Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Eddig legalább 20 milliárd ment el a határon túli fociakadémiákra

Eddig legalább 20 milliárd ment el a határon túli fociakadémiákra

Tovább ömlik a pénz a kormányfő köréhez köthető intézményekre, miközben a sportközgazdász szerint sem látszik világosan, mi is lenne a cél ezekkel.

Szinte már megszokott módon, a kormány karácsony és szilveszter között is jelentős összegeket osztott ki futballra: összesen 37 milliárd forintot adtak létesítményfejlesztésre és működési támogatásra.

Várható (például a Fradiváros-projekt 15 milliárdja) és váratlan (a dorogi stadionra 685 millió forint, a mogyoródi futballpályára 100 millió, egy új nyíregyházi stadionra 10 milliárd forint jut) fejlesztések mellett majdnem nyolc és félmilliárd forint jutott határon túli futballakadémiákra.

Ezek az összegek a Magyar Labdarúgó Szövetségen keresztül jutnak el a következő helyekre:

  • Csíkszereda (Székelyföld, Románia) – 500 millió forint
  • Sepsiszentgyörgy (Székelyföld, Románia) – 1 milliárd forint
  • Eszék (Horvátország) – 1 milliárd forint
  • Dunaszerdahely – 1,1 milliárd forint
  • Topolya (Délvidék, Szerbia) – 1,5 milliárd forint
  • Lendva (Muravidék, Szlovénia) – 1,3 milliárd forint
  • Munkács (Kárpátalja, Ukrajna) – 1,65 milliárd forint
  • Révkomárom (Szlovákia) – 400 millió forint

Ismerős nevek mindenhol

A révkomáromi akadémia kivételével valamennyi helyszín kötődik Orbán Viktor köréhez, környezetéhez. A Székelyföld Labdarúgó Akadémia (Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy) a felcsúti akadémia leágazása, akárcsak a topolyai intézmény; Eszéken a helyi futballklub tulajdonosa Mészáros Lőrinc; Dunaszerdahelyen a helyi DAC tulaja az Orbán Viktorral jó kapcsolatot ápoló Világi Oszkár, a klub egyik szponzora a Mol; a munkácsi akadémia partnere a Kisvárda, Seszták fejlesztési miniszter városának focicsapata; a határon túli fociexpanzióba nyár óta becsatlakozott Lendván pedig a zalaegerszegi focicsapat – és a stadionépítésekben jól hasító Pharos 95 Kft. – tulajdonosa, Végh Gábor a klubelnök.

Már a korábbi években is ömlött azonban a pénz a határon túli akadémiákra. A Seszták Miklós vezette Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) 2016-ban is nyolcmilliárdot juttatott a határon túli fociakadémiákra, írta az mfor.hu. 1-1 milliárdot kapott a munkácsi, a csíkszeredai, a sepsiszentgyörgyi, az eszéki, a dunaszerdahelyi intézmény, míg a 2017 elején az akkor még csak papíron létező, topolyai Délvidék Sport Akadémia tripláját, 3 milliárdot kapott.

Igazából Csíkszeredára már korábban is jutott 1 milliárd forint állami támogatás, amelyet Mészáros Lőrinc 300 millió forinttal spékelt meg.

Idén nyáron a csíkszeredai akadémia alközpontjait dobták meg 400 millió forinttal, és ugyanabban a kormányhatározatban a diósgyőri futballklub is kapott 1,45 milliárd forintot egy meg nem nevezett helyszínen felvidéki futballakadémia létrehozására.

Ha ezeket az összegeket összeadjuk,

összesen legalább 19,6 milliárd forintot osztott szét

a kormány a határon túli fociakadémiákra.

Összecsúszások

„Ezen támogatások mögött két elv húzódik meg, mindkettő mellett lehet érvelni, megvitathatóak. Az egyik érv szerint ez egy nemzetpolitikai célt szolgál, hogy a határon túli magyarság identitása nemcsak a kultúra más ágainak támogatásával erősíthető meg, hanem ilyen módon is – állítja Dénes Ferenc. – A másik lehetséges érv azonban olyan konzervatív sportközgazdászok számára, mint én, nehezen védhető. A profi sport munkaerő-képzése ugyanis nem az állam feladata. 16-18 éves korig még lehet azt mondani, hogy állami feladat a sporttehetségek kibontakoztatásának támogatása, de például a hivatásos futballisták képzése azonban már a magánszektor feladata lenne.”

A sportközgazdász szerint egy 2010 óta kifinomulttá vált technika mentén itt is az történik, hogy társadalmi értékeket, társadalompolitikai célokat, illetve „magán” hasznokat csúsztatnak egybe.

„Mint a sporttámogatások esetében annyiszor, a célrendszerek itt sem kimondottak, semmi sincs leírva. Nem látszik egy koherens rendszer, a kitűzött célok monitorozása.”

Dénes Ferenc világossá tette, hogy ha ezeket a támogatásokat, összegeket a piacról kellene kitermelnie azoknak a magyarországi kluboknak, amelyek hasznot remélnek a határon túli futballakadémiákon pallérozódó focistákból, az fenntarthatatlan lenne.

A borítóképen: Mészáros Lőrinc, Szabó Tünde államtitkár és Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda elnöke avatta fel a csíkszeredai focikollégiumot 2016-ban, fotó: Puskás Akadémia