Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Emelték a tétet Matolcsyék: a nyugdíjpénztárak bedarálása miatt nőnek ma a bérek

Emelték a tétet Matolcsyék: a nyugdíjpénztárak bedarálása miatt nőnek ma a bérek

A magánnyugdíjpénztári rendszer átalakítása jelentősen javította a fenntarthatóságot – állatja a jegybank a most kiadott közleményében.

Az elmúlt napokban több sajtóorgánum is felkapta az hírt, hogy mind a mai napig szerepel az MNB államháztartás pénzügyi vagyonáról szóló jelentésében a 2011-es magánnyugdíjpénztári vagyon államosításnak elszámolása. Több politikus és újságíró ezt úgy interpretálta, hogy ezek szerint létezik még ez a vagyon – pedig valójában nem.

A szomorú igazság, hogy a 2011-ben államosított közel 3000 milliárdos tétel nagyobb részét a kormány elköltötte folyó kiadásokra, míg másik részét az államadósság mérséklésre fordította. Az elszámolási vita már lecsengőben volt, ám most megszólalt az MNB is, amely azt hangsúlyozza, hogy „a strukturális reformok nélkül nem lehetett volna végrehajtani a költségvetés konszolidációját, és nem lehetett volna megalapozni a következő évek béremeléseit.” Matolcsy György személyes érintettsége közvetlen, hisz ő az gazdasági minisztersége alatt döntöttek a kötelező magánpénztári felszámolásáról, így anno személyesen jelentette be a kormány döntést.

Az MNB szerint a 2010 utáni reformintézkedések – mint a magánnyugdíjpénztári rendszer átalakítása és a korhatár előtti nyugdíjazás szigorítása – összességében nemcsak a nyugdíjrendszer korábbi pénzügyi hiányát csökkentették, hanem jelentősen javították a rendszer fenntarthatóságát is. A reformintézkedéseknek köszönhetően a nyugdíjrendszer bevételei immár a 2030-as évek közepéig fedezhetik a kiadásokat, azaz mintegy 20 évig biztosítottak az egyensúlyi állapot melletti nyugdíjkifizetések – hangsúlyozza az jegybank. (Másik olvasatban 12 év múlva újabb szigorításokra lesz szükség – a szerk.)

A magánnyugdíjpénztári rendszer átalakítása (a 3000 milliárdos vagyon államosítása – a szerk.) következtében a költségvetés hiánya évente több mint 300 milliárd forinttal javult. A strukturális reformok alapozták meg a további évek béremeléseit is – olvasható a jegybank közleményében. Az MNB továbbra is visszautasít minden pártpolitikai nyomásgyakorlást, egyúttal dörgedelmesen felszólítja a politikai erőket, hogy tartózkodjanak a közvélemény félrevezető tájékoztatásától.