Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Orbán Viktor szerint nincs szükség a németek pénzére

Orbán Viktor szerint nincs szükség a németek pénzére

Több mint egy órán át tartott, viszont egyetlen szó sem esett a két ország ellen indított uniós eljárásokról, vagy akár Ororszországról Mateusz Morawiecki lengyel és Orbán Viktor magyar kormányfő közösen tartott sajtótájékoztatóján. Szóba került viszont a két ország hagyományos barátsága, a bevándorlás és a közép-európai gazdaság. Meg még minden más, aminek sok jelentősége nem volt, de legalább bizonyítani lehetett vele, hogy Varsó és Budapest mindenben számíthat egymásra.

Azt már eddig is tudni lehetett, hogy a december közepén hivatalba lépett Morawiecki nem sok változást hoz majd a lengyel politikai életbe. Az egykori gazdasági miniszter Beata Szydło helyét vette át, ő azóta miniszterelnök-helyettesként dolgozik a kormányban. Az új kormányfő – ahogy Zgut Edit, a Political Capital külpolitikai elemzője fogalmazott – egy szalonképesebb menedzseralkat, de a stratégiai irányvonalat továbbra is Jarosław Kaczyński, a kormányzó PiS (Jog és Igazságosság pártja) elnöke határozza meg.

Barátok egymás közt

„Így kell kezdeni egy évet, barátokat fogadva” – kezdte a sajtótájékoztatót Orbán Viktor, aki szerint szükségünk is lesz jó jelekre, hiszen 2018 Európa számára egy fontos esztendő lesz.

A magyar kormányfő nem felejtette el megemlíteni azt sem, hogy Brüsszel csak jól járt azzal, hogy Lengyelország és Magyarország 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz.

„Közép-Európa működik, az itteni gazdasági modellek működnek, sikeres országok vannak itt. Többet adunk hozzá az EU gazdasági erejéhez, mint amit bárki gondolt volna 2004-ben” mondta Orbán, aki még azt is hozzátette:

„Mi vagyunk az EU gazdasági motorja.

A magyar kormányfő nem felejtette el megemlíteni azt sem, hogy az Európai Unió bevándorláspolitikája megbukott, és megköszönte Lengyelország részvételét a határvédelemben. Mateusz Morawiecki ehhez később csak annyit tett hozzá: ők eddig is kivették részüket a feszültségek csökkentéséből, Ukrajnából is másfél millió embert fogadtak be.

A jó viszonynak hála persze a lengyel miniszterelnök is azzal kezdte beszédét, hogy megemlítette: ott volt 1989-ben Nagy Imre újratemetésén, és meghallgatta Orbán Viktor híres beszédét. Erre a magyar kormányfő külön reagált, a lengyelek érdemeit méltatva.

“Lengyelországban nem volt gulyáskommunizmus, a nyolcvanas években ott az ellenállók földalatti illegalitásban voltak és örültek, ha az életüket menteni tudták. A lengyel átmenet kemény és személyes kiállást igényelt és nem volt kockázat nélküli” – hasonlította össze a két ország múltját Orbán.

Nem kell a németek pénze

Morawiecki a Brexitet is fontos témaként említette, hiszen – ahogy fogalmazott – nettó pénzekből sokkal kevesebb lesz az uniós költségvetésben, ami politikai-társadalmi szempontból is fontos kérdés a két ország számára.

A két ország gazdasági kapcsolatai sem maradhattak, amit főleg az energia és a közlekedési infrastruktúra területén igyekeznek fejleszteni. Orbán Viktor ehhez még azt is hozzátette: saját, nemzeti tulajdonban álló gazdaságok nélkül egyik ország sem tud független maradni.

„Nem kérünk a németek pénzéből. Szívesen fogadunk beruházásokat, de mi a saját lábunkon akarunk állni. Képesek vagyunk egy erős régiót fölépíteni, melynek önálló gazdasági ereje van” -. tette hozzá a magyar kormányfő.

Azt ugyanakkor mindkét miniszterelnök megerősítette: bár Ausztriával intenzív kapcsolatokat kívánnak építeni, a V4-es együttműködést nem fogják kibővíteni. Nagy reményeket fűznek viszont Varsó tagságához az ENSZ Biztonsági Tanácsában, hiszen a lengyelek így jobban tudják majd képviselni a régió érdekeit.