Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ahogy várható volt, a fekete ruhák, a #metoo és a női sorozatok domináltak az idei Golden Globe-on

Ahogy várható volt, a fekete ruhák, a #metoo és a női sorozatok domináltak az idei Golden Globe-on

A hetvenötödik alkalommal megrendezett – az Oscar-díj előfutárának is tekintett – Golden Globe-gálán négy díjat kapott a Hatalmas kis hazugságok, kettőt A szolgálólány meséje, sorjáztak a #metoo-kiszólások, de Trumpozás alig akadt. Nagyjátékfilmek terén azért volt már meglepetés.

Ahogy az várható volt, az NBC késő esti beszélgetős műsorainak műsorvezetője Seth Meyers (aki elsősorban Donald Trump megválasztása után lett igazán híres hatásos szkeccseivel) nem fogta vissza magát, a Late Night with Seth Meyers hostja a gála gazdájaként beleszállt az amerikai elnökbe és természetesen a szexuális zaklatásokba is.

A Stranger Things szereplői: Sadie Sink, Finn Wolfhard, Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin és Noah Schnapp Fotó:Christopher Polk/NBC/NBCU Photo Bank via Getty Images (A képre kattintva galéria nyílik.)

„Jóestét hölgyeim és ittmaradt uraim!”

– kezdte. Ezután azon élcelődött, hogy mennyire szeretett volna női műsorvezető lenni, majd hozzátette,

„Én vagyok az a férfi, akinek abszolút nincs hatalma Hollywoodban.”

Hozzátette, ez volt a Hatalmas kis hazugságok éve, igaz, nemcsak sorozatértelemben, majd, hogy egyértelmű legyen, odaszúrt Harvey Weinsteinnek, aki miatt kirobbant az egész #metoo kampány:

„Ha húsz év múlva az In Memoriam szekcióba felkerül majd a neve, valószínűleg ő lesz az egyetlen, akit kifütyülnek.”

Ezután az amerikai elnök is kapott egy beefet:

„Mennyivel egyszerűbb évek voltak, amikor Seth Rogen és James Franco volt Észak-Korea legnagyobb problémája”

– utalva Donald Trump eheti újabb okos tweetjeire, illetve a két színész korábbi filmjére, Az interjúra, amelyben a karakterek előbb meg akarják gyilkolni, majd megkedvelik a diktatúra vezetőjét, Kim-Dzsongunt. A diktátor annyira nem örült a filmnek a való életben, hogy állítólag a megbízására törték fel hekkerek a készítő Sony stúdió szervereit és szivárogtattak ki meg nem jelent filmeket, adatokat és levelezéseket a netre.

A Kártyavár is megkapta a magáét, Meyers javasolta, hogy a szintén szexuális zaklatási vádakba keveredő Kevin Spacey helyett Christopher Plummer vegye át a főszerepet, ahogy ez megtörtént vele A világ összes pénze során. A rasszistákat a Tűnj el! kapcsán savazta, Steven Spielberg nevének említésekor pedig megjelent egy hostess számtalan Golden Globe-bal (a rendező politikai drámája, A Pentagon titkai legjobb dráma, legjobb színész, legjobb színésznő, legjobb rendező, legjobb forgatókönyv, legjobb filmzene kategóriában is jelölt volt – spoiler: Spielberg az este nagy vesztese lett, ezek közül végül nem vitt haza semmit).

A közel negyedórás politikailag inkorrekt nevetgélés után két szuperhős, Gal Gadot és Dwayne „A Szikla” Johnson adta át az első elismerést, a legjobb női főszereplő minisorozat/tévéfilm kategóriában Nicole Kidman (Hatalmas kis hazugságok) lett. Mint kifejtette beszédében:

„Az efféle sorozatok változtathatnak a világon.”

Nicole Kidman. Fotó: Kevin Winter/Getty Images

Az első nagyjátékfilmes díj nyertese Sam Rockwell lett a Három óriásplakát Ebbing határában mellékszereplőjeként. Mint ironikusan megjegyezte, utalva a függetlenfilmek sanyarú helyzetére:

„Rengeteg indie filmben játszom, jó, ha végre olyanban is, amit látni is fognak emberek.”

A vígjátéksorozatok legjobb női főszereplőjének járó szobrot – az első jelölését azonnal díjra váltó – a The Marvelous Mrs. Maisel főszereplője, Rachel Brosnahan kapta; drámasorozat kategóriában pedig ahogy az várható volt, 2017 egyik legfontosabb sorozatának főszereplője, Elisabeth Moss lett díjazott, A szolgálólány meséjében látott játékáért. Méltatta az írót, Margaret Atwoodot, aki szerinte

„Elég bátor volt ahhoz, hogy az intolerancia és az igazságtalanság ellen szóljon és harcoljon az egyenlőségért, valamint a szabadságért ebben a világban.”

