„Plakátra, kampányra, fegyverre, paripára” – Videóriport Lázár városából

„Plakátra, kampányra, fegyverre, paripára” – Videóriport Lázár városából

Tíz, az utcán leszólított emberből nyolc nagyon elégedett a dolgok menetével Hódmezővásárhelyen – vagy ha mégsem, állítása szerint akkor is a Fidesz jelöltjére fog szavazni a február 25-i időközi polgármester-választáson. Úgy tűnik, Lázár János városa olyan idilli, mint a Macskafogó végén a cicák gombolyaggal-jelenet.

A képre kattintva galéria nyílik. Fotó: Veres Viktor

A képet árnyalja, hogy a tíz válaszoló mindegyikére jutott két másik, aki nem akart nyilatkozni, nem akarta elárulni, kire szavaz, sőt, többen futásnak eredtek, ahogy meglátták a kamerát. Egyáltalán nem találja idillinek a helyi viszonyokat Márki-Zay Péter, ezért is indul függetlenként a választáson a Fidesz-jelölt, jelenlegi alpolgármester, Hegedűs Zoltánnal szemben.

A magát jobboldali keresztényként meghatározó közgazdász Márki-Zay Péter – aki néhány év észak-amerikai munka után 2009-ben költözött vissza családjával a városba – mögött egységfrontba tömörült az ellenzéki: nem indít ellene jelöltet az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Demokratikus Koalíció sem, de a Momentum és a Liberálisok is őt támogatják.

És, hogy miért indul el egy valaha még Fidesz-nagygyűlésen tapsoló, hétgyerekes, jobboldali-keresztény családapa a Fidesz jelöltje ellen? Az ok egyszerű: Márki-Zay csalódott a Fideszben. Nem kicsit, nagyon. Azt mondja, kiábrándult, mert a Fidesz ma már nem képviseli a demokrácia, a jogállamiság, a piacgazdaság, sem pedig az Európai Unió eszméjét.