Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A fehér házi kirúgást még túlélte, a Trumpról írt botránykönyvet már nem

A fehér házi kirúgást még túlélte, a Trumpról írt botránykönyvet már nem

Egy év alatt kétszer bukott hatalmasat az amerikai elnök volt stratégiai főtanácsadója. A másodikat már Donald Trump sem fogja neki megbocsátani, amivel viszont a Breitbart News hatalmának is vége lehet.

Nem gyakran esik meg, hogy valaki néhány hónapon belül kétszer is magasról bukik, Steve Bannon a Fehér Ház volt stratégiai főtanácsadója és a Breitbart News amerikai hírportál vezetője mégis elérte ezt a bravúrt.

Bannon neve még azoknak is ismerős lehet, akik kevésbé követik az amerikai belpolitikát, pedig csak 2016-ban tűnt fel – az akkor még elnökjelölt – Donald Trump kampányfőnökeként. Kinevezése sem volt véletlen, hiszen a Breitbart News egyik alapítójaként rengeteget tett azért, hogy az Egyesült Államokban elterjedjen az alt-right mozgalom. 2016-ban egyébként maga Bannon hívta a hír-és véleménycikkeket közlő portált az „alt-right fórumának”, szakértők viszont sokszor inkább az ultrakonzervatív, a szélsőjobboldali vagy a rasszista jelzőket használják a megjelent írásokra. Mindemellett azt is elismerték, hogy a portál nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Donald Trumpot választották meg az Egyesült Államok elnökének. (A Breitbart egyik szerkesztője volt egyébként az a Milo Yiannopoulos is, akinek budapesti meghívása nemrég hatalmas botrányt kavart.)

Donald Trump mellett Michael Flynnel együtt mindent látott, és ebből sokat el is mondott. Fotó: Pete Marovich/Pool via Bloomberg

Bannon az elnök kampányát olyan válságokból vezette ki, mint azoknak a felvételeknek a publikálása, amelyekben Trump azzal dicsekedett, hogy nőket zaklatott. A frissen megválasztott elnök ezt azzal hálálta meg, hogy megválasztása után

stratégiai főtanácsadójának nevezte ki Bannont.

A Fehér Házban a szakember kulcsszerepet játszott néhány nagy vihart kavart rendelet megalkotásában, ilyen volt például a muszlim országok állampolgáraival szemben bevezetett beutazási tilalom vagy a párizsi klímaegyezményből történő kilépés.

Egyedül maradt

A főtanácsadó nem sokáig élvezhette a szerepet, augusztus közepén máris távoznia kellett a Fehér Házból. Bár a többé-kevésbé hivatalos ok az volt, hogy Trump az ő tanácsára nem ítélte el azonnal a tüntetést szervező szélsőjobboldalt a Charlottesville-ben történt tragédia után, a valóságban hónapok óta meg akartak tőle szabadulni. Bannon addigra már teljesen magára maradt, és a Politico szerint gyakran került összetűzésbe más tanácsadókkal és magas rangú tisztviselőkkel, akik szövetkezni kezdtek ellene. Ellenségei között tudhatta Jared Kushnert, Trump vejét is, így nem csoda, hogy végül hamar benyújtotta „közös megegyezésen alapuló” felmondását.

Bannon a Breitbart éléről is Trumpot akarta támogatni, bukása után is hű maradt az elnökhöz, legalábbis látszólag. Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds

Nagy bukása ellenére Bannon lojális maradt az elnökhöz és visszatért a Breitbart News főszerkesztői székébe, hogy onnan támogassa tovább. Sőt, ahogy ő fogalmazott, „háborúba ment Trumpért és az elnök ellenségeiért”. Egy háborúba azonban a szivárogtatás nem fér bele.

Márpedig az Egyesült Államokat hetek óta lázban tartó botránykönyv rengeteg részlete, melyet Michael Wolff újságíró Donald Trump elnökségéről írt, minden bizonnyal az egykori stratégiai főtanácsadótól származik. A Tűz és düh: Trump Fehér Háza belülről című könyvben Bannon a többi között elmondja, hogy Trump soha nem számított a választási győzelemre, csupán azzal kalkulált, hogy elnökjelöltsége sokat használ majd üzleti ügyeinek és „feltáratlan lehetőségeket rejt magában”. A könyv állítása szerint Bannon „árulásnak” nevezte Trump veje, Jared Kushner és legidősebb fia, ifjabb Donald Trump oroszokkal folytatott találkozóit a választási kampány idején.

