Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az új Puskás árának tizedéért adták el a stadiont, amely minta volt az új Puskáshoz

Az új Puskás árának tizedéért adták el a stadiont, amely minta volt az új Puskáshoz

Eladtak egy német stadiont, ami önmagában is érdekes, mert stadiont ritkán szoktak adni-venni. De sokkal érdekesebb az a tény, hogy lipcsei Red Bull Arenát korábban a magyar illetékesek – élükön Fürjes Balázs kormánybiztossal – úgy emlegették, hogy annak mintájára fog megújulni a budapesti Puskás Ferenc Stadion. A lipcsei fociaréna azonban sokkal olcsóbb volt, mint a mi 200 milliárdos létesítményünk.

Körbejárt szerdán a hír, hogy a Red Bull futballklubja, az RB Leipzig megvásárolta a lipcsei stadiont. A vételárat nem közölték, de a német sajtóban megjelent, hogy 70 millió euróról szólt a megállapodás. Vagyis megközelítőleg 21 milliárd forint az üzlet értéke.

A stadiont nem a város vagy az állam adta el, hanem Michael Kölmer üzletember cége. Ugyanis az EMKA még a 2000-es évek elején szállt be az egykori Zentralstadion átalakításába . Az 1956-ban átadott fociaréna egy igazi „kommunista” monstrum volt, 100 ezres nézőtérrel, atlétikai pályával és a földsáncokra épített lelátókkal. Ez teljesen elavult a 2000-es évekre, és ekkor a város úgy döntött, hogy a 2006-os világbajnokságra új stadiont épít. Annak ellenére, hogy az 560 ezres városban nem volt profi futball.

Fotó: Elmar Hartmann/ullstein bild via Getty Images

Ekkor kapcsolódott be az újjáépítésbe Kölmel cége, az EMKA; a 90 millió euróra rúgó költségekből 51 milliót vállalt a szövetségi kormány, 12 milliót Lipcse városa és 27 milliót az EMKA. Végül azonban 116 millió lett a végösszeg, a plusz költséget a cég (17 millió euró) és a város (9 millió) dobta össze.

Az új stadion tulajdonjoga az EMKA-é lett, de a Red Bullnak csak a város és a kormány hozzájárulásával adhatta el, bizonyos feltételek mellett. Például a Red Bullnak vállalnia kell, hogy 2040-ig a focié lesz a főszerep a stadionban, ha ezt nem teljesítik, akkor Lipcse nyomott áron (2030 után konkrétan 1 euróért) veheti meg. A stadionban 2045-ig évente két koncertet tarthatnak, megmarad az itt rendezett heti vásár, és ha a stadion nevét meg akarnák változtatni, ahhoz is városi hozzáárulás kell.

A stadion amúgy 2010 óta a Red Bull nevét viseli, mert hogy az italgyártó egy sokadik ligás kiscsapat felvásárlásával beszállt a város focijába. Olyannyira, hogy észszerűen építkezve az RB Leipzig 2016-ban eljutott a Bundesligáig, ahol első szezonjában a második helyen végzett. Ez pedig azt jelentette, hogy a magyar válogatott Gulácsi Péterrel a kapuban rögtön a Bajnokok Ligája főtáblájára kerültek 2017 őszén. (A klub egyébként a nyílt gyűlölet tárgya a német fociközegben, erről itt értekeztünk bővebben.)

De nem Gulácsi miatt érdekes most a lipcsei stadion, hanem a 2006 előtti átépítés miatt. A létesítményt ugyanis a „stadion a stadionban” koncepció mentén újították meg. Az eredeti Zentralstadiont nem bontották le, hanem egykori lelátóit lecsupaszították, a megmaradt „teknőbe”, pedig belepasszintottak egy 44 ezres „karcsú” futballstadiont.

Az új Puskás látványterve Forrás: Nemzeti Sportközpontok

Számunkra innentől válik érdekessé a történet, mivel – legalábbis szóban – ezt a módszert importálták Budapestre is, az új Puskás stadion tervezésénél.

Amikor 2010 után egyértelművé vált, hogy a volt Népstadiont, a mostani Puskás Ferenc Stadiont újjáépítik, az illetékesek azt mondták, a lipcsei stadion lesz a minta. Vagyis az egykor százezres Népstadion teknőjébe húzzák fel az új fociarénát – ez lett volna a stadion a stadionban koncepció. Így lett az eredeti épület tervezője, a Középülettervező Vállalat jogutódja, a Középülettervező Zrt. az átépítésnek is a tervezője. A stadion a stadionban koncepció megvalósítását ígérte Vígh László kormánybiztos, és utódja, Fürjes Balázs is.

Az azonban már a 2014-es látványtervek alapján is gyanús volt, hogy a stadion a stadionban koncepció csak annyiban valósul meg, hogy az új épület szőröstül-bőröstül lenyeli a régit. A Népstadion pilonjai látványelemként visszaköszöntek az új Puskáson, de látszott, hogy azok csak kinézetre azonosak az eredetiekkel, mert teljesen mások a léptékek. Aztán jött az épület bontása, és a Népstadion egykori (és az eredeti, 50-es évekbeli tervekhez képest torzóként maradt) toronyépületén kívül egy kavics nem maradt a terepen.

A Puskás Stadion bontás közben, 2016-ban, MTI Fotó: Ruzsa István

A lipcsei „koppintás” azonban nemcsak itt kapott jó nagy gellert, hanem a kiadások terén is. A Zentralstadion költsége 116 millió euró volt 2005-ben, ami mai árfolyamon olyan 35 milliárd forint, a mostani vételár pedig 21 milliárd körül van. Ehhez képest az új Puskás Ferenc Stadion bruttó 200 milliárd forintból fog elkészülni 2019 végére. Tehát a mostani lipcsei vételár, illetve a budapesti építkezés költsége között közel tízszeres a szorzó.

Azt sem lehet mondani, hogy az új Puskás tízszer akkora lesz, vagy sokkal több funkcióval fog bírni, mint a 44 ezres Red Bull Arena: a legutolsó állás szerint 67 ezer férőhely lesz a magyar nemzeti stadionban (amelynek egyetlen klub sem lesz az állandó bérlője), és Fürjes Balázs 2015-ös bejelentése szerint a korábbi tervekhez képest nagyon sok funkciót (hotel, sportmúzeum,az épület tetején vezetett futókör) kivettek.

A Red Bull egyébként nagy tervekkel vette meg lipcsei otthonát, hamarosan 57 ezresre fogja bővíteni. Ennek költségét még nem közölték, de biztosra lehet venni, hogy nem 200 milliárd forintnyi eurót fognak elporlasztani rá.