Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Orbán Viktor a Guardianban futballról, Felcsútról: „Ez az én koncepcióm”

Orbán Viktor a Guardianban futballról, Felcsútról: „Ez az én koncepcióm”

Orbán vakmerő futballmániája címmel közölt gigantikus méretű riportot a magyar kormányfő focihoz fűződő viszonyéról a brit Guardian csütörtöki száma.

A háromoldalas cikk szerzői eljutottak magához Orbán Viktorhoz is, mégpedig a felcsúti stadion VIP-páholyába.

“Ez az akadémia, a stadion és az egész környék egy koncepció része. A koncepcióm, az én koncepcióm az, hogy a futball nem az üzlet része. A foci az művészet – nézzenek körül a stadionban, ez művészet”

– mondta Orbán egy tavaly tavaszi Puskás Akadémia-meccs után a riport szerzőinek, David Goldblattnek és Daniel Nolannek. A kormányfő szerint a focista ne az ügynökével beszélje meg a következő szerződését, nem ez a futball lényege. „A lényeg a labda és a csapat. Ez az én koncepcióm és ez az akadémiáé” – jelentette ki Orbán, aki, ahogy a riportból kiderül, a ház büszke uraként vezette körbe a brit újságírókat. „Ez az én földem, én adományoztam az akadémiának és itt, és itt megvan a hely a bővítésre” – mutatott körbe Orbán a stadion tetejéről a két megdöbbent újságírónak, akiket felvitt a legmagasabb pontra is.

„Az ott az én házam” – mutatott rá a stadion tövében álló hétvégi házára, hozzátéve, hogy a felesége utálja a Pancho Arénát, mert

„elrontja a kilátást a konyhaablakból”.

Orbán különösen filozofikus hangulatban volt, felidézte például azt, hogy a nagyapja „tanítása” szerint a jó futball közben zenét kell hallani, és ha nem hallunk kellemes dallamot, akkor nem jó a meccs. „Szóval mi magyarok soha nem fogjuk azt mondani a németekre, hogy jó futballt játszanak , mert amikor őket nézzük, nem zenét hallunk, hanem robotok zaját.”

A kormányfő felidézte azt is, hogy maga is futballozott, és minden héten pályára lépett a megyei első osztályban szereplő Felcsútban – első kormányfői időszaka alatt.

Felcsút, 2013. május 11.
Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Mészáros Lőrinc, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke (b, a kormányfő mellett) nézi a labdarúgó NB II 26. fordulójában a Nyugati csoportban rendezett Puskás Akadémia-Kaposvári Rákóczi II mérkőzést Felcsúton 2013. május 11-én. Az összecsapást a Puskás Akadémia 2-0-ra megnyerte és feljutott NB I-be.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

“El tudják képzelni, kis falukban, azokat a bekiabálásokat. Nem tudják elképzelni azt a szidalmazást – amíg gólt nem szereztem!” – mesélte elégedettséggel az arcán. Majd azt is elmondta, hogy 1999 tavaszán éppen edzett, amikor szóltak neki, hogy Bill Clinton hívja.

„Azt mondtam, ne viccelj, hívjon vissza öt perc múlva, edzek. A jugoszláv bombázás miatt keresett és javaslatai voltak, amelyeket meg akart volna beszélni velem.”

A Guardian cikke hozzáteszi, hogy Clinton 15 évvel később autoriter kapitalistának nevezte, aki örökké hatalmon akar maradni és hatalmas pénzt csinálni.

Egyébként az újságírók nem egyszerűen jutottak be Orbánhoz – elmentek a felcsúti Puskás-Kisvárda meccsre, ahol jelezték, szeretnének interjút kérni a kormányfőtől, azonban a sajtófőnök azt mondta, azt szinte esélytelen. Azonban felküldték David Goldblatt vaskos könyvét – a címe magyarul: A labda kerek – a futball világtörténete – amely meggyőzte a miniszterelnököt, és a mérkőzés végén a meglepett sajtófőnök bevezette a briteket Orbánhoz.

Aki már a könyvet lapozgatta és a bevezető gondolatai megfogták. „A játékstílus egy létforma, amely megmutatja minden közösség egyedi arculatát és megerősíti, hogy különböző legyen” – olvasta fel a kormányfő hangosan alkalmi közönségének, és a mellette álló Szöllősi Györgynek, hozzátéve:

„Ez nagyon tetszik, nagyon fontos. Nem tudom, hogy van-e magyar futball, de kell lennie.”

A futballfilozófus Orbán azt is kifejtette, hogy a fociban egyszerre kell szabadnak és katonának lenni – csapatban játszani és kreatívnak lenni. Egyszerre fontos a szervezettség és a szabadság. „A pályán megtalálom ezt – a politikában sokkal nehezebb” – tette hozzá. Arról is beszélt, hogy szerinte a magyar minden civilizációhoz kritikusan állnak hozzá, és a modern társadalom veszélyes a gyerekekre, a sport viszont jó ellenszere ezeknek a veszélyeknek.

Konkrétumokat keveset említett a magyar focival kapcsolatban, de határozottan állította, hogy látszódik a fejlődés.

„Senki nem ért velem egyet, mindenki azt mondja, szar a magyar futball [everybody says it’s shit], de valójában nagyon jól fejlődünk, és talán előre is lépünk. Nem igaz, Gyuri?”

– mondta a mellett álló Szöllősihez fordulva.

Orbán futballal kapcsolatos gondolataira rávilágított Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, futballdiplomata, „Orbán futballmegafonja” is, akit külön is megszólaltattak. „Ha mag akarják érteni Orbán viszonyát, akkor látni kell, hogy a két világháború között a foci nagyon fontos volt. Orbán Viktor ismét naggyá akarja tenni a magyar labdarúgást”.

A tényleg hosszú, háromoldalas cikk alaposan összefoglalja Orbán Viktor személyes és politikai pályáját, rendszerének 2010 utáni kiépülését és megszilárdulását, Mészáros Lőrinc meggazdagodását és mindebben a futball szerepét. A szerzők az elején deklarálják – egyetlen dologban nem változott Orbán Viktor 1989 óta, mégpedig a futball iránti rajongása terén.

Azt sugallják, ez az a terep, ahol Orbán igazán komfortosan mozog. A cikkben megemlítik, hogy a 90-es években Orbán,illetve Áder János és Kövér László is, kispályás focit játszottak – Fojikasör nevű baráti csapatukkal. Akkor ellenfeleket is megtaláltak, Komáromy Zsolt például azt mondta, Orbán a futballpályán vezette le a feszültségét. Szerinte a kormányfő azonban már ekkor is átírta a szabályokat.

„Egyszer kiment a labda a pályáról, mindenki megállt, Orbán azt mondta, nem volt kint, folytatta a játékot és gólt lőtt. Azt sugallta, hogy majd ő megmondja, kint volt-e vagy sem.”

A szerzők megszólaltatták a volt LMP-s, ellenzéki aktivista Vágó Gábort, a Transparency Internationalt, idézik Hadházy Ákost, valamint Deutsch Tamást is. AZ MTK elnöke, EP-képviselő azzal védte meg a stadionépítéseket, a sportra költött milliárdokat, hogy ezzel csak akkor lenne gond, ha a kormány nem költene az egészségügyre és az oktatásra például.

A cikk szerint a Fideszben sem lelkesedik mindenki Orbán focilázáért, sőt, megszólaltattak egy név nélkül nyilatkozó, felcsúti Orbán-bizalmas is. „Amikor mondta, hogy megépül itt a stadion, úgy voltunk vele, tényleg szükséged van itt erre a stadionra?”