgó 40 millió eurót, azaz nagyjából 12 milliárd forintot.