Kerry Washington adta át a legjobb drámai sorozat férfi főszereplőjének elismerését Sterling K. Brownnak (Rólunk szól). A legjobb drámasorozat A szolgálólány meséje lett, a legjobb férfi mellékszereplő díja pedig a Hatalmas kis hazugságokhoz került: Alexander Skarsgård nyert.

Ismét egy nagyjátékfilmes blokk következett, a legjobb filmzene díját Guillermo del Toro filmje, A víz érintése kapta (amit amúgy hét kategóriában jelöltek), Alexandre Desplat-nak ez volt a hetedik nominációja és a második díja (meg is említette, hogy más a színe, mint az előzőnek). A legjobb betétdal A legnagyobb showmanben elhangzott This is me lett. Benj Pasek és Justin Paul neve ismerős lehet tavalyról, akkor a City of Stars nyert, amit a Kaliforniai álomhoz írtak.

A legjobb férfi főszereplő musical/vígjáték kategóriában James Franco lett, aki nemcsak öccsét, Dave Francót rángatta fel a színpadra, hanem azt az embert is, akit a The Disaster Artistben alakít, a világ legjobb-legrosszabb filmjének (a The Roomról van szó, ami talán az egyetlen olyan film, ami azért lett kultstátuszú, mert rossz) író/rendező/főszereplőjét, Tommy Wiseau-t, igaz nem engedte szóhoz jutni.

Tommy Wiseau amerikai színész-rendező, James Franco és fivére, Dave Franco. (MTI/AP/NBC/Paul Drinkwater)

20% volt az esélye, hogy a sorozatok legjobb női mellékszereplője kategóriában a Hatalmas kis hazugságok győzedelmeskedik, hiszen az öt nomináltból kettő is (Shailene Woodley és Laura Dern) ebből a szériából került ki, utóbbi pedig be is húzta az elismerést (a Twin Peaksért is járt volna neki az elismerés – igaz, azért nem jelölték). Mint elmondta:

„Sokuknak azt tanították, hogy ne szóljunk semmit. Tanitsuk meg gyermekeinket, hogy merjenek beszélni.”

A legjobb animációs film a Coco lett.

A legjobb női mellékszereplő drámai nagyjátékfilmek kategóriában Allison Janney (Én, Tonya) lett. Az este legnagyobb tapsát a 101 éves Kirk Douglas kapta, aki menyével Catherine Zeta-Jones-szal jelent meg a színpadon. A nagyjátékfilmek legjobb forgatókönyvéért járó elismerést adták át, méghozzá Martin McDonagh-nak, ez lett a Három óriásplakát Ebbing határában második díja (az író/rendezőnek köszönhetjük amúgy az In Bruges-t – vagyis az Erőszakikat a tragikus magyar fordításban -, valamint A hét pszichopata és a Si-cut).

A legjobb idegen nyelvű film idén a német-francia dráma, az In the Fade (Aus dem Nichts) lett.

A legjobb férfi főszereplő (minisorozat/tévéfilm) díjának kiosztásakor derült ki, hogy a Twin Peaks egy díjat sem visz haza (hisz csak ebben volt jelölve Kyle MacLachlan játékának köszönhetően), Ewan McGregor négy nominációjából az elsőt váltotta díjra a Fargo harmadik évadában mutatott játékáért.

A The Marvelous Mrs. Maisel két nominációból viszont behúzta második díját is, a legjobb vígjátéksorozat lett. Ezen kategória legjobb színésze Aziz Ansari, a Master of None főszereplője lett.

A Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szervezete, a HFPA 1952-ben alapította az életműért járó díjat, amelyet az első kitüntetettről, Cecile B. DeMille amerikai rendező-producerről neveztek el. Ezt az idén Oprah Winfrey televíziós személyiség kapta, akinek köszönőbeszéde konkrétan egy nagy kiszólás volt:

„Sohasem láttam még olyan fekete embert, aki ekkora ünneplést kapott volna”.

Majd gyorsan kitért a szexuális zaklatás botrányokra:

„Ezekben a bonyolult időkben még nagyobb iránymutatásra van szükség, mint bármikor. Meg kell tanulnunk, hogy a legerősebb fegyverünk, hogy beszélünk az igazságról. Azok a nők, akik évek hosszú sora óta abúzusnak voltak kitéve, mint az anyám, aki nevelte a gyermekeit, joguk van, hogy megfizessenek értük. A hatalommal bíró bántalmazóknak pedig üzenem: az ő idejük lejárt.”

Az utolsó mondat (Time’s Up!) a hollywoodi szexuális zaklatás elleni kampányra is utalt, amely hivatalosan is ezen a néven fut, és célja, hogy egyszer és mindenkorra felszámolja azt a káros közeget, ami lehetővé tette, hogy fontos pozíciókban lévő emberek akár évtizedeken keresztül ússzanak meg súlyos zaklatási ügyeket.

