Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Adatvédelmi vizsgálat indult az ÁSZ ellen a pártfinanszírozási ügyek miatt 

Adatvédelmi vizsgálat indult az ÁSZ ellen a pártfinanszírozási ügyek miatt 

Az adatvédelmi hatóság körbenéz az Állami Számvevőszéknél (ÁSZ) az Együttnek előrevetített bírság egyik tétele kapcsán.

Juhász Péterék számos ponton támadják az összesen 19 millió forintos büntetést kilátásba helyező ÁSZ-jelentéstervezetet, ezek egyike pedig szerintük személyiségi jogi kérdéseket vet fel. A számvevők ugyanis megállapították, hogy még 2015-ben 62 ezer forintnyi tagdíjat a párt rosszul könyvelt el, mert azt adományként tüntették fel. Az Együtt szerint ugyanakkor az ÁSZ-nak semmilyen információja nem lehet arról, ki tagja a pártnak, és ki nem, ez ugyanis különösen védett személyes adat. Ráadásul az sem derül ki szerintük, hogy a hivatal munkatársai pontosan kire gondolnak – írja a Magyar Nemzet.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a történtek kapcsán már érkezett hozzájuk beadvány – egyébként nem az Együtt-től –, ezt ügyként kezelik, és kivizsgálják. A NAIH munkatársainak nyilvánvalóan most meg kell nézniük, hogy az ÁSZ a jogszabályi felhatalmazás alapján milyen adatokra láthat rá, illetve hogy a törvény szerint miket ellenőrizhet. Péterfalvi Attila éppen ezért egyelőre nem is tudott konkrétumot mondani arról, hogy vajon történhetett-e bármilyen szabálytalanság az állami szervnél.

A vizsgálatra reagált az Állami Számvevőszék is: a szervezet leszögezi, hogy az ellenőrzései során mindenben betartja a rá vonatkozó adatvédelmi és adatkezelési előírásokat, és visszautasít minden ezzel kapcsolatos valótlan állítást. Az ÁSZ ezúton is nyomatékosan felszólítja az Együtt – a Korszakváltók Pártja elnökét és a párt nevében nyilatkozókat, hogy tartsák be a törvényeket, tartózkodjanak a valótlanságok terjesztésétől, valamint az ÁSZ rágalmazásától. Az Állami Számvevőszék az Együtt – a Korszakváltók Pártja 2015-2016. évekre kiterjedő ellenőrzését kizárólag az ellenőrzött szervezet által átadott adatok, dokumentumok alapján végzi. Az ÁSZ értékeli a párt 2018. január 3-én benyújtott észrevételeit, és a lehető leghamarabb nyilvánosságra hozza a párt ellenőrzéséről szóló jelentését.