A Paks II. vezetőinek 800 millióért bérelnek autókat

A Paks II. vezetőinek 800 millióért bérelnek autókat

Összesen 810 millió forintért bérel flottát a Paks II. Atomerőmű Zrt. a vezetők számára – derült ki az Európai Unió közbeszerzési kedden megjelent értesítőjéből. A leírás szerint

  • Igazgatói 1. kategóriában: 1,
  • Igazgatói 2. kategóriában: 9-11,
  • Vezetői, munkaköri kategóriában: 46-61,
  • Kulcsos kategóriában: 9-11,
  • 9 személyes mikrobusz kategóriában: 1-2,
  • Terepjáró kategóriában: 1 darab autóra van szüksége a cégnek mintegy 96 hónapra, vagyis 8 évre.

A listából kiderül, hogy főként a vezetőket látják el autókkal. A keretmegállapodás (ezért nem fix a járművek száma) nem csupán bérlésről szól, hanem üzemeltetésről is. (Az nem derül ki, hogy milyen típusú és felszereltségű autókat tartalmaz a flotta, ezzel kapcsolatban feltettük a kérdéseinket a Paks II. Atomerőmű Zrt.-nek, amint megkapjuk a válaszukat frissítjük a cikket.)

A tenderen két cég indult, az Arval Magyarország Járműparkkezelő Kft. és a Mercarius Flottakezelő Kft., a közbeszerzési értesítő szerint utóbbi adhatja a Paks II-höz a gépjárműállományt és mellé többféle szolgáltatást.

Tavaly egyébként a Mercariusnak jó éve volt, mert a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. által kiírt gigatendert is ők vitték el (az is igaz, hogy egyindulós verseny volt, rajtuk kívül más nem jelentkezett): 1352 közúti járművet adnak bérbe a vasútnak 13,8 milliárd forintért.

Van miből autót bérelni

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) és az NGM nyilvánosságra hozta december közepén a 2018-as államadósság finanszírozási tervét, amelyből kiderült, hogy idén Paks II. orosz hiteléből 180 millió eurót (mintegy 56 milliárd forintot) terveznek lehívni.

A Paksi Atomerőmű bővítésről 2014 januárjában állapodott meg Moszkvában Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor. Az orosz fél vállalta, hogy két, egyenként 1200 megawatt teljesítményű atomerőművi blokkot épít Pakson a jelenleg működő 4 darab, 500 megawattos egység leváltására. A 12 milliárd euróra becsült beruházáshoz az orosz kormány fejlesztési bankja 10 milliárd eurónyi (3100 milliárd forintnyi) hitelt folyósít. Ebből a kölcsönből hívott le eddig tavaly a kormány 100 millió eurót, amit idén 180 millió követ.