Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Jobbik frakcióvezetője szerint jogtalan az ÁSZ bírsága

A Jobbik frakcióvezetője szerint jogtalan az ÁSZ bírsága

„Végérvényesen eldőlt, hogy Orbán Viktor meg akarja szüntetni az egyedüli kormányváltó erőt” – reagált Volner János rendkívüli sajtótájékoztatóján arra, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) közzétette a Jobbik ellenőrzéséről szóló jelentést. A Jobbik frakcióvezetője szerint az ÁSZ-határozatban olyan jogszabályokat sértettek meg, amelyek egyértelműen rögzítve vannak a törvényben. Így például kötelesek lettek volna a Jobbik megjegyzéseit észrevételezni, megválaszolni – húzta alá a politikus. Volner szerint az ÁSZ kísérletet sem tett arra, hogy a párt jogi érveit figyelembe vegyék. Orbán Viktor saját hatalmi érdekei szerint használja a számevőszéket – mondta el.

„Az Állami Számvevőszék vezetőjének arra nem volt bátorsága, hogy saját kezűleg írja alá”

– emlékeztetett a gyakorlattól való eltérésre Volner János.

Kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a Jobbik országos elnöksége fog a további lépésekről dönteni. Ismert, az LMP és a DK is bejelentette, hogy nem fizetnek.

A Jobbik frakcióvezetője hangsúlyozta, a pártnak nincsen annyi pénze, hogy befizesse a büntetést, amelynek összeg több mint 300 millió forint (további, hasonló nagyságrendet vonnak le a párt költségvetési támogatásból).

A döntés miatt a Jobbiknak gyakorlatilag nem lesz pénze a kampányra – húzta alá.

Ennek ellenére el fognak indulni a választásokon

– tette hozzá, pénzügyi helyzetüket pedig úgy rendeznék, hogy a korábban indított gyűjtésre ráerősítenek (a gyűjtés 50 millió környékén áll – a szerk.).

A politikus kiemelte, hogy nem lehet ugyan fellebbezni az ÁSZ döntése ellen, „de egyéb jogi fórumokon”, keresni fogják igazukat, mely a választás utánra fog esni.

A Magyar Állam Kincstár (MÁK) a Jobbik költségvetési támogatását az Állami Számvevőszék által megállapított összegben, 2018. július 1-jétől érvényesíti, a Jobbik erre vonatkozó kérelme esetén, részletekben – közölte a kincstár főosztályvezetője hétfőn az MTI-vel.