Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Lapját is otthagyja Trump volt főtanácsadója

Lapját is otthagyja Trump volt főtanácsadója

Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök augusztusban eltávolított főtanácsadója távozott a jobboldali Breitbart News című lapnál 2012 óta betöltött vezetői posztjáról.

A távozást a Breitbart News honlapján jelentette be helyi idő szerint még kedden.

“Büszke vagyok arra, amit a Breitbart csapata ilyen rövid idő alatt elért, azzal, hogy világszínvonalú híroldalt épített” – búcsúzott Bannon a Breitbarton.

“Steve értékes része örökségünknek, mindig hálásak leszünk hozzájárulásáért és mindazért, amit segített elérnünk” – hangsúlyozta a közleményben Larry Solov, a Breitbart vezérigazgatója.

A Breitbart belső csatornáin Solov azt mondta a munkatársaknak, hogy Bannon maga döntött úgy, hogy elhagyja a céget – erről a CNN írt. A hírcsatorna honlapja idézett egy név nélkül nyilatkozó munkatársat is, aki azt mondta, mindannyian le vannak sújtva a hírtől.

A Twitteren azt írta Bannon, hogy büszke arra, mit a Breitbart elért, és valójában csak most kezdődött el a küldetése. Sejtelmesen azt is írta, hogy nemsokára hallani fogunk újra felőle.

Bannon távozására sok elemző számított, kivált azután, hogy a lap egyik tulajdonosa és Breitbart támogatója, Rebecca Mercer pénteken a The Washington Postnak adott rövid nyilatkozatában elhatárolódott tőle a Donald Trump elnökre tett, neki tulajdonított becsmérlő megjegyzések miatt. Pénteken került ugyanis boltokba a “Tűz és Düh: Trump Fehér Háza belülről című könyv, amely jórészt Bannon közreműködésével, a vele is készített interjúk alapján íródott. A könyvben a szerző a többi között azt állítja, hogy a Trump vezette Fehér Házban káosz uralkodik, hogy Trump nagyobbik lánya, Ivanka Trump szeretne az Egyesült Államok első női elnöke lenni, és azt írja, hogy Bannon szerint ifjabb Donald Trump találkozója oroszokkal a 2016-os elnökválasztási kampány idején “hazaárulás” és “hazafiatlan” cselekedet volt.

A CNN arról is írt, hogy a Breitbart vezetőin nagyon nagy volt a nyomás a múlt óta, hogy rúgják ki Bannont és a napokban többször is tárgyaltak erről. A volt elnöki főtanácsadó kitartott amellett, hogy nem megy sehonnan a laptól.

Steve Bannon a hétvégén egy hírportálhoz eljuttatott közleményben kért bocsánatot az elnök fiával kapcsolatban neki tulajdonított mondatokért.

A CNN szerint azonban Trump úgy látta, hogy ez a visszakozás, bocsánatkérés már túl későn jött és túl kevés volt.

(MTI, Twitter, CNN)