Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az ország csaknem 10 százalékának nagy gond a fűtés

Az ország csaknem 10 százalékának nagy gond a fűtés

A magyar lakosság egy jelentékeny részének hideg van a lakásában, mert nem tudják megoldani az otthon melegét.

A magyar lakosság 9 százaléka nem képes befűteni lakását a számára szükséges szintre. Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) mutatója minden, csak nem szívderítő. Kifejezetten elkeserítő, hiszen ezzel az EU 28-ak között a 11. legrosszabb állam lettünk 2016-ban. A lista a közösség országai mellett kiegészül még Norvégiával, Svájccal és Szerbiával. Előbbi két országban azonban ez a probléma lényegében nem létezik, ott ugyanis egy százalék alatti ez a szint. A helyzet egyébként Bulgáriában a legrosszabb. A balkáni országban a lakosság 39 százalékának a lakás befűtése nem megoldható, ez a mutató pedig kifejezetten rémisztő nagyságrendű.

Helyünk a sorban valószínűleg még rosszabb is lehetne. Azt ugyanis az Eurostat nem részletezi, hogy az állampolgárok miért nem tudják otthonukban a megfelelő szintre emelni a hőmérsékletet. A táblázat ugyan úgy fogalmaz, hogy nem engedhetik meg maguknak. Számos mediterrán ország a sor elején található, s esetükben nem egyértelmű, hogy a besorolásnál azokat hova „tették”, akiknél egyszerűen nincs fűtési rendszer a lakásban.