Valaki nem akarja, hogy akadálymentesítsék a 3-as metrót: megtámadta a népszavazást

Valaki nem akarja, hogy akadálymentesítsék a 3-as metrót: megtámadta a népszavazást

Január 3-án, vagyis szerdán kezdték volna az ellenzéki pártok gyűjteni az aláírásokat az MSZP-s Horváth Csaba kezdeményezésére a 3-as metró teljes akadálymentesítését célzó népszavazás kiírásához, ám az utolsó pillanatban egy magánszemély megtámadta a Fővárosi Választási Bizottságnak a budapesti népszavazást hitelesítő határozatát.

Horváth: Ez csak időhúzás

Horváth Csaba a Zoom.hu-nak azt mondta, a népszavazási kérdést jóváhagyó határozatot december 29-ig volt lehetőség megtámadni, és így is történt: ma kapott tájékoztatást arról, hogy a határidő utolsó napján egy magánszemély megtámadta a határozatot, így az nem emelkedett jogerőre, addig pedig nem kezdhetik el az aláírásgyűjtést. “Most a Kúriára kerül az ügy, ott 30 napjuk van a döntésre” – mondta.

A népszavazást kezdeményező Horváth Csaba Fotó: Halász Nóra

A szocialista politikus biztos benne, hogy a Kúria elutasítja az állampolgár megtámadó határozatát, vagyis szerinte az egész “semmi másra nem jó, minthogy valaki politikai okból, a Fidesz és Tarlós István főpolgármester szándékainak megfelelően húzza az időt, és ne kezdődhessen el az ellenzéki aláírásgyűjtés”.

A politikus úgy vélte, az időhúzás, és a kieső egy hónap talán éppen arra lesz jó, hogy közben a kormán y megegyezik a főpolgármesterrel abban, hogy biztosítja a teljes akadálymentesítéshez szükséges 20 milliárd forintos pluszforrást, amit “saját sikereként könyvelhet el a Fidesz és Tarlós”, ami politikailag máshogy néz ki, mintha egy népszavazás eredményeképpen az emberek kényszerítették volna ki ugyanezt.

Akár így, akár úgy, siker

“Mi mindenképpen örülni fogunk, akár így, akár úgy, de megtörténik a teljes akadálymentesítés, viszont ekkor sem állunk le, hiszen rengeteg akadálymentesíteni való van még a 3-as metrón kívül is” – ígérte a Zoom.hu-nak Horváth Csaba. Azt egyébként nem tudni, ki az aláírásgyűjtést megakadályozó magánszemély, mindenesetre decemberben Tarlós István még azt közölte: a főváros nem akadályozza a 3-as metró akadálymentesítéséről szóló népszavazási kezdeményezést.

A Zoom.hu írt arról: ahhoz, hogy a fővárosi közgyűlés kiírja a helyi referendumot, legalább 138 ezer aláírást kell összegyűjteni 30 nap alatt. A gyűjtéshez több szervezet felajánlotta a segítségét: az MSZP, az Együtt, a Párbeszéd, az LMP, a Demokratikus Koalíció, a Liberálisok, a MoMa, a Momentum és a Magyar Szolidaritás Mozgalom.

Miért pont 138 ezer?

A jogszabályok szerint a helyi népszavazás kiírásához a választásra jogosultak 10 százalékának támogató aláírását kell összegyűjteni. Mivel az idén januári adatok szerint 1 385 262 ember jogosult választásra Budapesten, a szükséges létszám 138 ezer körüli. Ebbe beletartoznak a fővárosban állandó lakóhellyel rendelkezők mellett azok a fővárosi tartózkodási hellyel rendelkezők is, akik a legutóbbi általános önkormányzati választáson Budapesten szavaztak. A 10 százalékos küszöb egy kistelepülésen, de még egy vidéki nagyvárosban sem ad ki nagy számot, a főváros esetében azonban a 138 ezres szám már majdnem eléri egy országos népszavazás kiírásához szükséges 200 ezres határértéket.