Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Szalóki Ági kegyelmet kér Ádertől és Trócsányitól Geréb Ágnesnek

Szalóki Ági kegyelmet kér Ádertől és Trócsányitól Geréb Ágnesnek

Szalóki Ágnes énekesnő a Facebookon jelentette be, hogy kegyelmet kérnének a nemrég elítélt Geréb Ágnesnek.

Mint írja, “a kórházi rendszerben tisztességesen és az anyákat és születő gyerekeiket a legalázatosabb tisztelettel és a legelmélyültebb tudással szolgáló orvosok nevében is kérjünk Áder Jánostól és Trócsányi Lászlótól kegyelmet Geréb Ágnes számára. Azt is hozzáteszi, hogy “ugyanakkor kérjük a magyarországi szülészet – nőgyógyászat területén súlyos erkölcsi és szakmai vétséget elkövetők számonkérését, ügyeiknek közzétételét.”

Arról is ír, hogy szerinte Geréb Ágnes az elmúlt hosszú évek során sokszorosan megbűnhődött. Volt már börtönben, évekig háziőrizetben is, eltiltották a foglalkozásától. Most 2 év fogházra ítélték.

“Szülész – nőgyógyásznak, független bábának Magyarországon nem volt része olyan meghurcoltatásban, mint neki. Vétkeit kettős mérce szerint ítéli meg a bíróság, az orvostársadalom és a közvélemény. Addig, amíg legális, hogy más szülész – nőgyógyászok kórházi keretek közt mulasztanak, és következmények nélkül követhetnek el újra meg újra súlyos szakmai hibákat, amíg legális, hogy intézményi pozíciójukat kihasználva adózatlan tegyenek szert évi többmillió forintra, addig nincs igazság, csak hazugság, megalkuvás és önkényesség. Magyarország jobbat érdemel, mint cinikus és haszonleső, telhetetlen szülész-nőgyógyászok kiskirályságát.” – olvasható a bejegyzésben.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Lehet őt nem szeretni, megítélni

Geréb lánya, Herner Dorka is a Facebookon szólalt meg. Mint írja, “tudok azonosulni a tehetetlen dühvel, hogyne tudnék. De ha belülre figyelek, érzem, hogy nem az ökölrázás, nem a habzó száj az, ami segít most.” “Ha ő 1979-ben, mikor az első apukát csempészte be a szülőszobára és ezért büntetésből fél évig a szülőszoba környékére sem mehetett, az öklét rázva, tajtékozva üvöltött volna a főnökével, hogy ez méltánytalan, biztosan kirúgják. Ehelyett csöndben maradt, és gyűjtötte és megőrizte és megduplázta az erejét. Hogy fölhasználja arra, hogy menjen tovább azon az úton, amin járva társadalmi változásokat ért el.”

Azt is hozzáteszi, hogy “lehet őt nem szeretni, megítélni, lehet az otthonszüléssel nem szimpatizálni. De annak az érdemét elvenni, hogy ő az, aki kijárta az útját, hogy a kórházban sem kell már fölkötött lábbal, fekve, egyedül szülni, nem lehet. A saját bőrét vitte vásárra. Ez egészen más kategória, mint amit ebben az országban bármelyikünk is megtett a szülés, a szülő nők érdekében. Utat törni, járatlan utat járttá tenni, rendszerszintű szemléletet formálni nem kispályás történet. Ezért érdemli meg a szabadságot, ezért érdemli, hogy véget érjen a meghurcoltatása végre.”

Két évet kapott

Egy 2003-as és egy 2007-es otthonszülés miatt börtönbüntetést kapott a bába és szülész-nőgyógyász Geréb Ágnes, miután elutasította perújítási kérelmét a Fővárosi Ítélőtábla. Két év letöltendőt kapott. Az első esetben egy ikerpár egyik tagja vesztette életét, a második esetben pedig szülés közben elakadt a csecsemő válla, és az anyukát kivérezve szállították kórházba.