A könyvben a szerző a többi között azt is állítja, hogy a Trump vezette Fehér Házban káosz uralkodik, hogy az elnök nagyobbik lánya, Ivanka Trump szeretne az Egyesült Államok első női elnöke lenni.

A nyilvánosságra került részletek már csak azért is különösen kínosak, mert Bannonnak még akkor kellett titoktartási kötelezettséget vállalnia, amikor az elnökválasztási kampányban Trump vezető tanácsadója volt – közölték az ABC Newszal a Trump-stábhoz közel álló források. A kampánycsapat tagjainak írásban vállalniuk kellett, hogy megőrzik a tudomásukra jutó bizalmas információkat és nem tesznek negatív megjegyzéseket az elnökjelöltről, családtagjairól vagy a csapatról.

Elvesztette az eszét

Donald Trump a részletek nyilvánosságra kerülése után közleményében úgy fogalmazott: „Steve Bannon nemcsak az állását, hanem az eszét is elveszítette”. Majd úgy folytatta:

„Steve Bannonnak semmi köze sem hozzám, sem az elnökségemhez”.

Ami Bannon volt beosztását ismerve nyilvánvalóan túlzás.

A Fehér Ház szóvivője szintén visszautasította a könyvben foglalt állításokat. Sarah Huckabee Sanders szerint a könyv „tele van jelentéktelen és az elnökkel kapcsolatban nem álló emberek hamis és félrevezető történeteivel”. Huckabee Sanders úgy fogalmazott: „egy hitvány és fiktív pletykakönyvben való közreműködés csak szomorú és elkeseredett kísérlet arra, hogy a résztvevők azt szeretnék, vegyék észre őket”.

Egyelőre nem tudni, mi lesz Bannon sorsa. Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds

Bannon a felháborodás hatására igyekezett menteni a menthetőt, de ekkor már sejteni lehetett, hogy viselkedésével végleg véget ért a karrierje. Utolsó próbálkozásként vasárnap elhatárolódott a könyv egyik neki tulajdonított becsmérlő kommentárjától és bocsánatot kért.

Az Axios hírportálhoz eljuttatott közleményben leszögezte: kijelentése, amely szerint az elnökválasztási kampány idején oroszokkal tartott találkozó „hazaárulás” és „hazafiatlan” cselekedet volt, nem az elnök legidősebb fiára, ifjabb Donald Trumpra vonatkozott, hanem Paul Manafortra, Trump 2016-os elnökválasztási kampányának első menedzserére.

„Ifjabb Donald Trump hazafi és jó ember. Fáradhatatlanul képviselte apját és azt a programot, amely segített fordítani országunk sorsán. Sajnálom, hogy késedelmes reagálásom az ifjabb Donra vonatkozó pontatlan tudósításra elvonták a figyelmet az elnök történelmi teljesítményéről, amelyet elnöksége első évében vitt véghez” – fogalmazott.

Harc az örökségért

Ekkor azonban már lehetett sejteni, hogy a szivárogtatásnak hosszabb távú hatásai is lesznek. Különösen azután, hogy a lap egyik tulajdonosa és Breitbart támogatója, Rebecca Mercer pénteken a The Washington Postnak adott rövid nyilatkozatában elhatárolódott tőle.

A bejelentésre sem kellett sokáig várni, magyar idő szerint kedd este a Breitbart News közleményben jelentette be, hogy Bannon távozik posztjáról.

„Steve értékes része örökségünknek, mindig hálásak leszünk hozzájárulásáért és mindazért, amit segített elérnünk” – hangsúlyozta Larry Solov, a Breitbart vezérigazgatója.

Az, hogy mi lesz Bannon sorsa, egyelőre senki nem tudja, de távozásával a Breitbart vezető szerepe is kétségessé vált. Most, hogy Trumpnak már nincs arra szüksége, hogy bejutassák a Fehér Házba, és az oldal elvesztette a fő arcát, a Bloomberg szerint hamarosan megindul a harc a konzervatív hírportálok és véleményformáló oldalak között, hogy ki vegye át a szerepét. De akárki is lesz, olyan befolyással már biztosan nem fog rendelkezni, mint a bukott stratégiai főtanácsadó egykori oldala.