Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ezek Magyarország leggazdagabb települései – Felcsút és a Tiborcz család falva is a listán

Ezek Magyarország leggazdagabb települései – Felcsút és a Tiborcz család falva is a listán

Az egy főre jutó vásárlóerő szempontjából a legmódosabb település a IX. kerület a legszegényebb pedig a borsodi Csenyéte. A hazai csúcsokat és mélypontokat sorba vevő listán a miniszterelnök és családjához köthető Felcsút és Csabdi is előkerül, no, persze az élet naposabb oldalán.

A legfrissebb adatok szerint Magyarországon Csenyéte a legszegényebb település vásárlóerő szempontból, míg a legmódosabb hely a IX. kerület – derül ki a GKI Gazdaságkutató, 2016 évet összesítő adatsorából. Az egy főre jutó vásárlóerő Csenyétén 230 ezer forint/év. Ez az összeg abszolút értékben is dermesztő, ám ha azt vesszük mellé, hogy a kutatóintézet szerint az átlagos hazai vásárlóerő 1,2 millió forint, akkor szinte már szíven üti az embert. Mellesleg az 1,2 millióra sem nagyon lehetünk büszkék. (A becslések során a GKI felhasználta a NAV és a KSH megfelelő adatsorait, így többi között a nettó keresetek, a nyugdíjak, a vállalkozói jövedelmek, az önkormányzati juttatásokat is.)

A GKI lapunknak megküldött részletes adatsora szerint a borsodi Csenyétét nem sokkal előzik meg az előtte álló települések. A legszegényebb ötben a szintén borsodi Tornanádaska, a somogyi Kőkút, a somogyi Kispalád, az ugyancsak borsodi Fáj található.

Utóbbi település esetében a legmagasabb az egy főre jutó vásárlóerő, de ez is csupán 365 ezer forint.

Az életminőséget talán legjobban tükröző mutatóban a IX. kerület állt az első helyen az országban. Ebben a fővárosi kerületben az egy főre jutó vásárlóerő 3,2 millió forint volt a GKI kutatása szerint. A közvetlen az osztrák határ mellett lévő, zalai település Magyarföld a második, 3,008 millióval, míg a harmadik a borsodi, a Kék túra vonalán fekvő Tornabarakony 2,913 millióval.

A GKI vizsgálta a 2009 és 2016 közötti változásokat is, s ezen idő alatt kimutatta a legnagyobb fejlődésen és visszaesésen átesett településeket is. A legmarkánsabb csökkenés Teresztenyén történt. A borsodi községben hét év alatt a vásárlóerő több mint 53 százalékkal olvadt, 1,937 millióról, messze az átlag alatti 903 ezer forintra.

Az ország legnagyobb növekedését pedig el sem hinnék hol mérték. Nem, nem Felcsúton.

A vásárlóerő Magyarországon 2009 és 2016 között Csabdin növekedett a leginkább.

Ott, ahol Orbán Viktor vejének Tiborcz Istvánnak több vállalkozása és birtoka is fellelhető. A Fejér megyei község esetében az egy főre jutó vásárlóerő az elmúlt évtized végi 850 ezer forintról 2016-ra 2,458 millió forintra ugrott, vagyis a fejlődés megközelítette a 190 százalékot. Ha már egyébként Felcsút szóba került, utóbbi község sem áll rosszul a listán. Az egy főre jutó vásárlóerő itt már meghaladta az egy főre jutó 2,72 millió forintot, amivel 2016-ban hatodik volt a honi települések rangsorában.