Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hivatalosan is megindult hazánk ellen a kvótaper

Hivatalosan is megindult hazánk ellen a kvótaper

Hivatalosan is bejelentette az Európai Unió Bírósága, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárásokat indított Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen, mert nem teljesítették a menekültkvótát.

Az Európai Bizottság 2017 júniusában indította meg az eljárást, mert egyik ország sem kezdte meg a menedékkérők áthelyezését, pedig azt 2015-ben, minősített többségi szavazással megszavazták az Európai Tanácsban.

Brüsszel a nyáron több felszólító levelet is küldött a három érintett tagállamnak, de a válaszokat nem találta kielégítőnek. Azóta ráadásul Magyarország és Szlovákia elvesztette a per, amit szintén az Európai Unió Bíróságán indítottak a menekültkvóták miatt. Budapest és Varsó azzal érvelt, hogy nem érvényes rájuk a menekültkvóta, de ezt a bírósági testület nem fogadta el.

Pozsony most kimaradt

Szlovákia ellen egyébként nem indítottak kötelezettségszegési eljárást, mert ők a bírósági per elvesztése után megkezdték a menekültáthelyezéseket.

A 2015-ös döntés értelmében az Európai Unió tagállamainak 160 ezer embert kellene szétosztaniuk (azaz ennyinek kellene megvizsgákniuk a menedékkérelmét). Magyarországra 1294 ember jutna, de a magyar kormány többször is kijelentette, hogy erre nem hajlandó.