A kampányhoz csatlakozók azzal akarnak a Golden Globe-on súlyt adni a céljaiknak, hogy fekete estélyiben jelentek meg az eseményen. Illetve a férfiak fekete szmokingban, de a férfiak nagy része egyébként is fekete szmokingban lenne, úgyhogy a mozgalomban részt vevők kitűzőt viseltek: például Justin Timberlake, Ewan McGregor, William H. Macy, Joseph Fiennes, Chris Hemsworth, Nick Jonas, Kit Harrington, Aziz Ansari, Seth Rogen és Sam Rockwell is.

Urak, fekete szmokingban és kitűzővel: a rendező, Taika Waititi, Chris Hemsworth, Sam Rockwell valamint Leslie Bibb. Fotó: Christopher Polk/NBC/NBCU Photo Bank via Getty Images (a képre kattintva galéria nyílik.)

Ennél a pontnál kanyarodtunk a legfontosabb díjakhoz, a legjobb nagyjátékfilmes rendező Guillermo del Toro, A víz érintése direktora lett, aki könnyek között vette át a díját.

A legjobb drámakategória díjához hasonlatosan elég kiszámítható módon a legjobb minisorozat/tévéfilm a Hatalmas kis hazugságok lett. A főszereplő és producer, Reese Witherspoon vitte tovább Oprah szavait:

„Azoknak az embereknek, akik eddig csöndben maradtak, mert zaklatták őket, most már nem kell hallgatniuk. Látjuk, halljuk és elmeséljük a történeteiteket.”

Saoirse Ronan lett a legjobb női főszereplő vígjáték kategóriában, sőt a Lady Bird lett a legjobb film a musicalek/komédiák között. A legjobb férfi főszereplő dráma kategóriában Gary Oldman lett, aki A legsötétebb órában Winston Churchillt alakította. Érthető módon megköszönte a díjat a sminkeseknek is. A legjobb női főszereplő Frances McDormand lett; a Három óriásplakát Ebbing határában ezzel a legtöbb díjat hazahordó nagyjátékfilm lett, és csak ezután kapta meg az est legfontosabb díját: a legjobb film, dráma kategória elismerését is.

A 75. Golden Globe gála tehát kiszámíthatóan telt: a beszédek elhomályosították a győzteseket, a sorozat-kategóriában papírforma-eredmények születtek, igaz, a nagyjátékfilmek között a Három óriásplakát Ebbing határában dominanciája meglepő.

És akkor az összes díjazott még egyszer:

Nagyjátékfilmek:

Legjobb film (dráma): Három óriásplakát Ebbing határában
Legjobb film (musical/vígjáték): Lady Bird
Legjobb férfi főszereplő (dráma): Gary Oldman (A legsötétebb óra)
Legjobb férfi főszereplő (musical/vígjáték): James Franco (The Disaster Artist)
Legjobb női főszereplő (dráma): Frances McDormand (Három óriásplakát Ebbing határában)
Legjobb női főszereplő (musical/vígjáték): Saoirse Ronan (Lady Bird)
Legjobb férfi mellékszereplő: Sam Rockwell (Három óriásplakát Ebbing határában)
Legjobb női mellékszereplő: Allison Janney (Én, Tonya)
Legjobb rendező: Guillermo del Toro (A víz érintése)
Legjobb forgatókönyv: Martin McDonagh (Három óriásplakát Ebbing határában)
Legjobb filmzene: A víz érintése
Legjobb betétdal: This is me (A legnagyobb showman)
Legjobb animációs film: Coco
Legjobb idegen nyelvű film: In the Fade (Aus dem Nichts)

Sorozatok:

Legjobb drámai sorozat: A szolgálólány meséje
Legjobb vígjátéksorozat: The Marvelous Mrs. Maisel
Legjobb minisorozat/tévéfilm: Hatalmas kis hazugságok
Legjobb férfi főszereplő (drámai sorozat): Sterling K. Brown (Rólunk szól)
Legjobb férfi főszereplő (vígjátéksorozat): Aziz Ansari (Master of None)
Legjobb férfi főszereplő (minisorozat/tévéfilm): Ewan McGregor (Fargo)
Legjobb női főszereplő (drámai sorozat): Elisabeth Moss (A szolgálólány meséje)
Legjobb női főszereplő (vígjátéksorozat): Rachel Brosnahan (The Marvelous Mrs. Maisel)
Legjobb női főszereplő (minisorozat/tévéfilm): Nicole Kidman (Hatalmas kis hazugságok)
Legjobb férfi mellékszereplő (sorozat): Alexander Skarsgård (Hatalmas kis hazugságok)
Legjobb női mellékszereplő (sorozat): Laura Dern (Hatalmas kis hazugságok)

 

Kiemelt kép: Kevin Winter/Getty Images