Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az offshore cégé lett a metró feletti BKV-irodaház

Az offshore cégé lett a metró feletti BKV-irodaház

Öt nappal azután, hogy a kormány kiemelt beruházássá tette, élt vételi opciójával a Princess pékséget is irányító Michael Gagel cége. A WSI nettó egymilliárd forintért vette meg a BKV-tól a Puskás Ferenc Stadion metróállomás feletti ingatlant.

Még decemberben számoltunk be arról, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás lett a Puskás Ferenc Stadion metróállomás feletti ingatlanfejlesztés.

Akkor azt írtuk, hogy a ciprusi offshore hátterű tulajdonossal rendelkező, de Gagel Michaeli által irányított Welt-Stadt Immobilien (WSI) Kft. szerezheti meg az ingatlant. Kikértük a Budapesti Közlekedési Zrt.-től az ügylet dokumentumait, amelybőll kiderült, hogy öt nappal a kormányhatározat kihirdetése után valóban élt vételi jogával a WSI.

Forrás: Google Street View

A BKV és az izraeli-grúz Michael Gagelnek (az iratokban egyébként Gag El Mikhaeli) még áprilisban írta alá vételi jogot alapító szerződést. Ezt azért tehette meg, mert a WSI már 2008-ban megszerezte a közel 8000 négyzetméteres terület 17,2 százalékát (a rossz állapotú Stadionok-irodaház parkolóját). Az ügyletről idén elsőként cikkező Heti Válasz szerint „felfoghatatlanul alacsony, 48 millió forintos” áron. Az eladást a BKV két akkori SZDSZ-es igazgatósági tagja, Tóthfalusi György elnök és Forró Zoltán, Demszky Gábor volt főpolgármester korábbi kabinetfőnöke intézte. Gagel cége ezáltal az osztatlan telek résztulajdonosává vált.

Ennek keretében kapott a WSI opciós vétel jogot – egészen 2017. december 31-ig. Ezzel élt most az idén áprilisban rögzített nettó egymilliárd forintos áron, december 20-án.

A szerződésekből még az is kiderül, hogy a 8000 méteres irodaház valójában egy helyrajzi számon van a metrómegállóval – de azt kikötötték, hogy a metróállomást nem adják el a WSI-nek.

Az ügyletből az látszik, hogy Princess tulajdonosa (ott is egy ciprusi cég a tulajdonos, de a pékség Michael Gagel érdekeltségébe tartozik) rendszerfüggetlenül jól érvényesül. A 2008-as szerződés azt jelzi, hogy már az előző BKV- és városvezetéssel is jó kapcsolatot ápolhatott, és most is gördülékenyen zajlott az üzlet, a kettő között pedig Habony Árpáddal és Andy Vajnával is fotózkodott együtt.