Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Így adózunk januártól – kisebb lesz a cafetéria adóterhe

Így adózunk januártól – kisebb lesz a cafetéria adóterhe

Januártól néhány nem elhanyagolható ponton megváltoznak az adószabályok.

A parlament idén is több adócsomagot fogadott el, ennek ellenére 2018 januárjában már nem kell számolni mindent felforgató változásokkal. Az életbe lépő módosítások egyébként jellemzően a teherkönnyítés irányába mutatnak.

A személyi jövedelemadózásban az egyik legfontosabb újdonság, hogy

2018-tól megszűnik a munkáltatói adómegállapítás,

így májusban vagy magunk készítjük el az adóbevallást, vagy a NAV-ra hagyatkozunk. Más lehetőség nem lesz. A korábbi években még 700-800 ezer embernek a munkáltatója készítette el az adóbevallását – erre 2018-ban bizony már nem számíthatnak.

Januártól növekszik a munkáltató által adható, mobilitási célú lakhatási támogatás adómentes része: a foglalkoztatás első két évében lakbértámogatásként a minimálbér 60 százaléka, a második két évben 40 százaléka, az ötödik évben pedig 20 százaléka adható.

Kedvezőbb lesz a cafetéria

A munkáltatói adóterhek csökkennek akkor, amikor a cafeteriát terhelő egészségügyi hozzájárulást 43,66 százalékról 40,71 százalékra mérséklik – ám a változás vastagon érinti a munkavállalókat is. Ebbe a körbe tartozik a helyi utazási bérlet, az Erzsébet-utalvány, az iskolakezdési támogatás, az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári hozzájárulás.

A cafetéria sztárja adózási szempontból azonban a Szép-kártya marad,

hiszen azt „csak” 34,22 százalékos adó terheli. Évente 150 ezer forint kerülhet a vendéglátás alszámlára, 225 ezer forint a szállás alszámlára, míg 75 ezer forint a szabadidős zsebbe. Szintén kedvezményes, 34,22 százalékos adóval évente egyszer 100 ezer forint készpénz „cafetéria” adható a dolgozónak. Az év végi jutalmakat így például ki lehet fizetni.

A munkáltatókat érinti elsősorban a szociális hozzájárulási adó mértékének csökkentése, de végső soron az alkalmazottak bérterhéről van szó: a munkáltatói társadalombiztosítási járulék a 2017-es 22 százalékról, 19,5 százalékra csökken január első napjától. Ezzel ellentétes irányba hat a minimálbér emelése – ami növeli a munkáltatói terheket, illetve a dolgozói jövedelmeket.

A bruttó minimálbér összege a 2017-es 129 500 forintról 2018-ben 138 000 forintra emelkedik.

Változik a családi kedvezmény

2018-ban nem változik az egy, három, vagy több eltartott esetén érvényesíthető kedvezmény havi összege, 1 gyermek után 66 670 forint, 3 (és minden további) gyermek esetén 220 000 forint összegű kedvezmény vehető igénybe. Azonban két eltartott esetén ez az összeg 100 000 forintról 116 670 forintra emelkedik. Ez azt jelenti, hogy kedvezményezett eltartottanként havonta 17 500 forinttal kevesebb a fizetendő adó összege.

Olcsóbb lesz étteremben mulatni

Tovább folytatódnak az áfa-csökkentések, igaz, ezen adókönnyítések meglehetősen vegyesek. A társadalom jelentős részét érinti az internetszolgáltatások áfájának drasztikus csökkentése. 2017 december 31-én az állam még 27 százalékot dob rá a számlára, januártól azonban 5 százalékos, szuperkedvezményes kulccsal adóznak az internetszolgáltatások. Hasonló adócsökkentés jön a hal esetében, az emberi fogyasztásra alkalmas hal is 5 százalékkal adózik januártól, kivétel a cápahús és a díszhal.

Az éttermi szolgáltatások áfája is tovább csökken:

2016-ban a vendéglői számlákra még 27 százalék adó került, ami 2017-ben 18 százalékra csökkent. Az áfacsökkentésből a fogyasztók semmit nem vettek észre, a különbözet eltűnt a szolgáltatóknál. Az adócsökkentés 2018-ben tovább folytatódik. A teher ugyanis 5 százalékra olvad, igaz a kormány megrettent saját bátorságától, és 4 százalék „turizmusfejlesztési hozzájárulást” fizettet az éttermekkel, így valójában 9 százalékra csökken csak a forgalmi adóterhelés.

Kapkodhatják a fejüket a cégvezetők is

A cégeket érintő változás, hogy teljesen újraírták az adóeljárási törvényeket, ezek részeként 2018-tól a NAV a honlapján közzéteszi a megbízható cégek listáját.

A jövőben, ha az adóhatóság ellenőrzése során olyan kapcsolatot tár fel – természetesen egymással összefüggésben –, amelyben felmerülhet az adócsalás, akkor azt az érintettek tudomásra hozhatja, mintegy előzetes tájékoztatásként. Ezzel a NAV arra kívánja ösztönözni a jogkövető cégeket, hogy kapcsolatukat megszakítsák a bűnös céggel.

Januártól bővül a kata köre, immár az ügyvédi irodák is választhatják az egyszerűsített adózás ezen formáját, míg a kisvállalati adó mértéke 14 százalékról 13 százalékra mérséklődik az év elejétől.