A már-nem-kifizetőhely állami cég milliárdos összegben szerződött Szijjártó barátjával

A már-nem-kifizetőhely állami cég milliárdos összegben szerződött Szijjártó barátjával

A 100 százalékos állami tulajdonban álló MVM Zrt. (Magyar Villamos Művek) 2017 első három negyedévében összesen 1,3 milliárdért szerződött a Young and Partners Kft-vel – írja az Mfor. A szerződésekben közös, hogy egyaránt 2017. február 14-én léptek hatályba, és a 2017-es év végével jártak le. A megbízások rendezvények szervezésére, lebonyolítására szóltak.

Egy könnycseppet elmorzsolna Szijjártóért

A a Young and Partners Kft. Kuna Tibor egyik, állami és államközeli megbízásokon hatalmasakat kaszáló cége (a másik a Trinity Communications Kft). Kuna Tibor Szijjártó Péter kül- és külgazdasági miniszter bevallottan jó barátja. A vállalkozó azt nyilatkozta, a cégei akkor is jól teljesítenének, ha összeveszne Szijjártóval, egy könnycseppet viszont elmorzsolna, mert jó barátot veszítene el.

Kuna cége, a Trinity például 9 milliárdért végzett kommunikációs feladatokat egy másik állami cégnek, a Szerencsejáték Zrt-nek (eredetileg csak 5,5 milliárddal szerződtek, ezt később megemelték). Kuna cégei milliárdokért kommunikálták a vizes vb-t, de az MVM-mel sem most kezdődött a viszony: a Trinity csinálta az MVM imázsváltását és az ahhoz kapcsolódó reklámkampányt, a cég népszerűsítésére nyilván nagy szükség volt, adva, hogy az MVM monopol helyzetben van.

Nem kifizetőhely

Az MVM a kormány szerint nem kifizetőhely, pontosabban már nem az, mert az elmúlt nyolc év előtti elmúlt nyolc évben az volt. Legalábbis ezt mondta Fónagy János államtitkár, amikor arról kérdezték, nem tartja-e aggályosnak, hogy a 100 százalékos állami tulajdonban álló MVM félmilliárd forinttal megtámogatta a Fidesz házi civil szervezetét, a CÖF-öt. Fónagy szerint egyrészt az MVM önálló piaci cég, másrészt meg “a szocialista kormányok idején kifizetőhelyként szolgált. Ezt a gyakorlatot 2010 után megszüntettük.”