Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az otthonszülés szabad, Geréb Ágnes nem

Az otthonszülés szabad, Geréb Ágnes nem

Nem vagyok szülész-nőgyógyász, sem igazságügyi orvosszakértő. Nem tisztem, és őszintén nem is tudom eldönteni, hogy Geréb Ágnes bűnös-e. Azt viszont el tudom dönteni, hogy otthonszülés-párti vagyok-e, de mivel 30-as, fehér, európai férfi vagyok, aki nem fog szülni, ezért ez a kérdés itt most teljesen irreleváns.

Geréb Ágnes szabadságharca elérte célját

Reményeim szerint azonban egyszer (kétszer, háromszor, négyszer…) apa leszek, aki az otthonszülés választásának szabadsága mellett teljes mellszélességgel kiáll, tehát gyermekeinek édesanyja szabadon eldöntheti majd, hol és milyen körülmények között akar szülni. Éppen ezért érdekel, hogy mi történik a témában körülöttem, és ezért kapom fel a fejem néhány olvasaton Geréb Ágnes bírósági ügye kapcsán.

Kezdem ott, hogy Magyarországon 2011 óta törvényi szabályozás szerint minden szülés előtt álló anyának szabad választása van abban, hogy otthon (hivatalosan: intézeten kívül) vagy kórházi körülmények között akar-e szülni.

A szabad választás lehetőségének elérésében igen nagy szerepe van Geréb Ágnesnek.

Mégis sokan érvelnek azzal, hogy ebben az országban nem adott a szabad választás joga, és ezért a nők kívánják az otthonszülés szabadságát, a választás lehetőségét. Ezért nem árt még egyszer elmondani: Magyarországon 2011 óta törvényi szabályozás szerint minden szülés előtt álló anyának szabad választása van abban, hogy otthon (hivatalosan: intézményen kívül) vagy kórházi körülmények között akar-e szülni.

Két csecsemő haláláról van szó

Ezért kifejezetten fontos hangsúlyozni, hogy Geréb Ágnest nem otthonszülés levezetéséért ítélték 2 év szabadságvesztésre, noha 2011 előtt hosszú éveken keresztül a törvényi szabályozással ellentétben nem kórházi körülmények között vezetett le számtalan szülést, sőt akkor is vezetett le otthonszüléseket, amikor ettől bírósági ítélet tiltotta el.

Két csecsemő halt meg, a dúlát pedig foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés, valamint foglalkozás körében elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetés miatt ítélték 2 év szabadságvesztésre. Az egyik esetben a szülők is beperelték Gerébet.

Amennyiben a bíróságnak igaza van, és az ítélet helyes, úgy a 2 év szabadságvesztés és a foglalkozásától való 10 éves eltiltás egyáltalán nem túlzó. Azonban az már bőven vet fel kérdéseket a fogházba küldéssel kapcsolatban, hogy Geréb Ágnes ellen nagyon hosszú ideje folytak bírósági eljárások, amelyek során

előzetes letartóztatásban és házi őrizetben is volt, valamint lakhelyelhagyási tilalom alatt is állt.

A kórházi szülészek is börtönbe mennek

Természetesen sokan támadják a kórházi szülész-nőgyógyászokat, mondván, őket bezzeg nem bünteti meg senki, szabadon garázdálkodhatnak, ölhetik halomra a csecsemőket, okozhatnak szabadon traumát az anyáknak. Erre azt tudom mondani, hogy minden nő, aki szülés közben orvosi műhibát tapasztal, agressziót él át, elszenved bármilyen lelki vagy testi sérülést, tegye meg a megfelelő jogi lépéseket, és akkor a kórházi orvosok is számon kérhetők lesznek. (Lásd: #MeToo) Egyúttal azt is hozzá kell tennem, hogy a szülések levezetésének kórházi ellenőrzését is felül lehet vizsgálni, azokat szigorúbbá lehet tenni.

Nem árt azonban tisztába kerülni azzal, hogy számos kórházi szülész-nőgyógyász nézett és néz szembe a törvény szigorával. Van, akit hálapénz miatt ítéltek el, például a veszprémi Cholnoky Ferenc kórház egyik orvosát, és természetesen olyan is van, akit orvosi műhiba miatt – egy szentesi szülészorvost – három évre zártak börtönbe.

Na és mi van az orvoslobbival?

A legösszeesküvőbbek általában az orvoslobbival érvelnek, vagyis azzal, hogy a kórházi szülészek háttérhatalmi összefogása akarja boszorkánynak beállítani és tönkretenni Geréb Ágnest, és azért húzódott ilyen hosszan a bírósági eljárás is, hogy a bábának minél több megaláztatással kelljen szembenéznie.

Ezzel szemben az igazság nagyon egyszerű:

a vádlott szerette volna enyhébb büntetéssel vagy felmentéssel zárni a bírósági eljárást,

ezért a jogerősen kimondott ítéletek után saját maga kért perújítást 2014-ben és 2016-ban is. Így fordulhatott elő, hogy ilyen sokáig húzódott Geréb ügye.

Az érveléstechnika végül úgyis csak kétpólusú

Sokan hangoztatják azt is, hogy a bíróság által figyelembe vett két esettel szemben Geréb Ágnes hány ezer szülést vezetett le teljes biztonságban. Nekik hoztam egy példát: egy buszsofőr 40 éven át balesetmentesen szállította az utasokat, aztán elütött egy vétlen gyalogost, aki belehalt a sérüléseibe. A buszsofőrrel szemben meghozott ítélet meghozatalakor az, hogy 40 éven át balesetmentesen vezetett,

enyhítő körülmény lehet, azonban felmentő nem.

Amúgy pedig leginkább úgy tűnik, hogy aki otthonszülés-párti, az Geréb Ágnes szabadsága mellett áll ki, aki pedig otthonszülés-ellenes, az Geréb Ágnes szabadsága ellen. Csakhogy itt nem az otthonszülés-pártiság vagy -ellenesség a kérdés. Hanem az, hogy Geréb Ágnes elkövette-e azokat az orvosi műhibákat, amelyekért most a bíróság őt elítélte, vagy sem, illetve hogy a rá kiszabott büntetést megszenvedte-e már az eddigi eljárások során.

Hiszen az otthonszülés szabadsága minden leendő anyának adott. Annak minden előnyével, hátrányával és felelősségével együtt.