Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hivatalos: fideszes képviselő fia lett a pekingi nagykövet

Hivatalos: fideszes képviselő fia lett a pekingi nagykövet

Tucatnyi nagyköveti felmentés és kinevezés jelent meg a pénteki Magyar Közlönyben. A nevek között akadnak olyanok is, akiknek egész egyszerűen lejárt a mandátuma, mások leváltásáról már korábban lehetett tudni, de egy-két meglepetés is található a listán.

Feltűnik például Szilas Andrea Cecília neve, akiről már korábban kiderült, hogy gyermekáldás miatt távozik posztjáról. A Magyar Nemzet információi szerint a 2014-ben kinevezett képviseletvezető megtartotta volna pozícióját, az eredeti tervek szerint csak egy rövid szülési szabadság idejére lett volna távol, de ezt végül elvetették.

A külgazdasági és külügyminisztérium mindenesetre nem bízta véletlenre az utódlását. Az új pekingi nagykövet Pesti Imre fideszes parlamenti képviselő fia, a 31 éves Pesti Máté lesz.

Több európai és dél-amerikai nagykövetség élén is változások lesznek: Makay Lilla Stockholmból távozik, a helyére dr. Müller Adrienn kerül, aki eddig Rigában vezette a külképviseletet. A lett fővárosba Bányai Ferenc Gábor kerül.

Tiranából mennie kell az eddigi nagykövetnek, Heizer Antalnak, Albániába Balla Lórántot küldi a kormány, aki korábban Pristinában teljesített szolgálatot. Változás lesz Moldovában is: Chisinauba Szilágyi Mátyás helyére Szabó Sándort helyezik.

Buenos Airesből Barcsi Gyula távozik, utódja dr. Gelényi Csaba lesz. Szintén változik az ulánbátori és a bakui poszt: Mongóliában Mihály Mátyás váltja Madari Ákost, Azerbajdzsánban Laszlóczki Imre helyére megy Szederkényi Viktor.

A Magyar Közlöny rajtuk kívül négy rendkívüli és meghatalmazott követet említ: Rada Csabát, Lékó Zoltánt, Balogh Ferencet és dr. Suha Györgyöt.