Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
Lezuhant a szaúdi vezetésű koalíció harci gépe Jemenben

Harci bevetés közben lezuhant a szaúdi vezetésű arab koalíció egyik harci repülőgépe vasárnap Jemenben – jelentette az SPA szaúdi hírügynökség, amely szerint a gép lezuhanását műszaki hiba okozta, míg a jemeni lázadók azt állítják, hogy a gépet lelőtték.

A SPA közlése szerint a gép harci övezetben zuhant le, és a pilóták kimentésére a koalíció különleges műveletet hajtott végre.

Korábban sajtójelentések arról számoltak be, hogy a síita húszi lázadók lelőtték a jemeni polgárháborúban a kormányerők oldalán harcoló, Szaúd-Arábia vezette arab koalíció egyik harci repülőgépét az ország északnyugati részén, a szaúdi határ mentén fekvő Szaada kormányzóságban.
A szaúdi tulajdonú al-Arabíja pánarab hírtelevízió szerint a gép két pilótája életben van. A húszik am-Masszirah televíziós csatornája azt állította, hogy a gépet, egy brit gyártmányú Tornado GR4-est lelőtték. A lázadók nem ismertettek részleteket a pilóták sorsáról.

Jemenben polgárháború dúl 2014 szeptembere óta, amibe 2015 márciusában Szaúd-Arábia is beavatkozott egy arab katonai szövetség élén, az ország nemzetközileg elismert kormányának a támogatására.

(MTI)