Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hivatalos, a számvevőszék 330 milliót fizettet a Jobbikkal

Hivatalos, a számvevőszék 330 milliót fizettet a Jobbikkal
 • Az Állami Számvevőszék közzétette a Jobbik ellenőrzéséről szóló jelentését.
 • E szerint a Jobbik 330 millió forint tiltott támogatást fogadott el.
 • A pénzt január 23-ig be kell fizetnie a központi költségvetésbe.
 • A Jobbik szerint a Fidesz a számvevőszék felhasználásával akarja ellehetetleníteni a pártot.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte a Jobbik Magyarországért Mozgalom 2015-2016. évekre, valamint az ellenőrzés megkezdéséig tartó időszakra vonatkozó ellenőrzését – tájékoztat közleményében az ÁSZ. (A jelentés itt olvasható.)

A számvevőszék szerint a Jobbik 2017-ben a törvényi tilalom ellenére – jogi személyektől származó – nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el 331 millió 660 ezer Ft összegben. “A törvényi előírás alapján az ÁSZ 2018. január 8-i dátummal felhívással fordult a Jobbik elnökéhez, hogy a párt a tiltott vagyoni hozzájárulás értékét tizenöt napon belül fizesse be a központi költségvetésnek.” Az előzményekről az ÁSZ az alábbiakat írta: ” az ÁSZ hatósági jelzést kapott a 2017-ben a Jobbik által két gazdasági társasággal, politikai plakát kihelyezésre kötött szerződésekben alkalmazott, a gazdasági társaságok hirdetési listaáraitól jelentősen elmaradó egységárak miatt.”

Az ÁSZ a fentieken túl arra jutott, hogy:

 • A Jobbik többszöri értesítés, illetve helyszíni adatkérés ellenére nem tett eleget a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatásához szükséges törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettségének.
 • Az ellenőröket a párt helyiségeibe nem engedte be, és ezzel akadályozta az ellenőrzés lefolytatását.
 • A Jobbik nem igazolta, hogy rendelkezett volna a jogszabályban előírt szabályzatokkal, megteremtette volna a közpénzekkel való átlátható és ellenőrizhető gazdálkodás alapjait.
 • A Jobbik nem igazolta, hogy a könyvvezetése során érvényesítette a számviteli alapelveket, a kifizetéseket szabályszerűen teljesítette volna, továbbá a forrásokat – köztük a költségvetési támogatásokat − szabályszerűen számolta volna el, és a közpénzek felhasználását jogszerűen és átlátható módon végezte volna.
 • A Jobbik nem igazolta, hogy a céljaira rendelt vagyont a jogszabályoknak megfelelően használta fel, a vagyon védelmét, megőrzését biztosította volna.
 • A Jobbik nem igazolta a közzétett pénzügyi kimutatásokban közölt adatok valódiságát, megbízhatóságát, a közzététel szabályszerűségét sem.
 • A Jobbik a 2015-2016. évekre vonatkozóan nem igazolta, hogy a működéséhez jogszerűen igénybe vehető forrásokat használt fel.

A Jobbik a fideszes pártállam támadásaként értékeli

A 330 milliós érvágés nem meglepetés, az ÁSZ már 2017. december elején közzétette a jelentés tervezetét. “A jelenlegi helyzetben kérdésessé vált, hogy a Jobbik részt tud-e venni a jövő tavaszi parlamenti választáson” – közölte Volner János, az ellenzéki párt frakcióvezetője december 6-án. A jobbikos politikus a rendszerváltás utáni időszak politikai küzdelmeinek mélypontjaként jellemezte a helyzetet, kifogásolva, hogy hatósági eszközökkel,

“a magyar államapparátus pártállami szolgálatba vonásával” akarja a Fidesz ellehetetleníteni és tönkretenni a pártot.

Volner szerint az ÁSZ úgy ellenőrizte a Jobbikot, hogy a határidő előtt elzárta a párt elől az adatok feltöltésének lehetőségét, majd azok eltitkolásával vádolta. A kért adatokat az ÁSZ székháza elé vitték és újságírók gyűrűjében megpróbálták átadni, az átvételt azonban a szervezet megtagadta

A Jobbik ezután bejelentette, hogy adománygyűjtésbe kezd, hogy el tudjon indulni a választásokon. December 12-re, négy nap alatt 21 millió forint adományt gyűjtött a Jobbik. Átlagosan kevesebb, mint tízezer forintot kaptak egy-egy adakozótól, de volt, aki egymilliót utalt.