A rettegés foka: Kocsis Mátéval borzongtak a „Soros-terven” a polgármesterek

A rettegés foka: Kocsis Mátéval borzongtak a „Soros-terven” a polgármesterek

Mindenki hozzon magával egy zászlót – szólt Szita Károly kaposvári polgármester felhívása azokhoz a településvezetőkhöz, akik a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) meghívására összegyűltek Budapesten a Bálnában egy jó kis sorosozásra. A meghívóban persze az állt, hogy az MJVSZ elnökeként Szita „találkozásra és együttgondolkodásra” hívja kollégáit, de

a konferencia valójában Soros-, civil- és bevándorlásellenes összejövetel volt.

Efelől nem hagyott kétséget, hogy néhány hete Szita aktív kampányba kezdett. A Zoom.hu is beszámolt róla, hogy decemberben levelet írt kollégáinak, melyben a kormánynak a „Soros-terv” és a civilek elleni politikai akcióját támogatva, annak kommunikációs paneljeit sulykolva fordult „felhívással” településvezetőkhöz, a „bevándorlásszervező irodák” elleni fellépésre buzdítva őket.

Még a fideszes TÖOSZ-elnöknek is sok a Szita-levél

Erős ellenérzéseket váltott ki Szegeden és Budaörsön Szita Károly, Kaposvár polgármesterének – a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnökeként írt – levele, amelyben a kormánynak a „Soros-terv” és a civilek elleni politikai akcióját támogatva, annak kommunikációs paneljeit sulykolva fordult „felhívással” településvezetőkhöz, a „bevándorlásszervező irodák” elleni fellépésre buzdítva őket.

Kidobták a Soros-álarcosokat

Szita Károly hívó szavára több száz polgármester jelent meg a rendezvényen, sokan közülük elhozták településük zászlaját is, amit felcsavarva szorongattak. Minden jól indult, ám kevéssel a kezdés előtt megjelentek a Momentum aktivistái. A párt úgy gondolta, hogy ha itt egy konferencia, amelyen Soros Györggyel riogatnak, akkor tényleg riogatják egy kicsit a résztvevőket.

A Zoom.hu is megírta: mintegy féltucat momentumos Soros-álarcot húzott és a résztvevők között sétált, huhogott. Őket előbb a szervezők próbálták távozásra bírni, majd

megjelentek a biztonsági őrök és némi lökdösődés után kivezették a momentumosokat.

Nem finomkodtak azonban: egyiküket gyakorlatilag lerángatták a mozgólépcsőn.

Szita: ez nemzetstratégiai ügy

„Létfontosságú nemzetstratégiai ügyben kértem tőletek ezt a találkozási lehetőséget” – kezdte Szita Károly, aki azzal ijesztgette a résztvevőket: „Brüsszel nem tett le a kötelező kvótákról, Soros György civiljei megkezdték a betelepítés előkészületeit.”

Soros György, a mumus MTI Fotó: Kovács Attila

Az MJVSZ elnöke ezzel felolvasta a konferencia hatásos meghívójának szövegét, amely hasonlóan riasztó képet festett, és így kezdődött: „Szerencsés történelmi időkben egy polgármesternek aligha kell azon gondolkodnia, hogyan őrizze meg településén azt a közösséget, amely több évszázad nemzeti hagyománya és kultúrája révén alakult ki. Ma sajnos nem ilyen időket élünk! Mert bár falvaink és városaink előtt soha nem nyílt annyi lehetőség a fejlődésre, mint most, közben minden korábbinál nagyobb veszély fenyeget bennünket.”

Szita Károly azzal folytatta: „Ismét szükség van a települések és a polgármesterek összefogására, akiknek korábban a 80 százaléka kiállt a kötelező betelepítési kvóta ellen, azóta pedig a magyar emberek döntő többsége is kinyilvánította, hogy nem akarunk bevándorlóország lenni.”

