Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Elsők között próbálhatta ki Orbán Viktor az OTP-vezér új magángépét

Elsők között próbálhatta ki Orbán Viktor az OTP-vezér új magángépét

Nem kaptunk egyértelmű választ Orbán Viktor környezetéből arra a kérdésünkre, hogy a múlt heti bajorországi útjára különgéppel repült-e a miniszterelnök, és ez a gép Csányi Sándor OTP-vezér használatára nemrég vásárolt, több tízmillió dollár értékű business-jet volt-e.

Nem bérelték, de fizettek érte

„Függetlenül attól, hogy milyen repülőgépről van szó, ki az üzemeltetője, az utazás minden alkalommal úgy történik, hogy a delegációtagok számára személyenként külön-külön repülőjegy kerül megvásárlásra, gépbérlésről tehát nincsen szó” – ennyit közölt az ügyben a Zoom.hu kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Van, ahová a terepjáró nem visz el MTI Fotó: Mohai Balázs

A jegyvásárlás és a magángép használata azonban nem zárja ki feltétlenül egymást. Amikor például tavaly ősszel a Külügyminisztérium kiadta Orbán hivatalos útjainak elszámolását, kiderült, hogy eddigi legdrágább repülőútja 2016-ban Rióba, az olimpiára vezetett, ahová a miniszterelnök különgéppel utazott. A gépre a jegy ára 5 millió 647 ezer forint volt.

Az OTP új gépe is akkor járt Münchenben

Orbán Viktor január 5-én a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) frakcióülésére látogatott el, ahol találkozott Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnökkel. A rendezvényt – melyen pénteken Orbán is felszólalt – a München térségében fekvő Seeon kolostorban tartották. A kolostor mindőssze bő egyórás autóútra – 81 kilométerre – fekszik a müncheni repülőtértől.

Itt, az egykori bajor miniszterelnök Franz Josef Straussról elnevezett müncheni nemzetközi repülőtér betonján fotózták le január 5-én este (a magyar delegáció délután érkezett a CSU frakcióülésére – a szerk.) a HA-LKZ lajstromjelű, Dassault Falcon 900LX típusú magángépet. Ezt a repülőt a leggazdagabb magyarok listáját vezető Csányi Sándor OTP-vezér új magángépeként emlegetik. Azért újként, mert tavaly még a HA-LKN lajstormjelű, ugyanúgy Falcon 900-as, de EX szériás gépet birtokolta az OTP Csoporthoz tartozó Air-Invest Kft. nevű cég.

Orbán és Gyurcsány is használta

Erről a régebbi, 2005-ös gyártású, 14 személyes, 40 millió dollárt érő luxus-utasszállítóról terjedtek el azok a hírek tavaly nyáron, hogy a kormány esetleg megvenné, bár nemrég Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy nem vesznek kormánygépet, noha szerinte sok más európai kormánynak van, tehát akár Magyarországnak is lehetne.

A régi Csányi-gépet többször igénybe vette protokollutakra Orbán Viktor.

Például a hírek szerint ezzel a géppel utazott 2015 nyarán a kormányfő Berlinbe, a BL-döntőre. Ugyancsak az OTP-csoport magánrepülőgépével utazott 2015. januárjában Orbán Viktor a francia fővárosba, a terrorellenes felvonulásra.

Az OTP-csoport régi gépe, amire állítólag a magyar kormány is szemet vetett, de végül nem vásárolta meg Fotó: szextant.blogspot.hu

De korábban, 2010 októberében is ezzel a bérelt magángéppel utazott Azerbajdzsánba Orbán Viktor – akkor éppen 12,65 millió forintot fizettek az útért. A régi OTP-s géppel egyébként korábban Gyurcsány Ferenc is utazott kormányfőként.

Van, amikor több kell a Falconnál

Vannak helyzetek, amikor azonban nem elég a Csányi-féle Falcon hatótávolsága vagy férőhelye, ilyenkor nagyobb magángépet bérel a kormány Orbán Viktor és kísérete számára. A Zoom.hu szúrta ki, hogy a kormányfő tavaly szeptemberben egy Airbus egy A340-essel repült Vietnamba – ugyanezzel a különgéppel érkezett egyébként hazánkba szeptember 2-án a másnap meccset játszó portugál válogatott is.

Vitte a TEK-konvojt is, mint Putyin

Egyelőre nem kaptunk választ az Orbán Viktor bajorországi útjáról a Havasi Bertalan mellett a Miniszterelnöki Kabinetirodának is feltett további kérdéseinkre, így egyelőre nem tudni, mennyibe került a repülőjegy, és az itthonról kiutaztatott TEK-es autókonvoj költségeiről sem kaptunk választ.

Orbán Viktor miniszterelnök nem csak itthon és nem csak a Fidesz-KDNP frakcióülésére utazik saját konvojával MTI Fotó: Máthé Zoltán

A látogatásról készült tudósításokban tisztán kivehető, hogy a Terrorelhárítási Központ autót használta Orbán. A képeken látszik az egyik autó első szélvédőjén felül középen az osztrák autópályamatrica, jobb alul pedig a magyar regisztrációs matrica.

Erre Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófönöke a Zoom.hu-nak csak annyit írt: A nemzetközi szokásoknak és szabályoknak megfelelően

a miniszterelnök szállításáról illetőleg személyi védelméről a TEK külföldön is gondoskodik.

Korábban a Népszava emlékeztetett arra, hogy a magyar kormányfő rendszeresen kirendeli külföldi útjaira a TEK-konvojt – még akkor is, ha külföldi vendéglátói biztosítanának neki megfelelő szintű protokolljárműveket.

Az orosz elnök Budapesten – saját Mercedes limuzinjával MTI Fotó: Bruzák Noémi

Hasonló “utaztatott” konvojt egyébként rajta az amerikai, illetve az orosz elnök is használ a saját járműveik kiemelt védelmi rendszerei miatt, ám ilyesmi az Orbán által kedvelt VW Multivan kisbuszban például legjobb tudomásunk szerint nincs.