Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ezek a kórházak adósodtak el a legjobban

Ezek a kórházak adósodtak el a legjobban

Novemberben 47,3 milliárd forint volt a magyar kórházak adóssága, amely elvileg az utolsó fillérig eltűnt a december végi konszolidációnak köszönhetően.

November végén a költségvetési szervek lejárt adóssága – a Magyar Államkincstár (MÁK) legfrissebb adatai szerint elérték az 59,4 milliárd forintot, ami 3 milliárd forinttal magasabb az előző havi adatnál.

Az adósság meghatározó része a kórházaknál illetve az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel ami november végén 47,3 milliárd forint volt, az októberi 45,4 milliárd után.

A december végi adatokat három hét múlva közli a kincstár, ám várhatóan az nullához fog közelíteni, ugyanis december 31-ig kellet az kórházi adósságok rendezést lebonyolítania Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (korábbi nevén Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak).

A kormány november végi határozata szerint az állami, önkormányzati és egyházi egészségügyi intézmények adósságának rendezésre 49,1 milliárd forintot különítettek el, illetve további 5,5 milliárd forintra is pályázhatnak az egészségügyii intézmények a gazdálkodásuk átalakításhoz. A MÁK csak az állami és önkormányzati fenntartású kórházak adósságát közli – ez volt 47,3 milliárd forint november végén – így vélhetően az utolsó fillérig felhasználták a 54,6 milliárd forintos keretet az adósságrendezésre, hiszen az egyházi fenntartású kórházaknak is járt a támogatás.

A kincstári adatok szerint a legnagyobb adósságot 4,3 milliárd forintot a Honvédkórház halmozta fel szállítóival szemben.

A Honvédkórház az ország legnagyobb kórháza, a területi ellátáson túl felelős a politikusok, fegyveres testületi dolgozók egészségügyi ellátásért is – részben ezzel összefüggésben a kórház rendre lényegesen többet költ a bevételein felül. Jól mutatja a 4,3 milliárd forintos adósság nagyságát, hogy másik három nagy, részben összevont fővárosi kórház (Péterfy-Országos Baleseti Központ, Szent István- Szent László, valamint a Szent János kórház) összesen 5,7 milliárd forintos adósságot tol maga előtt.

A milliárdos lejárt adósságot felhalmozó egészségügyi intézmények közé összesen kilenc kórház és három klinikával rendelkező vidéki egyetem került be. A legnagyobb mértékben eladósodott vidéki egészségügyi intézmény a szolnoki Hetényi Géza kórház, amely októberben már 1,9 milliárd forint lejárt adósságot halmozott föl, ezzel a harmadik volt az abszolút sorban.

A kórházi adósságok felhalmozódása évről-évre visszatérő probléma, amelynek a levét nem csak a betegek, hanem a (gyógyszergyártók, közművek egyéb szolgáltatásnyújtó) beszállítók isszák meg. Az egészségügyi beszállítók a késedelmes fizetéssel eleve számolnak, sok esetben már az árakat is így állítják be. Az okok többrétűek, egyrészt az egészségügy évtizedek óta alulfinanszírozott ráadásul nem minden esetben a leghatékonyabban használják fel.

Nem segíti a prudens működést az sem, hogy az kórházi adósságrendezésre évente sor kerül – vagyis a kórházak idén már az év közepétől sejthették, az őszi hónapokban pedig tudhatták, hogy lesz év végi adósságrendezés.

Éppen ezért előfordulhat olyan kórház is, ahol tudatosan készültek az év végi pénzesőre – vagyis hagyták a tartozásokat felhalmozódni.