Egyszer már bejött

Szita nem véletlenül utalt arra, hogy „ismét” fel kell lépni közösen. 2016-ban ugyanő indította el azt a kezdeményezést, amelyhez csatlakozva végül több mint kétezer (!) magyar település hozott „a kötelező betelepítési kvóta” elleni önkormányzati határozatot – a helyben élők megkérdezése, véleményük kikérése nélkül. Akkoriban szintén szerveztek konferenciát is az önkormányzatok vezetőinek, hogy kiálljanak a kormány által kezdeményezett kvótanépszavazás mellett. Ezen mondta Szita Károly Fidesz-KDNP-s polgármester, hogy „em azért építettük városainkat, falvainkat, hogy lepusztítsák azok, akiket ideküldenek. Köln, Párizs nekünk intő jel (…), nem kérünk abból, hogy lányaink és asszonyaink veszélynek legyenek kitéve, amikor kilépnek az utcára”. Utóbbi kép nagyon tetszhet neki, hiszen mostani levelében is elsütötte, így: „Szeretnénk, ha gyermekeink és unokáink továbbra is egy biztonságos országban nőhetnének fel.”

Tarlós nem ment el, de egyetértett

Nem vett részt ugyan a konferencián Tarlós István főpolgármester, de küldött maga helyett egy levelet, amelyet Szita Károly olvasott fel. Eszerint Tarlós egyetértett a rendezvény céljaival, mivel úgy látja, hogy „az emberek akarata ellenére bevándorlók tömegét kívánják elhelyezni egyes országok Magyarország területén”. Azzal is egyetértett a főpolgármester, hogy ez egy olyan, „kívülről szervezett” tevékenység, amit a Soros-szervezetek segítenek.

Összegyűltek sorosozni MTI Fotó: Bruzák Noémi

Az első és leghosszabb szakmai felszólalás kétségkívül Gallai Sándoré volt, aki a Századvég Alapítvány és a Mathias Corvinus Collegium által közösen alapított, a kormány bevándorlásellenes politikáját szakmailag gyakran megtámogató Migrációkutató Intézet igazgatója.

Gallai alighanem sok, a migránsveszélyt és a betelepítést akut problémaként megélő résztvevőt meglepett első állításával, amely szerint mostanra a korábbi töredékére esett vissza a menekültek és a menedékkérők száma, a nyugat-balkáni útvonal pedig „lényegében befagyott”. Azért később arról is beszélt, hogy 2050-ig az eddigieknél jóval nagyobb bevándorlási hullámra is fel kell készülni. Gallai

sokat beszélt, számadatokkal dobálózott és olyan kifejezéseket használt, mint repatriálás

– mindezek együtt láthatóan megterhelték a résztvevőket.

A migrációval nem lehet választást nyerni – vagy mégis?

Érdekesség, hogy a bár az MJVSZ-konferencia és Szita fellépése is segítheti a Fidesz- és a kormánypropagandát, amely láthatóan a bevándorlás-ellenességre építi a 2018-as választási kampányt, még 2016-ban a 24.hu-nak adott interjúban éppen a konferencián felszólaló Gallai figyelmeztetett arra: ez a téma önmagában kevés a választási győzelemhez – bármelyik oldalon. Azt mondta: „Lehetett azt mondani, hogy a 2014-es választás a rezsicsökkentés győzelme volt és (…) ugyanez a helyzet a migráció kérdésével kapcsolatban. Lehet azt mondani, hogy a migrációs politikája növelte a kormány és a kormánypártok népszerűségét; azt is lehet mondani, hogy vélhetően ez egy tartós téma lesz, amiből a jövőben is lehet politikai tőkét kovácsolni; de ez önmagában nem lehet elég 2018-ban a mostani kormánypártok győzelméhez.”

Kocsis a „Soros-tervet” lobogtatta

A konferencia egyik fontos felszólalója Kocsis Máté józsefvárosi polgármester volt. Az ő személye nem csupán azért érdekes, mert még 2015-ben kemény Facebook-posztban támadt a menekültekre, mondván: „A népvándorlók” tönkretettek egy kerületi parkot, „tüzet raknak, szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak”, hanem azért is, mert egyre többen őt emlegetik a talán nyugdíjba vonuló Pintér Sándor belügyminiszter lehetséges utódjaként.

Kocsis Máté egyébként egy nagy paksaméta papírral lépett az emelvényre, de megnyugtatta hallgatóságát, hogy ez nem mind a beszéde, hanem a „Soros-terv”. A fideszes polgármester beszédében hivatkozott is a „Soros-tervként” a milliárdos egy 2015-ös cikkére, ám annak egy sor állítását azóta nemcsak finomította vagy visszavonta Soros, hanem az éppen annak alapján készült nemzeti konzultációról mondta azt, hogy annak szinte minden állítása hazugság.