Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Telekocsikkal vinné az urnákhoz a Momentum a külföldön élő magyarokat

Telekocsikkal vinné az urnákhoz a Momentum a külföldön élő magyarokat

Egy okostelefonra fejlesztett alkalmazás segítheti a külföldön élő választók részvételét a voksoláson.

Egy úgynevezett car sharing applikációval, vagyis egy okostelefonra fejlesztett telekocsi-alkalmazással segítené a Momentum, hogy a külföldön élő magyar szavazók könnyebben adhassák le szavazatukat az április 8-i választásokon az illetékes nagykövetségeken, vagy konzulátusokon.

Így például azok, akik távolabbról mennek Londonba szavazni, felajánlhatnák a kocsijukban lévő szabad helyeket másoknak. De arra is lehetőség lenne, hogy a költségeken faragni kívánók jelezzék, hogy be szeretnének ülni valaki autójába a választások napján.

Csak az app a biztos

Elértük Hajnal Miklóst, a Momentum szóvivőjét, aki elismerte, hogy terveznek egy ilyen alkalmazást. Úgy tudjuk, hogy a Momentum informatikusokból álló csoportja fejleszti az applikációt, amelyet már tesztelnek.

Hajnal egyébként emlékeztetett arra, korábban is foglalkoztak a külföldön élők szavazási lehetőségeivel, a honlapjukon aloldalt indítottak ebből a célból. „Már informáljuk a Nyugat-Európában élő magyarokat, ezen az oldalon meg is tudják nézni, hogy hol tudnak szavazni. A cél az lenne, hogy el is juttassuk őket a szavazóurnákhoz.”

A szóvivő hozzátette, nem biztos, hogy végül saját applikációval oldják ezt meg, hanem megnézik, hogy van-e használható egyéb alkalmazás. „Abban biztos vagyok, hogy a következő a választásokon már nem lesz erre szükség. A Momentum programjában egyik legfontosabb prioritásként szerepel a levélben szavazás joga a külföldön élő magyar állampolgárok számára. Vagyis a teljes választójog visszaállítása.” – tette hozzá.

Áder kitűzte

Áder János csütörtökön jelentette be, hogy április 8-ára írta ki a tavaszi országgyűlési választásokat. A köztársasági elnök kifejtette, az 1990-ben az első szabad országgyűlési választásokon kinyilvánított népakarat április 8-án vált véglegessé. Ezért “tisztelegve az első szabad választások emléke előtt” ezt az időpontot jelölte ki.